Tannfelling

20 melketenner skal felles. De fleste starter tannfellingen det første året på skolen.

HERLIG TANNLØS: Typisk hos 6-7 åringer. Foto: Shutterstock.com ©
HERLIG TANNLØS: Typisk hos 6-7 åringer. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra seksårsalderen begynner barnet å felle tenner. Barnet skal felle 20 melketenner, men de siste felles ikke før barnet er 12-13 år. Det er store variasjoner. Noen barn feller tenner allerede i femårsalderen, og noen mister ikke de siste melketennene før i 14-15 årsalderen.

Hvordan løsner melketenner?

Røttene på melketennene oppløses gradvis etter hvert som de nye tennene beveger seg i kjeven. Til slutt er roten for liten til å feste melketannen. Barnet kjenner at tannen er løs. Det er ikke uvanlig med en liten blødning når tannen felles.

Hvilke tenner løsner først?

 

 

Hjelp, så store tenner!

De nye tennene som kommer er større enn melketennene. Med unntak av jekslene, de er faktisk litt mindre. Du lurer kanskje på hvordan det skal bli plass til de nye tennene som kommer. Kjeven vokser frem til 10-årsalderen. Dessuten heller de nye tennene litt mer utover, og danner slik sett en større bue. Tennene har sin ferdige størrelse når de kommer ut, og kommer ikke til å vokse noe mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.