<b>VAR ALT BEDRE FØR?</b> Barneoppdragelsen har forandret seg mye de siste tiårene, både på godt og vondt! Foto: Anette Snarby
<b>VAR ALT BEDRE FØR?</b> Barneoppdragelsen har forandret seg mye de siste tiårene, både på godt og vondt! Foto: Anette Snarby

Syv ting våre foreldre gjorde mot oss

- som ville fått dagens foreldre i trøbbel!

Hvordan vi oppdrar barna våre har utvilsomt forandret seg mye bare på et par generasjoner - og det både på godt og vondt.

«Det hender ofte at jeg lurer på hvordan det ville gått om min mor skulle oppdratt oss i dag?» skriver Mammanett bloggeren Monstersnupp. Det er et ganske godt spørsmål, men en ting er sikkert - mye av det som ble gjort den gangen ville fått dagens foreldre i trøbbel! 

Her er noe av det våre foreldre gjorde mot oss som ikke er like akseptabelt i dag:

1. Dyppet smokken vår i eddik

På åttitallet var supertrikset for smokkeavvenningen å dyppe smokken i sitron, eddik eller noe annet motbydelig.

Hvor pedagogisk riktig denne fremgangsmåten var er høyst diskutabelt, men den var utvilsomt effektiv!

Dagens foreldre har mer troen på klistremerkeskjema, forhandlingstaktikker, skryt og premiering. Disse metodene tar i mange tilfeller litt lengre tid, men er definitivt mer skånsomt for barnet. 

LES OGSÅ: Slik gjør du smokkeavvenningen skånsomt for barnet

2. Lot oss være ute alene

Våre foreldre slapp oss av sted til lekeplassen eller på besøkt til kompiser kun med formaning om at vi måtte komme tilbake når det begynte å bli mørkt. Alle gikk til skolen på egenhånd, selv om skoleveien kunne være både lang og trafikkert.

I dag er det nesten utenkelig for foreldre å ikke ha full kontroll på hvor barna befinner seg. Mobiltelefoner blant barneskolebarn er utbredt og en av årsakene er at det gjør det enklere for foreldre å passe på. Noen går til og med til det skrittet at de GPS-sporer barnet sitt

SYKLING PÅ ÅTTITALLET: Hvor er hjelmen, kne- og håndleddsbeskyttelse, refleks og sykkellys? Foto: instagram.com/prosvik/
SYKLING PÅ ÅTTITALLET: Hvor er hjelmen, kne- og håndleddsbeskyttelse, refleks og sykkellys? Foto: instagram.com/prosvik/ Vis mer

3. Lot oss sykle uten hjelm

Da vi var små, var sykkelhjelm noe som kun ble brukt av proffsyklistene vi så på Sportsrevyen. Det var heller ikke så nøye om sykkelen din manglet lykt og reflekser, så lenge det var luft i dekkene kunne vi sykle.

Å sykle til skolen gjorde vi så snart vi hadde lært oss kunsten.

Dagens foreldre bruker mange penger på at ungene skal ha tipp topp sykler og alt av nødvendig sikkerhetsutstyr. Det er ikke lenger fritt frem å sykle til skolen. Ved de fleste skoler må man ta Trygg Trafikks sykkelprøve i femte klasse før man har lov til å bruke sykkel på skoleveien.  

LES OGSÅ: Slik lærer du barnet å sykle

4. Smekket og knipset fingrene våre

Når ungene var langfingret, mente man på sytti- og åttitallet at det å smekke eller knipse fingrene var en helt ok måte å få dem til å ikke ta på ting.

Denne taktikken vil garantert vekke oppsikt i dag, da de fleste foreldre er opptatt av å ikke bruke noen form for fysisk avstraffelse. I 2010 ble det også presisert i Barneloven at bruk av klaps og ørefiker ikke er et lovlig middel å bruke i barneoppdragelsen. 

5. Startet tidlig med kaffe-tilvenningen

Tidligere syntes det å eksistere en oppfatning om at man aldri var for ung til å lære seg å like kaffe. Det var slett ikke uvanlig å servere små barn en liten kopp kaffe, eller kaffe på et fat slik at den skulle bli fortere kald. 

Gir du barna dine dette i dag, vil du mest sannsynlig bli møtt med hevede øyenbryn. I dag har man lært mer om hvordan koffein virket inn på kroppen til små barn, og selv om et par slurker neppe er veldig skadelig - er det få som ønsker at barna skal bli avhengig av kaffe i så tidlig alder. 

LES OGSÅ: - Sover barnet ditt nok?

BILTUR PÅ SYTTITALLET: Den gangen bilsikringen bestod i å holde babyen litt ekstra godt i svingene. Foto: Anette Snarby
BILTUR PÅ SYTTITALLET: Den gangen bilsikringen bestod i å holde babyen litt ekstra godt i svingene. Foto: Anette Snarby Vis mer

6. Lot oss sitte i bilen uten bilbelte

Alle vi som er vokst opp på sytti- og åttitallet har minner fra bilferiene hvor vi ungene lå oppå hverandre i baksetet eller lettere henslengt i hattehylla.

I dag hadde dette vært helt utenkelig. Dagens foreldre er svært opptatt av å sikre barna sine godt i bilen, gjennom å ha riktig bilstol og å la barnet sitte bakovervendt så lenge som mulig.

7. Røkte mens vi så det

På sytti- og åttitallet røykte man «over alt», og det var ingen som reagerte om en mor røykte mens hun trillet barnevognen eller med barna i baksetet. 

Man visste nok at røyking ikke var særlig bra for helsen den gangen også, men hvilke skadevirkninger passiv røyking kan ha var ennå ikke så kjent.

I dag regnes det nesten som unormalt å se småbarnsforeldre røyke overhodet. Om du ikke vil møte stygge blikk mens du damper på en sigarett, bør du absolutt unngå alle steder hvor barn kan ferdes. Dagens røykere gjør det helst i smug slik at barna ikke ser det. 

LES OGSÅ: Foreldre spør heller Google enn bestemor

Til forsiden