Barnehelse

Syden med familien: Dette tar barnelegen alltid med

- Ved diare hjelper det barnet å få tilstrekkelig væske i kroppen.

VANEDYR: Barn, og særlig de yngste, er vanedyr. Det er viktig å legge opp ferien på deres premisser. FOTO: NTB
VANEDYR: Barn, og særlig de yngste, er vanedyr. Det er viktig å legge opp ferien på deres premisser. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

For mange er sommerferien allerede godt i gang, mens andre går og venter på at fellesferiens magi skal inntre. Uansett når det måtte bli, er det et faktum at vi nordmenn reiser mye om sommeren.

Dessuten vil mange barnefamilier legge årets sommerferie til utlandet i år, etter to år med nedstengninger og oppfordringer til ferie i eget land.

Ifølge en undersøkelse gjort av Virke for reiseselskapet Berg-Hansen planlegger fire av ti nordmenn å dra på utenlandsferie i år, mot seks av ti i 2019.

Da er det noen ting som kan være lurt å huske på, selv om mange er ganske drilla på dette med å feriere med barn, etter å ha gjort det noen ganger.

En håndfull solkrem

Sveinung Larsen (46) jobber som barnelege ved akuttmottaket for barn ved St Olavs hospital i Trondheim. Han har nylig skrevet bok som tar for seg de vanligste aspektene ved norsk barnehelse. Den heter Barnelegens beste råd. Han har noen klare tanker om hva barnefamilier bør tenke på når de skal på, for eksempel, en sydentur.

– Jeg skal tilfeldigvis til utlandet selv i sommer så vi skal ta igjen etterslepet etter pandemien, sier legen som har to døtre på ni år og 9 måneder.

Når KK spør om tips for ferierende foreldre, er solkrem det første han kommer på:

– Nok solkrem, er viktig. Med riktig faktor og at foreldre er klar over hvor mye man skal smøre.

BOKAKTUELL: Barnelege Sveinung Larsen har nylig gitt ut boken Barnelegens beste råd. FOTO: Astrid Waller.
BOKAKTUELL: Barnelege Sveinung Larsen har nylig gitt ut boken Barnelegens beste råd. FOTO: Astrid Waller. Vis mer

Hva som er riktig mengde, varierer ut fra om det er til barn eller voksen. Men i boken sin skriver han at en voksen kropp vil trenge rundt 45 milliliter krem, som tilsvarer rundt en håndfull, altså din egen håndfull til din egen kropp. Den regelen kan brukes på barn også; barnets håndfull til hele barnets kropp.

Er man i tvil er det best å smøre ekstra, særlig på områder som oftere er mer eksponert for sol. Husk å smøre lepper, nese, ører og hals, de områdene blir ofte glemt.

Men ikke mas

En annen ting, som er viktig å tenke på, er å sørge for at barna drikker godt. Forsøk å hjelpe barnet med å drikke mer enn han eller hun gjør til vanlig, men ikke mas, det virker ofte mot sin egen hensikt. Ha litt mineralvann, kokt vann eller annen drikke som barnet liker tilgjengelig for små slurker når barnet selv ønsker det.

Små barn som får diare er mer utsatt for uttørring enn voksne, så det er ofte en god ide å ha med seg salt og sukkerløsninger som du får kjøpt på apoteket. Det kan det raskt bli bruk for og Larsen sier de ofte bruker slike løsninger i akuttmottaket.

– Salt og sukker sammen forbedrer transporten av væske over tarmen, og vil hjelpe barnet å få tilstrekkelig væske inn i kroppen. Som regel fungerer det veldig bra, men dessverre ikke alltid. Hvis barnet blir slapt eller virker allment dårlig bør man oppsøke lege. Det samme gjelder hvis barnet har blodig diare.

Hygiene er viktig

Når norske barn kommer hjem med sykdommer som vanligvis ikke forekommer i Norge, kalles det importsykdommer. Det kan være alt fra malaria til amøbe- eller tarminfeksjoner, men heldigvis er det ganske sjelden at legene ser dette på akuttmottaket.

– Det betyr imidlertid ikke at foreldre kan slappe helt av. Særlig hvis familien reiser til tropiske eller subtropiske strøk, er det viktig å beskytte barna mot myggstikk og dessuten å se over hvilke vaksiner som er anbefalt i de områdene familien skal reise til.

I boken skriver han dessuten at barn som ammes, fortsatt skal ammes når man er på tur. Og ellers gjelder den gamle grunnregelen, forteller Larsen:

– Håndvask, håndvask, håndvask. Jeg får ikke sagt det ofte nok.

Barnelegen har dessuten alltid med seg det han kaller nødproviant, når han er på tur med barn.

Det er fort gjort at man er på reise hvor det ikke er en restaurant i nærheten, at restauranten man så for seg kanskje ikke ser helt hygienisk ut eller at barna rett og slett nekter å spise den maten de blir servert.

– Barn er jo på mange måter vanedyr, særlig de minste. Hvis de synes maten smaker rart kan det lett skje at de nekter å spise. Da kan fort stemningen bli litt trykket, og togturen etterpå ganske så traurig, sier Larsen. Litt nødproviant løser det problemet

Han har derfor alltid med seg enkel mat som salt kjeks og drikke bare sånn i tilfelle.

NØDPROVIANT: Når man er på reise med barn er det ikke alltid at maten faller i smak på den utvalgte restauranten. Det kan derfor være lurt å ha med enkel mat og drikke. Foto: NTB.
NØDPROVIANT: Når man er på reise med barn er det ikke alltid at maten faller i smak på den utvalgte restauranten. Det kan derfor være lurt å ha med enkel mat og drikke. Foto: NTB. Vis mer

Planlegg å ha god tid

Larsens viktigste råd for familier på reise er imidlertid ikke et medisinsk råd, men noe han selv har erfart både som pappa selv og eldst av fem søsken:

– Det å reise på barnets premisser, er veldig viktig. Legg inn gode buffere i planleggingen. Se for dere at alt kommer til å ta lengre tid enn dere tror på forhånd. Da får barnet fleksible rammer rundt seg og reisingen kan i større grad skje på barnets premisser. Barn er jo ganske tydelige, de sier ganske raskt i fra hvis noe ikke er bra, og det preger jo hele familien. Særlig når man er på reise.

Ved å legge inn rikelig med tid for de uforutsette situasjonene som alltid oppstår på flyplassen, i togkøen eller rett før man skal på den bussen, så unngår familien unødvendige friksjoner. Det er alle tjent ved.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer