Tannhelse hos gravide

Publisert
Sist oppdatert

Mer sugen på sukker?

 

Mange gravide endrer kostholdet sitt. Noen blir mer bevisst et sunt kosthold, men noen øker også sukkerinntaket. Dette vil medføre økt karies (tannråte). Nasjonale retningslinjer for svangerskapskontroll anbefaler å bruke enten fluortabletter, fluortyggegummi eller fluorskyllevann i tillegg til daglig bruk av fluortannkrem.

Gravide får lettere tannkjøttbetennelse

Endring i hormonbalansen gjør gravide mer utsatt for tannkjøttbetennelse (gingivitt). Betennelsen skyldes bakteriebelegg. Gravide må derfor være ekstra grundig med tannrengjøringen, og gjerne bruke tanntråd. Langvarig og kraftig betennelse i tannkjøttet kan i verste fall føre til tannløsning.

Gravide skal ikke fylle tenner

Sosial- og helsedirektoratet har tidligere anbefalt at gravide unngår fyllingsterapi med amalgam. Vi har begrenset kunnskap om de nye fyllingsmaterialene, derfor er anbefalingen fra Sosial- og helsedirektoratet utvidet til å gjelde all fyllingsterapi i svangerskapet. (Nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorg 05)  Les mer: Tannlegebehandling av gravide

Oppkast gir etseskader på tennene

Graviditet kan gi oppkast i perioder. Det er viktig å
skylle munnen med vann umiddelbart etter oppkast for å nøytralisere syren, alternativt kan man skylle med fluorskyllevæske. Gravide bør unngå å pusse tennene etter oppkast.

Hvordan ivareta tennene best mulig gjennom svangerskapet?

  • Unngå fyllingsterapi. Ved tannlegebesøk; gi alltid tannlege beskjed om at du er gravid.
  • Sørg for et godt og sammensatt kosthold og unngå småspising.
  • Tannbørsting med fluortannkrem to ganger daglig
  • Bruk eventuelt andre fluorpreparater i tillegg ved behov.
  • Skylle munnen med vann, alternativt fluorskylling, ved hyppig oppkast eller sure oppstøt.Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:
- Tenner for livet. Helsefremmende og forebyggende arbeid. IS-2659
- Nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorg 2005
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer