Tegnene på at barnet har synsvansker

Stadig flere barn er nærsynte. Slik sjekker du om barnet ser godt nok

TRENGER BRILLER? Noen tegn på synsvansker kan man se helt fra spedbarnsalder. Andre tegn viser seg først i skolealder. Foto: Shutterstock.com ©
TRENGER BRILLER? Noen tegn på synsvansker kan man se helt fra spedbarnsalder. Andre tegn viser seg først i skolealder. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud har undersøkt synet til nærmere 8000 skoleelever i Kongsberg de siste ti årene. Undersøkelsene viste at hvert sjette barn trengte utredning, og videre synsundersøkelser at hvert niende barn måtte ha briller eller synstrening.

Stadig flere nærsynte barn

- Det er en økning i nærsynthet hos barn og unge, sier Helle K. Falkenberg, førstemanuensis ved Institutt for optometri og synsvitenskap. Hun forteller at store studier fra Asia, USA og Australia viser det samme som studier fra Sverige, Finland og Norge. Det er en økning i myopi (nærsynthet) hos tenåringer, studenter og soldater i førstegangstjeneste. 

Økningen i nærsynthet skyldes mange ting, men de viktigste er nok i miljø og arv. Dersom en bruker nærsynet sitt mye øker risikoen for å bli nærsynt. Dette gjelder spesielt akademisk lesing. Det er ikke umulig at nettbrett vil øke dette også, men det er for tidlig å si og finnes ikke noen forskningsdata på dette så vidt jeg vet. 

Hun forteller også at man har større risiko for å utvikle nærsynthet dersom man har nærsynte foreldre. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer