Ta det med ro - slik smitter zikaviruset IKKE

Det rapporteres om stadig flere tilfeller av zikafeber, men ifølge Folkehelseinstituttet er det ingen grunn til panikk.

ZIKAVIRUSET: Hvor smittsomt er det egentlig - og er det farlig for barn? Foto: NTB Scanpix
ZIKAVIRUSET: Hvor smittsomt er det egentlig - og er det farlig for barn? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med stadig flere rapporterte tilfeller av det såkalte zikaviruset, advarer Folkehelseinstituttet nå gravide om å besøke enkelte land.

Den største bekymringen rundt dette viruset er at man ser en økning av fosterskaden mikrokefali som man mistenker at viruset forårsaker.

Ifølge fhi.no er det en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

Men kan zikaviruset også utgjøre en fare for små barn?

Milde symptomer

Viruset forårsaker zikafeber som er en sykdom som minner om denguefeber og chikungunyafeber.

Lege Bernardo Guzman hos Folkehelseinstituttet opplyser at så langt man vet, er ikke zikafeber mer alvorlig hos barn enn hos voksne. Symptomene er stort sett milde med 2-7 dager med feber, øyebetennelse, leddsmerter og utslett.

LES OGSÅ: Gode råd og tips til deg som skal reise med baby til syden

SPRES VIA MYGG: – Men man kan ikke utelukke at det kan forekomme smitte fra mor til barn eller via blodoverføring, sier lege Bernardo Guzman hos Folkehelseinstituttet. Foto: NTB Scanpix
SPRES VIA MYGG: – Men man kan ikke utelukke at det kan forekomme smitte fra mor til barn eller via blodoverføring, sier lege Bernardo Guzman hos Folkehelseinstituttet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kan ikke  bli smittet i Norge

Han understreker at det heller ikke er fare for at mennesker som oppholder seg i Norge kan bli smittet av viruset.

– Zikavirus smitter fra mygg til menneske, ikke fra menneske til menneske. Smitten kommer fra en mygg som ikke finnes her til lands i dag. Myggen finnes på Madeira, men er ellers lite utbredt i Europa i dag, og det er ikke påvist smitte her, sier han.

– Men mye er fortsatt ikke kjent og man kan derfor ikke utelukke at det kan forekomme smitte fra mor til barn eller via blodoverføring, legger han til.

LES OGSÅ: Derfor blir noen barn og voksne mer plaget av mygg enn andre

Land som har viruset

Historisk har viruset ifølge Folkehelseinstituttet blitt påvist i Asia, Afrika og Oseania og siden 2015 finnes det et pågående utbrudd i Sør- og Mellom-Amerika.

Enkelte medier har rapportert om at viruset har vært påvist i USA, men ifølge Guzman er dette kun importerte tilfeller. 

– Det er ingen som har blitt smittet på fastlandet, men det har vært noen tilfeller importert fra berørte områder eller fra øyene Porto Rico og US Virgin Islands som jo tilhører USA, forklarer han.

LES OGSÅ: Dette bør alle foreldre ha i medisinskapet!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer