Tegnene på at barnet får for lite søvn

Kjennetegnene på at barnet lider på søvnmangel er helt annerledes enn tegnene hos voksne.

MØRKE SKYGGER UNDER ØYNENE OG HØYT AKTIVITETSNIVÅ: Barns tegn på lite søvn Foto: Shutterstock ©
MØRKE SKYGGER UNDER ØYNENE OG HØYT AKTIVITETSNIVÅ: Barns tegn på lite søvn Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

70 % av barn ved seks måneders alder våkner i løpet av natta. Et år senere – ved 18 måneders alder – har dette blitt redusert til 33%. Dette kommer frem i undersøkelsen som forsker og psykologspesialist Mari Hysing har gjennomført i samarbeid med Folkehelseinstituttet og University of California.

SE LISTE OVER VANLIGE TEGN PÅ SØVNMANGEL LENGRE NED

- Det er store variasjoner på barns søvnmønster og lengde, og det er vanskelig å sette en klar grensegang mellom hva som er normalvariasjoner og hva som er søvnvansker ut over det normale, forteller hun.

Mamman til Tobias (18 mnd) har prøvd alt - absolutt alt, for å få en god natts søvn

Tegn på at barn sover for lite

Barn i alderen 0-3 år våkner ofte opp på natten. - Det er et normalfenomen, forteller Hysing.  

- Barn er ikke født med den normale døgnrytmen vi opparbeider oss over tid, og det tar tid å venne barnet til å sove mesteparten av tiden på natten. En gradvis tilvenning må til.

- Veldig hyppige oppvåkninger over tid kan være problematisk hvis foreldre opplever at barnet er preget av mangel på søvn, og ser det ikke fungerer optimalt på dagtid.

Hysing understreker at det er veldig individuelt hvordan barn reagerer på for lite søvn. 

SMÅ BARN VÅKNER OFTE: Trenger ikke være et tegn på at noe er galt. Foto: Shutterstock ©
SMÅ BARN VÅKNER OFTE: Trenger ikke være et tegn på at noe er galt. Foto: Shutterstock © Vis mer

Typiske tegn:

 • Barnet er sutrete eller irritabelt
 • Tar seg til ansiktet
 • Urolig
 • Lavere frustrasjonstoleranse
 • Er overtrøtt og har vansker med innsovning
 • Snubler og faller lettere
 • Tyr raskere enn ellers til gråt

 

LES OGSÅ: Vanlig misforståelse gir barnet dårligere søvn

Henger i foreldres armer og har kort lunte

Sovecoach: Wegge hjelper mange familier i Danmark. Foto: privat
Sovecoach: Wegge hjelper mange familier i Danmark. Foto: privat Vis mer

- Foreldre som kontakter meg fordi de er bekymret for at barnet får for lite søvn, forteller at barna er sutrete, blir ofte lett frustrerte, har kort lunte, henger ofte i foreldrenes armer og vil ikke sitte alene på gulvet og leke, forteller Jeanette Wegge-Larsen. Hun er sosialpedagog og har siden 2007 hatt praksisen Sovecoach.dk

Hun forteller at andre barn kan være overtrette og holder seg i stadig bevegelse.

- Noen av barna har mørke skygger under øynene og i verste fall kan man merke at de ikke utvikler seg slik de skal i forhold til aldersutvikling, forteller hun. 

En viktig forskjell på trøtte voksne og trøtte barn

- Trette mennesker som sitter eller ligger stille vil som regel sovne. Det er som når vi voksne sitter på sofaen etter en lang dag, og øynene våre begynner å falle igjen og vi nikker med hodet.

Men det er en markant forskjell som er viktig å være klar over når det gjelder voksne og barn. Nærmest det motsatte skjer med barn.

- Jeg pleier å si at barn er født med et "Kjempe i mot søvn-gen", noe som betyr at de ragerer motsatt på tretthet enn voksne. Når de merker trettheten vil de som oftest gire seg opp, i stedet for å falle til ro. Dette fordi det eneste som kan holde dem våkne er å produsere adrenalin.

-Dette er grunnen til at vi vi ser at barn som får være oppe lengre enn normalt, for eksempel på tante Annas fødselsdagsselskap, blir mer aktive og høyrøstede enn normalt.

LES OGSÅ: Gråtekur - eller ikke?

Negative konsekvenser av for lite søvn

- Redusert søvnkvalitet og for lite søvn har følger neste dag og på lang sikt. Selv mild grad av nattlig oppvåkning hos småbarn ser ut til å henge sammen med økning i risikoen for ulykker med behov for medisinsk behandling, har overlege dr. med Eli Sørensen ved Haukeland Universitetssykehus tidligere fortalt til Mammanett.no.

– Risikoen for overvekt og fedme hos barn og ungdom ser også ut til å øke - selv ved bare litt for lite søvn over tid.

Sørensen forklarer at undersøkelser viser at søvnforstyrrelser i småbarnsalderen også kan knyttes til psykiske vansker senere i livet.

- Lærevansker og dårlige karakterer i skolen er ikke uvanlig. Spesielt ser det ut til at søvnløshet, søvnapnésyndrom og rastløse bein påvirker konsentrasjon og hukommelse, sier hun.

Nattskrekk rammer to til tre prosent av alle barn - skremmende men ufarlig

Hysings råd for bedre søvn:

 • La barn lære å finne søvnen selv og ikke være avhengig av å «bli hjulpet» inn i søvnen av en voksen ved vugging, stryking og så videre. La barnet utvikle egen kompetanse for å finne søvnen selv. 
 • Legg barnet søvnig og alene i senga. Hvis det ikke fungerer, lær det gradvis å være mer alene i sengen uten at du er tilstede.
 • Faste leggerutiner er et godt råd, men tiden du bruker bør være relativt kort og avsluttes når barnet legges i sengen.
 • Hysings undersøkelse viste at barn som sov i samme seng som foreldre, sov mindre og hadde flere oppvåkninger.
 • Når barnet er mellom 6 og 9 måneder «skjønner de opplegget». De er da meget bevisst rutinene. Hvis de roper eller kaster smokken, vet de nøyaktig hva som kommer til å skje. Ikke lag onde sirkler.
 • Dagsoving bør ikke skje for sent, slik at «søvntrykket» blir for lite når barnet skal legge seg for natten.
 • Hvis barnet over lengre tid har blitt vant til at foreldrene sitter ved sengen til det sovner, er det vanskelig for barnet å lære å sove selv. Det er ingen god idé å brått slutte å tilby denne hjelpen. Hvis man trekker hjelpen for brått vil barnet bli veldig utrygt.
 • Vær meget tilbakeholden med søvnmedisin. Hvis du trenger hjelp finnes det effektiv psykologisk behandling, enten i form av forebyggende tiltak eller behandling.

 

Reduksjon av søvn på dagtid, kan gi foreldre en skikkelig overraskelse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer