Ta med barna på sykkel i sommer!

Ta med barna på sykkel i sommer!
Publisert
Sist oppdatert

Å ta med barna på en sykkelferie, kan være noe nytt og styrkende for familien. Man må spille på lag med barna og dere har felles mål og opplevelser for turen. Her er det du bør vite før dere setter dere på sykkelen med de små.

Lær barnet å sykle

Det første dere bør gjøre er å tenke på hvordan barnet kan best mulig delta på sykkelturen ut ifra alder, og sykleerfaring.  På Trygg Trafikk sine nettsider, kan du finne en enkel 3-trinns sykkelopplæring for barn.
- Det er umulig å gi en fast regel for når barnet kan sykle alene i blandingstrafikk og ha hele ansvaret for valgene det gjør. Derfor må foreldrene selv vurdere sitt barn, ferdighetene, trafikkforståelsen, miljøet og trafikktettheten der dere skal sykle, og avgjøre ut ifra dette når det er forsvarlig, sier kommunikasjonsjef i Trygg Trafikk, Kristin Øyen.

Les mer på Mammanett: Lær ditt barn å sykle

Her er en liten oversikt over når barnet kan benytte seg av enten sete, henger eller egen sykkel:

 Transportmiddel Anbefales fra alder
 Barnesete til sykkel (festes på bagasjebrett) 10-12 mnd - 20-25 kg
 Barnesete til sykkel (festes på styret) 10-12 mnd - 12-15 kg
 Sykkeltilhenger  1 år (maks belastning inkl. bagasje er 40 kg)
 Påhengssykkel  4-5 års alder
 Egen sykkel  8-9 års alder

Tenk sikkerhet

- Barnesetet skal ha nakkestøtte, fotbeskyttelse og belte til å feste barnet med. Med barnesetet plassert bak på bagasjebrettet sitter barnet i ly av den voksnes rygg og med utsikt til sidene. Barn som er eldre enn 5-6 år (20-25 kg) gjør sykkelen ustabil, og en påhengs- eller tandemsykkel kan være et godt alternativ, sier Kristin Øyen i Trygg Trafikk.
- Barnesetet kan også plasseres foran, festet i styrerøret. Setet skal da ha fotbeskyttelse med stropper. Barnet får da god kontakt med den som sykler, og godt utsyn, men sitter samtidig mer utsatt for vær og vind. Barnet foran bør ikke være mer enn 2-3 år (12-15 kg). Ved høyere vekt blir sykkelen for ustabil, tilføyer Øyen.
Det er også viktig å huske hjelm. Voksne bør gå foran med et godt eksempel!
- Både voksne og barn bør ha en sykkelhjelp som sitter godt på hodet, og som dekker panne og tinninger, råder hun.

Komfortabelt

- Sammenlignet med et barnesete på bagasjebrettet gir tilhengeren både syklist og passasjer bedre komfort og frihet. I tilhengeren kan barna sitte tørt og godt selv om det kommer et regnskyll, de kan sove, leke, lese eller bare følge med på alt som farer forbi underveis. Tilhengere finnes både til en og to små passasjerer, og kan i tillegg gi plass til en del bagasje, eller noen handleposer. Kjøretøyforskriftene tillater at to barn under seks år, eller ett barn uavhengig av alder, fraktes i sykkeltilhenger. I tillegg er det selvsagt viktig å holde seg innenfor den aktuelle modellens lasteevne.
- Lån eller lei gjerne en tilhenger først, for å finne ut hvordan syklist og passasjer trives, og hvilken modell som vil være den rette, anbefaler Øyen.

5 viktige ting å huske før du sykler med barna i en sykkelhenger:

 

 1. Fest tilhengeren til sykkelen slik produsenten foreskriver, og kontroller festeanordningen jevnlig.
 2. Sjekk dine egne bremser! Gode bremser på egen sykkel er også ekstra viktig med en henger på slep.
 3. Barnet bør bruke sykkelhjelm i tilhengeren, og alltid sitte fastspent i sikkerhetsselen som tilhengeren er utstyrt med.
 4. Vær synlig i trafikken. Mange hengere leveres med en vimpel på stang. Refleks er påbudt, og ved bruk i mørke og dårlig sikt skal hengeren ha en baklykt.
 5. Stopp innimellom og sjekk at alt står bra til. Dersom to voksne sykler i følge bør den ene sykle bak tilhengeren.

 

Hvordan planlegge en slik tur?

- En sykkeltur trenger ikke å være telt og sovepose. Tenk heller hyggelig overnatting og god mat. Da orker du mer og får mindre bagasje, anbefaler informasjonsjef i Syklistenes Landsforening, Hulda Tronstad Nydal.

Selv er hun godt vant med sykkelferiering sammen med sine fire barn på 12, 9 og tvillinger på 4 år. Da de minste var 15 måneder gammel syklet de på sykkelferie i Danmark.
- I år gjentar vi suksessen og tar med familien til Rügen, nordøst i Tyskland, og blant annet til øya Hiddensee hvor det er forbud for biler, sier Nydal.

Tips og råd for turen:

 • Kilometerteller gjør sykkelturen mer spennende
 • Legg opp lange pauser og godt med mat
 • Ta en sykkelfri dag underveis og gjør noe annet.
 • Sykkelhenger kan brukes både til barn og bagasje
 • Det blir aldri nok is, sjokolade og kjeks-stopp.
 • Velg flate sykkelruter med sykkelveger som er atskilt fra biltrafikken

Overnattingsturer

- Ved overnattingsturer trengs mer bagasje, som de voksne må ta ansvar for. For å frakte bagasjen står valget mellom sykkelvesker eller sykkelvarehenger. En varehenger er lettere å sykle med enn fulle vesker på sykkelen, sier Tronstad Nydal. - En ryggsekk anbefales ikke. Den gir mer belastning på rygg, større press mot setet, gjør det vanskeligere å holde balansen og gjør deg mer klam, sier hun.

- Ved å pakke til en overnatting i telt, genereres vekt og volumet på bagasjen – men gir mer frihet og økt naturfølelse. Betalt overnatting kan bli dyrt, men du slipper mye bagasje. Reisebyråer tilbyr også pakketurer for syklister, der bagasjen fraktes. Velg den varianten som passer dere best, anbefaler Tronstad Nydal.

Bagasje

Enten man skal på en dagstur eller overnattingstur med barn må man alltid ha med oppakning. De minste må ikke ha noe ekstra vekt på sin sykkel. Sekk på ryggen frarådes.

Gå nøye gjennom hva du tar med deg, og del tingene inn i tre kategorier:

1. Det du absolutt trenger.
2. Det du kanskje får bruk for
3. Det du egentlig ikke trenger, men som du synes det kanskje er fint å ta med.

La kategori 3 og halvparten av kategori 2 bli igjen hjemme!


Lengden på turen

Distansen med barn må være tilpasset barnets nivå. Forskjellene er store på barns sykkelferdigheter, fysikk og mentale innstilling. Rutens vanskelighetsgrad spiller også inn, er Tronstad Nydal i Syklistenes Landsforening og Kristin Øyen i Trygg Trafikk enige om.

Her er en oversikt:

 Fysisk form og alder på barn Kan sykle turer på
 Familier med barn fra 5 – 9 år 10-30 km
 Familier med barn over 10 år  20-50 km
 Voksne i vanlig fysisk form 30-60 km
 Voksne i god fysisk form 60-120 km

     
Valg av sykkelruter

- Når du skal sykle med de minste er det lurt å velge helt bilfrie ruter. Fortau, gang,- sykkelvei og turveier er fornuftige valg. Det er også avstengte skogsbilveier man kan velge, sier Tronstad Nydal, og råder foreldre til å begynne med sykkelturer i nærområdene først.
- Når barnet er modent for litt lengre turer, kan en overnattingstur eller ferietur på sykkel planlegges, sier  hun.

Variasjon og hvile

- På en sykkelferietur med flere overnattinger, kan det være lurt å variere dagsetappene - noen korte og noen lange. I tillegg kan det legges inn en hviledag når det passer. I mange tilfeller vil valg av overnattingssteder være bestemmende for dagsetappene. Noen velger å ligge fast på et sted og ta sykkelturer ut ifra det som en base. I løpet av turen må det legges inn mange pauser av kortere og lengre varighet. Det er viktig å få noe godt å spise og drikke underveis, sier Tronstad Nydal.

Pass på nok væske! Vær nøye med å få i seg nok væske. Gjør hyppige stopp for å drikke. Barn bør ha drikkeflaske i stativ på sin egen sykkel.

Viktig å ta med på turen:

 • Lappesaker
 • Pumpe
 • Ekstra sykkelslanger som passer til dekkene
 • Slanger med ventil som passer felgen
 • Strips til å feste eventuelle løse deler
 • Multiverktøy med riktig unbraconøkler
 • Skrutrekker
 • En sykkelcomputer på sykkelen er et fantastisk hjelpemiddel, der barna kan se hvor fort de kjører og hvor langt de har syklet.


Sykkelturer i Norge med barn:

Mjøsa
"Mjøstråkk" er en skiltet sykkelrute rundt Mjøsa. Lettsyklet og familievennlig helgetur fra Hamar. Turen kan kombineres med tur på Skibladner.

Jæren
På nordsjøruta Egersund-Stavanger kan du oppleve det unike jærlandskapet. Dette er også en internasjonal rute og kan kombineres med Jærbanen.

Røros og Femunden
Sykkelruta starter på Røros og går gjennom spesielt vakre bygder og setertrakter med småskog og tydelige fjellparti. Kombiner gjerne turen med båttur over Femunden.

Mjølkeruta på Stølsvidda
På fjellplatået mellom Valdres, Hallingdal og Hemsedaler det godt tilrettelagt for sykkelopplevelser for liten og stor. Her møter de geiter, kuer, kalver og sauer undervei. Kan kombineres med toppturer og båttur med M/B Bitihorn (1060 moh).

Rallarvegen
De siste 15 årene har Rallarvegen vært Norges mest populære sykkelruter der toppunktet er1343 meter over havet. Eget sykkeltog i sesongen.


Sykkelturer i utlandet med barn:

Tyskland
Er et undervurdert av nordmenn som reisemål Tyskland er et fantastisk land for å ta barna med på sykkel. Her er det gode sykkelveier og gode overnattingsplasser. Og du kan komme dit med tog og ferge. (Og fly). I tillegg er det enkelt å ta med sykkel på toget. Områder: langs Østersjøen fra Danmark til Polen, langs de store elvene og kanalene, og langs Bodensee, helt sør i Tyskland.

Sverige
Mange byer i Sverige har gjort mye for tilrettelegging for syklister. Malmø-området er helt suverent – også for barn.

Danmark
Særlig rundt København og i en del andre byer er det godt tilrettelagt for barn.

Nederland
Prøv sykling på øyene i Friesland, eller langs kanalene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer