Sykkelferie for familie: Ta heisen opp, sykle ned

I sommer åpnet en av Europas lengste flytstier i Trysil. Moro for hele familien!

FLYTSTI: Ta heisen opp i naturskjønne omgivelser, sykle ned igjen.  Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil
FLYTSTI: Ta heisen opp i naturskjønne omgivelser, sykle ned igjen. Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trysil er mer enn snø og skisport. I vintermånedene yrer stedet av liv, mens om sommeren var stedet tidligere vært forholdsvis lite besøkt. Det ønsket Destinasjon Trysil å gjøre noe med. De siste årene har stedet fått mange nye attraksjoner beregnet for sommerturister, og barnefamilier. 

I fjor åpnet Gullia, et område med 12 kilometer med flytstier, tilrettelagt for familier. I sommer åpnet en av Europas lengste flytsier på Trysil, Magic Moose. 

LES OGSÅ: Campingplassene barnefamilier elsker

Unger blir hekta på sykling

Konseptet er ifølge Destinasjon Trysil, helt unikt i Skandinavia.

- Det nye sykkeltilbudet er blitt mottatt veldig godt blant barnefamilier. Vi ser ofte at barna blir helt hekta, og voksne blir overrasket over hvor flinke og tøffe barna blir i sykkelløypene, forteller Gro Bruksås, PR-ansvarlig for Destinasjon Trysil.

- Vi har hørt om barn som aldri sykla hjemme i Oslo. Men etter ei helg med sykling i Trysil så har de blitt så glade i å sykle, så nå sykler de til skolen, på trening og overalt hvor de skal når de er hjemme. Det er skikkelig gøy for oss å høre! 

HEISEN OPP: Om vinteren skiheis - nå sykkelheis. Herlig utsikt! Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil
HEISEN OPP: Om vinteren skiheis - nå sykkelheis. Herlig utsikt! Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil Vis mer

Må ha grunnleggende sykkelferdigheter

Mammanett fikk testet både Gullia - som også har blitt bygd ut i år, samt den nye Magic Moose, og vi hadde med oss tre barn på 8, 12 og 16 år. 

Responsen hos barna var utelukkende positiv - fart og moro! 

Vi mener barn bør beherske grunnleggende ferdigheter som start, stopp og giring for å ha glede av syklingen i Gullia.

I Gullia kan både nybegynnere og erfarne stisyklister finne noen riktig lekne og morsomme sykkelstier med mye flyt. Gullia byr også på flere imponerende trebruer, og spesialbygde sykkelelementer.

Nytt av året også en pumptrack, og den grønne stien "Happy Rabbit" med kurver - absolutt favoritt hos vår åtteåring.

I Gullia finnes også rød løype. Her er det mindre tilrettelagt trasse - mer sti, flere hindringer. Greit å ha solid stisykkelerfaring før du setter utfor her. Det kan undertegnede skriver under på - etter en ufrivillig forlengs salto i første del av traseen. God underholdning for resten av familien.

Det er også utplasserte bord og benker i Gullia hvor du kan ta en pause. Og det trenger du sannsynligvis. Velger du å gjennomføre blå løype i Gullia sykler du ikke bare ned - du må du opp igjen for egen maskin. Her får du kjørt deg!

LES OGSÅ: Slik får du mest ut av Legoland-besøket

PLANKEBRU: En elv, ikke noe problem!  Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil
PLANKEBRU: En elv, ikke noe problem! Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil Vis mer

Magic Moose - litt mer utfordring

Så tok vi heisen opp skibakkene. Skiheisen går lørdag og søndag hver helg om sommeren. Her får familier god hjelp til både å få sykler av og på - ingen grunn til å bekymre seg, fant vi raskt ut.

STIER OG TREBUER: Morsomme utfordringer underveis for store og små. Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil
STIER OG TREBUER: Morsomme utfordringer underveis for store og små. Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil Vis mer

Årets nysatsing Magic Moose slynger seg 3,5 kilometer ned til den sjarmerende Knettsetra hvor du kan kjøpe vaffel og is. Her kan barna også hilse på husdyr som sau og kaniner. 

Resterende 4 kilometer av løypa fullføres i september i år. Inntil videre sykler du det siste stykket tilbake på vanlig vei ned til heisområdet.

De to eldste barna og vi voksne synes Magic Moose var en bra utfordring, her er det brattere og mer krevende å komme seg ned, farten blir høyere og gir et bra adrenalinkick. 

For åtteåringen ble dette i tøffeste laget. De minste barna må også regne med mange stopp ut av løypa for å slippe forbi syklister med høyere fart her, og på en dag med solskinn og mange syklister kan dette fort bli et problem. Her kunne man med fordel hatt flere stoppeplasser for enklere forbikjøring.

LES OGSÅ: Reise med barn til Thailand

Fun fact: Slik lager du en Magic Moose

6.500 arbeidstimer
1.400 tonn grus
2.750 løpemeter planker til treklopper

 

KNETTSETRA: Ta heisen opp, gå en kilometer til setra. Passe lang tur for småbarnsfamilier. Foto: Mammanett
KNETTSETRA: Ta heisen opp, gå en kilometer til setra. Passe lang tur for småbarnsfamilier. Foto: Mammanett Vis mer

Fjellrunden

Tar du heisen opp, kan du også sykle Fjellrunden. Her sykler du rundt Trysilfjellet, ca. 13 kilometer. Merkingen av løypa var noe mangelfull første kilometer. Be heispersonellet peke ut hvor løypa starter. Deretter går det greit.

Beregn 2-3 timer på turen hvis du har med barn. Barn på denne turen bør være sykkelvant og ha en viss utholdenhet. 

En nydelig tur i naturskjønne omgivelser. Her får man virkelig følelsen av å være i fjellet. Mange flotte rasteplasser i den delen av løypa der du er høyest på fjellet. 

Underlaget varierer fra god grusvei til enkel grusvei og treklopper på kortere partier.

LES OGSÅ: Pakking i bilen: Slik skal det IKKE gjøres!

FJELLTUR PÅ SYKKEL: I nydelig natur. Foto: Eliabeth Lofthus / Mammanett
FJELLTUR PÅ SYKKEL: I nydelig natur. Foto: Eliabeth Lofthus / Mammanett Vis mer

Løyper med ulik vanskelighet

Grønn løype: For alle. Perfekt for barn og nybegynnere. Her så vi barn helt ned i femårsalder prøve seg. Her er farten lav, bakkene lite bratte, men likevel finnes det mange små hindre og utforming som gjør det morsomt for barn.

Blå løype: Flytsti på grus, imponerende trebruer, og spesialbygde sykkelelementer. Brattere, gir berg og dalbane-følelse. Noe høyere hastighet.

Rød løype: Stisykling med større krav til balanse, styrke og teknikk. Røtter, steiner gir naturlige utfordringer. Bygde elementer med høyere vanskelighetsnivå.

Svart løype: Finnes i målområdet ved heisene. Bratt, naturlig kupert. Setter store krav til terrengsyklist.

FRENSCH MOUSTACHE: Rød løype. Du skal ha litt erfaring før du setter utfor denne! Eller gjør som oss - rusle forbi og håp på at det kommer noen med de rette skillsa som du kan se på med beundring. Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil
FRENSCH MOUSTACHE: Rød løype. Du skal ha litt erfaring før du setter utfor denne! Eller gjør som oss - rusle forbi og håp på at det kommer noen med de rette skillsa som du kan se på med beundring. Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil Vis mer

Utstyr som kreves

En vanlig terrengsykkel/mountainbike med gode bremser fungerer helt greit. For voksne og ungdom som liker større fart og går for de vanskeligste utfordringene, er en fulldempet stisykkel en herlig opplevelse, men koster desto mer å leie. Priser fra 690,- per døgn for voksne. Se utleiepriser og sykkeltyper her. Å forhåndsbestille sykkel er smart, så risikerer du ikke at sykkelferien blir sykkelfri.

Hjelm er naturligvis nødvendig.

Hansker forebygger såre hender, stisykling har langt større belastning på hender enn vanlig landeveissykling.

På vår tur så vi også at en del valgte å bruke mer beskyttelsesutstyr som ryggskinne, albue og knebeskyttere, men gjerne hos litt mer erfarne utøvere med høy fart. 

Plaster! Jepp, man må regne med litt skrubbsår her og der. Det hører med.

Proviant: Ha med vann, og sjokolade for å få opp blodsukkeret.

Heispass: Priser for 1 dag 2016 er 210,- for voksen 155,- for ungdom. Barn under 7 år gratis. Se full prisliste her

PUMPTRACK: Her blir det snart asfalt.  Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil
PUMPTRACK: Her blir det snart asfalt. Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil Vis mer

Fortsetter å utvide sykkeltilbudet

Belegget på Radisson Blu Resort - det største hotellet i Trysil, har økt med over 70 % for sommermånedene sammenlignet med fjoråret. Og det før den virkelige høysesongen har startet. Høsten har, historisk sett, hatt mye mer trafikk enn sommer. 

Destinasjon Trysil har flere planer om utvidelse av sykkeltilbudet. 

- Den nye pump tracken asfalteres nå. Det kommer flere øvelsesbaner med hopp og andre elementer. Det blir informasjonsstasjoner, benker og grillstasjoner. Videre skal det utvikles ytterligere 7 km sti i Gullia som blir ferdig i løpet av september, oktober og neste vår. Da blir det totalt 20 km med tilrettelagt og bygd sti i Gullia, forteller Bruksås.

Flere sommeraktiviteter for familier i Trysil:

Radisson Blu Resort Trysil: ET steinkast unna heis og sykkelaktiviteter. Foto: Elisabeth Lofthus/Mammanett
Radisson Blu Resort Trysil: ET steinkast unna heis og sykkelaktiviteter. Foto: Elisabeth Lofthus/Mammanett Vis mer

Bomuligheter i Trysil om sommeren:

HOTELL: 

Trysil har et stort tilbud for overnatting, men ikke alle er helårsåpne. Disse hotellene er åpne på sommeren:

Radisson Blu Resort Trysil: 
Resorthotell på Trysil Turistsenter byr på restauranter, spa- og velværeavdeling, konferansefasiliteter og opplevelsesbad. Steinkast unna sommeråpen heis og nybygde sykkelstier for familie.

Trysil-Knut Hotell: 
Hotellet ligger i Trysil sentrum, vest for Trysilelva, og tilbyr overnatting i rom (34 stk) med frokost eller i leiligheter med selvhushold. Vi gir gjerne tilbud til grupper (selskaper, kurs, konferanser).

HYTTER OG LEILIGHETER: 

I Trysil kan du velge mellom alt fra små, enkle enheter til store og luksuriøse hytter med alle fasiliteter. De fleste enhetene har naturen rett utenfor døra. Hytter og leiligheter i Trysil

CAMPING:

  • Trysil Hyttegrend Øråneset. 2 km sør for Trysil
  • Trysilelva Camping. Ligger ved Trysilelva.
  • Trysilfjell Caravanplass. Ligger på Trysil Turistsenter, nær heiser og sykkelstier.

 

LES OGSÅ: Lån gratis barnevogn på Gardermoen

Notis: Mammanett fikk låne sykler og fikk heiskort av Destinasjon Trysil for å teste det nye tilbudet. Reise og opphold for journalist er ikke sponset.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer