Syv råd til ferske barnehageforeldre

Slik gjør du barnehageoppstarten best mulig

BARNEHAGESTART: Det å skulle starte i barnehagen for aller første gang kan være tøft - ikke minst for foreldrene! Foto: NTB Scanpix
BARNEHAGESTART: Det å skulle starte i barnehagen for aller første gang kan være tøft - ikke minst for foreldrene! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om ikke lenge skal flere tusen norske barn starte i barnehage for aller første gang.

Selv om de yngste barna neppe har noen forventninger til denne store begivenheten, kan det være desto mer spennende for foreldrene.

Det er helt naturlig å ha tanker om hvordan barnet vil trives i barnehagen og om oppstarten vil gå smertefritt for seg. Heldigvis er det ting vi foreldre kan gjøre for at det hele skal gå litt lettere.

Her er syv råd til ferske barnehageforeldre:

1. Snakk med de ansatte

Mens barnehagestarten kan være litt skummel for oss foreldre, er det heldigvis noen som har vært gjennom dette mange ganger før – nemlig de ansatte i barnehagen.

Barnehagens pedagoger har som regel god kjennskap til typiske bekymringer vi foreldre har og de har masse erfaring som de gjerne deler med deg.

Samtidig er det du som foreldre som kjenner ditt barn best og sammen med barnehagen kan du sørge for at barnet ditt får en best mulig oppstart.

Mammanett har tidligere snakket med Pia Halvorsen, som er daglig leder i Den blå appelsin Kanvas-barnehage. Hun sier de før oppstart får mange spørsmål fra foreldre rundt praktiske ting som hvordan de organiserer dagene, rutiner og om barnas klær, mat og sovesituasjon. Hun synes imidlertid ikke at foreldrene stiller for høye krav.

– Vi vil gjerne at de skal ha høye forventinger og stille krav til oss. Det kan de gjerne gjøre i enda større grad, sier hun.

Har du derfor noen spørsmål rundt barnehagestart bør du ikke nøle med å kontakte barnehagen din!

LES OGSÅ: Fem spørsmål foreldre ikke tør stille barnehagen

BESØK BARNEHAGEN: La barnet få bli kjent med de nye omgivelsene før oppstart, råder pedagogene. Foto: NTB Scanpix
BESØK BARNEHAGEN: La barnet få bli kjent med de nye omgivelsene før oppstart, råder pedagogene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

2. Start forberedelsene hjemme

Hvor raskt barnet blir trygg i barnehagen kommer mye an på foreldrene. Et råd fra pedagogene er at man hjemme starter med å forberede barnet på hva som skal skje. Helst i god tid før oppstart. 

– Snakk om barnehagen og navnene på de voksne som skal jobbe på avdelingen. Alle barnehager har som regel «bli kjent dager» i forkant. Det er også som regel fullt mulig å besøke barnehagen før barnet skal begynne, enten når barnehagen er åpen eller ved å leke ute i barnehagen i helger og ettermiddager, har pedagogisk leder Monica Bjerkeengen tidligere fortalt til Mammanett.

– Ta gjerne med noe hjemmefra til barnehagen som er kjent og kjært for barnet – en smokk, et koseteppe, bamse eller lignende. Gjerne også bilder av familie, huset eller kjæledyr, råder hun.

Trond Kristoffersen er førskolelærer og en av fagpersonene bak Barnehageforum.no. Han har tidligere fortalt til Mammanett at hvor mye barnet er vant til å være borte fra foreldrene sine, også kan ha en innvirkning på hvor lett barnehagetilvenningen går.

Hvis barnet ikke er vant til å være med andre voksne enn foreldrene, mener han det kan være lurt å starte i det små i løpet av sommerferien.

– La andre voksne få være barnevakt og vis barnet at det går helt fint at mamma og pappa går, sier han.

LES OGSÅ: Slik blir barnet klar for barnehage

3. Informer arbeidsgiveren din tidlig

Å få fri fra jobben i forbindelse med barnehagetilvenning er ikke en lovhjemlet rettighet. På mange arbeidsplasser er det allikevel vanlig praksis at man får tre dager fri med lønn. 

Snakk med din arbeidstaker om hvordan du går frem for å søke om å få innvilget permisjon. Mange steder er det nødvendig med en skriftlig søknad. Jo tidligere du gir beskjed, jo enklere blir det for din arbeidsgiver å legge kabalen.

IKKE HA DÅRLIG SAMVITTIGHET: Barnehagene gjør sitt ytterste for at barnet ditt skal ha det bra mens du er på jobb. Foto: NTB Scanpix
IKKE HA DÅRLIG SAMVITTIGHET: Barnehagene gjør sitt ytterste for at barnet ditt skal ha det bra mens du er på jobb. Foto: NTB Scanpix Vis mer

4. Ikke grav deg ned i dårlig samvittighet

Det å skulle forlate barnet i barnehagen for aller første gang, kan oppleves som tøft for mange foreldre. En milepæl er nådd og ikke alle er helt komfortable med at tiden sammen med barnet nå skal innskrenkes, spesielt når barnet kanskje bare er rundt ett år gammelt.

Norsk forskning viser imidlertid at det er ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for å sende ettåringen i barnehagen, da de klarer seg like godt som andre barn. 

Undersøkelsen som ble gjennomført av NTNU i 2014 viser at totalt sett har tidlig barnehagestart verken positiv eller negativ effekt på fireåringers sosiale ferdigheter og adferdsvansker. 

LES OGSÅ: Denne barnehagen fjernet alle lekene

5. Bruk tid på tilvenningen

Alle barn er forskjellige. Mens noen barn kan bruke lang tid på å bli trygge, kan andre være trygge fra første dag. Det viktigste du som foreldre kan gjøre, er å sette av nok tid til tilvenningen.

– Tre dager skal i utgangspunktet være nok for de fleste, men alle barn har individuelle behov, sier pedagogisk leder Monica Bjerkeengen.

– De første dagene i barnehagen sammen med mamma eller pappa bør være korte. Har man mulighet til å ha flere dager å bruke på innkjøring er det fint. Bruk for eksempel to timer med mamma/pappa første dag. Neste dag kan dere være der litt lengre. Dag tre kan du prøve å la barnet sove i barnehagen. Dag fire kan man prøve å "forlate" barnet i barnehagen.

– Men det er lurt å være lett tilgjengelig på telefon, sier Bjerkeengen og understreker at det er veldig viktig for både barnet og personale at avtaler blir holdt om når barnet skal hentes.

– Etter disse dagene er korte dager absolutt å foretrekke de første ukene, til barnet er godt innkjørt, råder hun.

BRUK TID SAMMEN: Barnet ditt vil kunne trenge litt ekstra oppmerksomhet fra deg den første tiden i barnehagen.  Foto: NTB Scanpix
BRUK TID SAMMEN: Barnet ditt vil kunne trenge litt ekstra oppmerksomhet fra deg den første tiden i barnehagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

6. Vær bevisst på avskjeden

Hvordan vi foreldre ser på det å skulle gå fra barnet i barnehagen, kan også påvirke barnet.

– Vi må se på det som et skritt videre i livet og ikke gå derfra med «blødende mammahjerte». Dårlig samvittighet og frykt smitter over på barnet. Barn fanger opp våre signaler, har pedagog Trond Kristoffersen fra Barnehageforum.no tidligere sagt til Mammanett.

Slik tar du avskjed

  • Avtal med kontaktpersonen tidspunktet dere skal gå fra barnet de første gangene. 
  • En god måte å ta avskjed på er at dere avleverer barnet til kontaktpersonen, gir den lille en kos og sier at nå går mamma/pappa. «Navnet på den ansatte» skal passe på deg.
  • Vink til barnet, smil og gå ut. Selv om barnet gråter.
  • La barnet se deg gå, så det er klar over at du har overlatt det til den ansatte. Man må aldri bare forsvinne, da det vil gi grobunn for usikkerhet hos barnet. 

7. Vær sammen med barnet ditt når dere kommer hjem

Det å begynne i barnehagen er en stor omveltning i livet for barn og det gir mange nye inntrykk. Mange barn ønsker mer nærhet og trygghet hos foreldrene etter barnehagestart. Det kan derfor være bra for barnet ditt at du er ett hundre prosent tilstede når dere kommer hjem igjen.

Ofte holder det at du bare er der og er tilgjengelig. Du kan gjerne sitte ned sammen med barnet en stund eller dere kan lage middag sammen. 

LES OGSÅ: Denne barnehagen er ikke som andre barnehager

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer