Ta folat før du blir gravid!

Folat kan forebygge ryggmargsbrokk hos fosteret.

Husk denne - start minst fire uker før befruktning.
Husk denne - start minst fire uker før befruktning. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du som planlegger å bli gravid bør ta folattilskudd minst en måned før befruktning!

Folat kan forebygge ryggmargsbrokk hos fosteret.

Folat er et B-vitamin. Andre navn på Folat er Folacin, Folinsyre og Folsyre.

Når og hvor lenge?

Helsedirektoratet anbefaler deg som planlegger graviditet eller som kan regne med å bli gravid,  et daglig folattilskudd i form av en tablett som inneholder 0,4 milligram. Tablettene får du kjøpt uten resept på apotek eller medisinutsalg. Lukkingen av ryggmargen til fosteret skjer helt i begynnelsen av svangerskapet. Derfor skal du ta folattilskudd daglig i en måned før befruktning og i graviditetens første 12 svangerskapsuker.

Ups, jeg er gravid, og har ikke tatt folat...

For kvinner som ikke har tatt folattilskudd før graviditeten, anbefales folattilskudd så snart graviditeten antas eller oppdages, og i svangerskapets første to til tre måneder.

Hvorfor skal jeg ta folat?

Forskning viser at folattilskudd reduserer risikoen for å føde et barn med nevralrørsdefekt. I Norge fødes det omlag 60 barn årlig med slike alvorlige misdannelser. Ryggmargsbrokk varierer i alvorlighetsgrad, og kan både være assosiert med lettere funksjonsforstyrrelser og med alvorlige lammelser kombinert med tap av kontroll over vannlating og avføring. Norske kvinner i fertil alder får sannsynligvis ikke tilstrekkelig mengde folat i maten til å redusere risikoen for at fosteret får denne sykdommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer