Tannfelling

20 melketenner skal felles. De fleste starter tannfellingen det første året på skolen.

HERLIG TANNLØS: Typisk hos 6-7 åringer. Foto: Shutterstock.com ©
HERLIG TANNLØS: Typisk hos 6-7 åringer. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra seksårsalderen begynner barnet å felle tenner. Barnet skal felle 20 melketenner, men de siste felles ikke før barnet er 12-13 år. Det er store variasjoner. Noen barn feller tenner allerede i femårsalderen, og noen mister ikke de siste melketennene før i 14-15 årsalderen.

Hvordan løsner melketenner?

Røttene på melketennene oppløses gradvis etter hvert som de nye tennene beveger seg i kjeven. Til slutt er roten for liten til å feste melketannen. Barnet kjenner at tannen er løs. Det er ikke uvanlig med en liten blødning når tannen felles.

Hvilke tenner løsner først?

 

TannOppeNede 
Fortann7-8 år 6-7 år
Sidefortann8-9 år7-8 år 
Hjørnetann11-12 år 9-11 år
1. jeksel10-11 år10-12 år
2. jeksel10-12 år11-13 år

 

Tannfelling

Hjelp, så store tenner!

De nye tennene som kommer er større enn melketennene. Med unntak av jekslene, de er faktisk litt mindre. Du lurer kanskje på hvordan det skal bli plass til de nye tennene som kommer. Kjeven vokser frem til 10-årsalderen. Dessuten heller de nye tennene litt mer utover, og danner slik sett en større bue. Tennene har sin ferdige størrelse når de kommer ut, og kommer ikke til å vokse noe mer.

De nye tennene er skjeve!

Ikke sjeldent ser fortennene rare og skjeve ut når de kommer. Ofte vil de på egen hånd rette seg en god del den første tiden. Dette henger blant annet sammen med at kjeven vokser i denne perioden. Etter ett til to ar kan du ikke regne med at tennene vil rette seg mer på egen hånd. På tannlegekontroll vil tannlegen være oppmerksom på dette og henvise til kjeveortoped eller kjevekirurg ved behov.

Les også: Alt om melketenner

Noe jeg bør passe på?

Følg med på ulikheter på høyre og venstre side. Hvis barnet har fått en ny tann på venstre side, men tannen på høyre side fortsatt mangler et år etter, kan det være greit å ta dette opp med en tannlege.

Kider:
- Statens helsedirektoratWikipedia.no, Helsenett.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer