Tar du ofte barnet ditt i å lyve om småting?

Ikke alltid nødvendig å irettesette, mener ekspert.

BARN SOM LYVER: Som regel lyver barn av de samme årsakene som oss voksne. Foto: NTB Scanpix
BARN SOM LYVER: Som regel lyver barn av de samme årsakene som oss voksne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barn som lyver kan være vanskelig å håndtere for foreldrene. Selv om vi vet at det moralsk sett er galt å lyve, ønsker vi ikke å kneble barnas fantasi. Bør vi alltid irettesette eller er det ok at vi en gang iblant lar løgnene passere?

Ifølge Anders Nordahl-Hansen, postdoktor ved Institutt for spesialpedagogikk på Universitetet i Oslo, er det vanlig at vi mennesker begynner å lyve når vi er mellom to og fire år gamle.

– Men det er viktig å understreke at det er svært sjelden to-åringer klarer å lyve. Rundt tre-fireårsalderen lyver barn jevnlig, sier han.

Tegn på normalt utviklingsforløp

Det kan være flere årsaker til at barn lyver, men i likhet med oss voksne lyver barn som regel for å unngå ubehagelige situasjoner, for å få en personlig vinst, for å imponere eller for å skåne andre.

– Det er likevel slik at det i barnets tidlige «løgnkarriere», som for øvrig gjerne varer livet ut, ikke er særlig sofistikerte løgner som presenteres og de er gjerne ganske så lett å gjennomskue. Som innenfor så mye annet trenger barn trening for å bli bedre, så også i lyving, sier Hansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer