Tannlege barn:

Tannregulering til barn kan variere veldig i pris

- Det er flere faktorer som påvirker prisen. 

TANNREGULERING BARN: Den høye prisen for tannregulering til barn kan komme som en overraskelse på foreldre. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
TANNREGULERING BARN: Den høye prisen for tannregulering til barn kan komme som en overraskelse på foreldre. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge får barn og unge gratis offentlig tannbehandling ut det året de fyller 18 år. Unntaket er tannregulering, hvor foreldrene som regel må betale en stor del av beløpet selv. (Psst: Trenger barnet mitt tannregulering?)

Nøyaktig hva prisen for tannreguleringen kommer på, kan imidlertid varierer en god del.

Kjeveortoped Kawa Alzahawi ved Spesialistklinikk for kjeveortopedi mener prisene på tannregulering til barn stort sett er de samme fra behandler til behandler, men at det er forskjellige andre faktorer som kan spille inn på totalprisen.

– Prisen varierer først og fremst som følge av diagnosen, da prisen vil variere etter hvor stort behovet er. Diagnosen stilles av kjeveortopeden sammen med tannlegen som har henvist barnet og vi bruker en mal som HELFO har satt for å fastslå hvilken kategori bittfeilen kommer under. Kategoriene bestemmer størrelsen på stønaden.

– Hvilken type reguleringsapparatur man velger vil også påvirke prisen. Her finnes det flere ulike typer å velge mellom, for eksempel om det skal være gjennomsiktige klosser eller om reguleringen skal settes bak tennene, sier han.

LES OGSÅ: Når er det greit å begynne å gi barn godteri?

Lengre tid betyr høyere pris

Alzahawi forteller at pasientens samarbeid også kan påvirke totalprisen.

– Noen må for eksempel bruke strikk og dersom de ikke er flinke til å bruke den, vil det ta lengre tid.

– Det hender også at man må komme inn for å få satt på klosser som har løsnet. Disse er jo limt på tennene og hvis man er litt uforsiktig med spisingen, det vil si at man spiser noe hardt, så kan de løsne. Dersom dette skjer rett etter at vi har limt den på, koster det som regel ikke noe ekstra da det kan være vår feil. Men dersom det skyldes at pasienten har vært uforsiktig, så kan vi ta betalt for å få satt den på igjen.

– Alt som gjør at det tar lengre tid, gjør totalprisen høyere. Og noen ganger kan det ta lengre tid fordi pasienten rett og slett vokser senere enn man trodde i begynnelsen, slik at tennene ikke endrer seg så fort, sier han.

På bakgrunn av slike faktorer er derfor nesten umulig å fastslå hva man kan forvente å måtte betale når barn skal ha tannregulering. Det er riktignok ikke uvanlig at foreldre sitter igjen med en tannlegeregning på 20-25 000 kroner (noen ganger mer, andre ganger langt mindre).

Alzahawi mener imidlertid at de færreste lar seg sjokkere av prisen.

– Folk som har barn i den alderen vet som regel sånn cirka hva det koster, sier han. – Men som sagt, det kommer veldig an på hvor mye man får refundert.

LES OGSÅ: Bør man gi barn fluortabletter eller ikke?

Fakta om tannregulering til barn

  • Hvert tredje barn i Norge bruker tannregulering
  • Ved behov dekkes den kjeveortopediske behandlingen delvis av HELFO. Resten er egenandel pasienten selv må betale.
  • Refusjonsandelen er avhengig av behandlingsbehovet og følger bestemte kriterier som alle kjeveortopeder følger.
  • Kun behandling utført av spesialister i kjeveortopedi gis refusjon.
  • Refusjonen er refusjon av offentlig takst. Mange kjeveortopeder i Norge er privatpraktiserende, og her vil det i de fleste tilfeller komme en privat takst i tillegg.
  • Et prisoverslag vil bli gitt før behandlingen starter.

Kilde: Norsk kjeveortopedisk forening / Helsedirektoratet

Refunderes etter behandlingsbehov

Avdelingsdirektør Anette Randeberg i Helfo forteller at folketrygden gir fra 40-100 prosent refusjon av offentlig takst til tannregulering.

– Det som bestemmer refusjonsstørrelsen, er behandlingsbehovet, som vurderes av reguleringstannlegen. Tilstand med klart behandlingsbehov gir 40 prosent dekning fra folketrygden, tilstand med stort behov gir 75 prosent dekning mens svært stort behov gir 100 prosent dekning, forklarer hun.

– En stor andel av kostnadene ved tannregulering dekkes av det offentlige. I 2016 refunderte folketrygden/Helfo omkring 600 millioner kroner i utgifter til tannregulering. Størsteparten av utgiftene til tannregulering dekkes av det offentlige/folketrygden ved at reguleringstannlegene søker refusjon for behandlingen de utfører. Foreldre betaler egenandel og mellomlegget mellom reguleringstannlegens pris og folketrygdens stønadssatser.

Dersom barnet har ekstra stort behandlingsbehov, kan refusjonen fra folketrygden ifølge Randeberg bli 100 prosent dekning av folketrygdens satser. Men det betyr ikke at behandlingen blir gratis.

– Reguleringstannleger har fri prissetting og ofte er reguleringstannlegens pris høyere enn folketrygdens satser. Det betyr at selv de som får innvilget 100 prosent refusjon etter folketrygdens satser, må ut med et beløp i egenbetaling når reguleringstannlegens pris er høyere enn folketrygdens satser, sier hun.

Dersom man flere av barna trenger tannregulering, kan man imidlertid få søskenmoderasjon.

– Ved søskenmoderasjon økes stønaden fra folketrygden fra 75 prosent (tilstand med stort behov) til 90 prosent, og fra 40 prosent (tilstand med klart behov) til 60 prosent fra om med det andre barnet. Det er et vilkår at det kan dokumenteres at behandlingen av det første barnet har påført familien faktiske utgifter, sier hun.

LES OGSÅ: 6 fakta om tannfeen du bør kjenne til

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer