Symfyse-fundus-mål

SF-mål er en viktig undersøkelse på svangerskapskontroller som kan avdekke vekstavvik hos fosteret.

SYMFYSEFUNDUS MÅL: Undersøkelsen gir en god indikator for fosterets vekst. Foto: Shutterstock ©
SYMFYSEFUNDUS MÅL: Undersøkelsen gir en god indikator for fosterets vekst. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er en viktig undersøkelse som har til hensikt å se om fosteret vokser slik det skal.

Symfyse-fundus-målet (SF- målet) er avstanden fra toppen av bekkenbeinet til toppen av livmoren. Det anbefales å måle første gang i uke 24 av svangerskapet og deretter ved alle svangerkapskontroller. 

Når man skal måle lengden (symfyse-fundus-måling), bruker man rett og slett et vanlig målebånd. Du må ligge på ryggen på en benk når dette gjøres.

Du kan også måle ditt eget symfyse-fundus mål ved hjelp av en APP

For å måle denne avstanden riktig kreves det god trening. En jordmor, fastlege eller gynekolog kjenner på magen og finner målepunktene og bruker deretter målebånd for å finne avstanden.

Tallene på lengden noteres på et percentilskjema på Helsekort for Gravide. Her vil lege og jordmor få et overblikk på om livmoren vokser i riktig tempo.

En ny, norsk SF-kurve ble publisert i 2013. Kurven er utviklet av en gruppe ved Folkehelseinstituttet og baserer seg på nye data fra en stor undersøkelse i Sverige der forskere har fulgt nærmere 50 000 gravide og har ett datagrunnlag på rundt 300 000 SF-mål. 

I de nye kurvene er det tatt hensyn til kvinnens høyde og vekt ved start av svangerskapet. SF-målet justeres dermed for høyde og vekt, slik at man får en individuelt tilpasset kurve.

Denne nye kurven vil fra våren 2015 bli implementert i Helsekort for Gravide.

Hvis målet er mindre enn normalt

Hvis SF-målet øker mindre enn normalt, kan det være en indikasjon på at barnet vokser saktere enn normalt. SF-målet påvirkes også av mengden fostervann og hvor mye mor legger på seg under svangerskapet. Derfor blir utviklingen vurdert individuelt. 
Hvis jordmoren eller fastlegen finner ett avvikende SF-mål vil hun vurdere individuelt hvilken oppfølging som er riktig, i følge nasjonale anbefalinger for svangerskapsomsorg.

Lege eller jordmor vil ved denne undersøkelsen også vurdere hvordan barnet ligger i livmoren, ved siste halvdel av svangerskapet.

Hvis økningen går litt langsommere enn normalt og fosteret beveger seg som vanlig, kan det være riktig å se det an noen dager og måle på nytt. I andre tilfeller vil jordmoren eller fastlegen henvise den gravide kvinnen til sykehus der fosterets størrelse vil bli målt med ultralyd. På sykehuset vil de også se på mengde fostervann og gjøre en helhetlig vurdering og plan for videre oppfølging. 

Kilde: Helsedirektoratet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer