Ta med barna på sykkel i sommer!

Ta med barna på sykkel i sommer!
Publisert
Sist oppdatert

Å ta med barna på en sykkelferie, kan være noe nytt og styrkende for familien. Man må spille på lag med barna og dere har felles mål og opplevelser for turen. Her er det du bør vite før dere setter dere på sykkelen med de små.

Lær barnet å sykle

Det første dere bør gjøre er å tenke på hvordan barnet kan best mulig delta på sykkelturen ut ifra alder, og sykleerfaring.  På Trygg Trafikk sine nettsider, kan du finne en enkel 3-trinns sykkelopplæring for barn.- Det er umulig å gi en fast regel for når barnet kan sykle alene i blandingstrafikk og ha hele ansvaret for valgene det gjør. Derfor må foreldrene selv vurdere sitt barn, ferdighetene, trafikkforståelsen, miljøet og trafikktettheten der dere skal sykle, og avgjøre ut ifra dette når det er forsvarlig, sier kommunikasjonsjef i Trygg Trafikk, Kristin Øyen.

Les mer på Mammanett: Lær ditt barn å sykle

Her er en liten oversikt over når barnet kan benytte seg av enten sete, henger eller egen sykkel:

Tenk sikkerhet

- Barnesetet skal ha nakkestøtte, fotbeskyttelse og belte til å feste barnet med. Med barnesetet plassert bak på bagasjebrettet sitter barnet i ly av den voksnes rygg og med utsikt til sidene. Barn som er eldre enn 5-6 år (20-25 kg) gjør sykkelen ustabil, og en påhengs- eller tandemsykkel kan være et godt alternativ, sier Kristin Øyen i Trygg Trafikk.- Barnesetet kan også plasseres foran, festet i styrerøret. Setet skal da ha fotbeskyttelse med stropper. Barnet får da god kontakt med den som sykler, og godt utsyn, men sitter samtidig mer utsatt for vær og vind. Barnet foran bør ikke være mer enn 2-3 år (12-15 kg). Ved høyere vekt blir sykkelen for ustabil, tilføyer Øyen.Det er også viktig å huske hjelm. Voksne bør gå foran med et godt eksempel!- Både voksne og barn bør ha en sykkelhjelp som sitter godt på hodet, og som dekker panne og tinninger, råder hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer