<b>TRENGER BRILLER?</b> Noen tegn på synsvansker kan man se helt fra spedbarnsalder. Andre tegn viser seg først i skolealder. Foto: Shutterstock.com ©
TRENGER BRILLER? Noen tegn på synsvansker kan man se helt fra spedbarnsalder. Andre tegn viser seg først i skolealder. Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Tegnene på at barnet har synsvansker

Stadig flere barn er nærsynte. Slik sjekker du om barnet ser godt nok

Publisert

Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud har undersøkt synet til nærmere 8000 skoleelever i Kongsberg de siste ti årene. Undersøkelsene viste at hvert sjette barn trengte utredning, og videre synsundersøkelser at hvert niende barn måtte ha briller eller synstrening.

Stadig flere nærsynte barn

- Det er en økning i nærsynthet hos barn og unge, sier Helle K. Falkenberg, førstemanuensis ved Institutt for optometri og synsvitenskap. Hun forteller at store studier fra Asia, USA og Australia viser det samme som studier fra Sverige, Finland og Norge. Det er en økning i myopi (nærsynthet) hos tenåringer, studenter og soldater i førstegangstjeneste. 

Økningen i nærsynthet skyldes mange ting, men de viktigste er nok i miljø og arv. Dersom en bruker nærsynet sitt mye øker risikoen for å bli nærsynt. Dette gjelder spesielt akademisk lesing. Det er ikke umulig at nettbrett vil øke dette også, men det er for tidlig å si og finnes ikke noen forskningsdata på dette så vidt jeg vet. 

Hun forteller også at man har større risiko for å utvikle nærsynthet dersom man har nærsynte foreldre. 

Forsker Helle Falkenberg: Nærproblemer og langsynthet oppdages først etter barnet begynner på skole. Foto: privat
Forsker Helle Falkenberg: Nærproblemer og langsynthet oppdages først etter barnet begynner på skole. Foto: privat Vis mer

Nærsynthet oppdages ofte først i skolealder

- De fleste synsforstyrrelser som fører til varig nedsatt syn oppdages ved 4 års kontrollen. Men nærsynthet, nærproblemer og mild eller moderat langsynthet oppdages gjerne først etter at barna har startet på skolen, litt avhengig hvordan synskravene endrer seg i skoletiden. Nærproblemer oppdages kanskje først når det blir mye lesing og mindre bokstaver, understreker Falkenberg.

LES OGSÅ: Slik blir barnet en språkvinner - 7 råd


Slik oppdager du at barnet ser dårlig

I følge Falkenberg er det ikke så lett for foreldre å oppdage om barn ser dårlig, men noen ting går det an å oppdage.

- Typiske tegn er at barnet er sliten eller trøtt i hodet, øynene eller gnir seg i øynene. At barnet gir uttrykk for at det ikke liker å lese og kanskje spesielt dersom barn ikke liker å spille dataspill kan være et tegn på at det er noe galt med synet. Det samme hvis barnet  myser, sitter urolig, har dårlig koordinasjon eller balanse.

LES OGSÅ: Barnets utvikling 1-10 år

Sjekkliste for å oppdage synsvansker

Statlig spesialpedagogisk tjeneste har utarbeidet en liste, hvor følgende kjennetegn kan indikere behov for en grundigere synsundersøkelse:

0 – 3 måneder:

 

4 – 6 måneder:

 

7 - 12 måneder:

 

1 – 2 år:

 

3 – 4 år:

 

5 – 6 år:

 

Skolealder:

Kilde: Statped

LES OGSÅ: Slik lærer du førskolebarnet å skrive

Typiske  misforståelser

- Mange foreldre tror at barn som kan lese små bokstaver i boka si, eller se små detaljer, ser bra. Men det er mange barn som har dårlig utholdenhet eller redusert samsyn, og dette kommer kanskje fram når barna holder på med noe over tid – og oppdages da kanskje ikke før barna man ser at barnet leser dårlig eller ikke liker å lese i det hele tatt, sier Helle K. Falkenberg.

LØSNINGEN: En brille løser problemet!  Foto: Shutterstock.com ©
LØSNINGEN: En brille løser problemet! Foto: Shutterstock.com © Vis mer

 

Hun forteller også at barn ofte sitter nærme TV, ikke fordi de ser dårlig - dette er ofte mer en vane enn nødvendighet. Dette er også en typisk misforståelse hos foreldre. 

- Vi har to øyne, og vanligvis ser vi omtrent likt på begge. Men det er ikke alltid sant. Selv om barnet ser godt med begge øynene åpne, er det mulig at et øye ikke fungerer helt bra. Dette er veldig vanskelig å oppdage for foreldrene og barna selv. Dette er noe av det som 4-års kontrollen på helsestasjonen sjekker, og den har en veldig viktig funksjon for å hindre unødvendig varig synstap, sier  Falkenberg.

LES OGSÅ: Nadias datter (4) snakker allerede fire språk

Dette gjør du ved mistanke

- Hvis barnet klager over dårlig syn, eller foreldrene mistenker at barnet ser dårlig bør dette undersøkes. De bør da kontakte en optiker, skolehelsetjenesten, helsestasjon eller fastlegen for synsundersøkelse. 

- De fleste som er nærsynte vil oppdages i løpet av skolealder, og med en brille eller kontaktlinse se helt fint. Er du nærsynt ser du tåkete på avstand, men fint på nær, understreker Falkenberg.

Slik testes synet til norske barn

I følge Nasjonal faglig retningslinje for undersøkelse av syn, hørsel og språk hos barn (Helsedirektoratet.no) skal dette undersøkes når det gjelder synsfunksjon: 

  • Nyfødte barn skal undersøkes for rød refleks ved fødselen og seks uker etter fødselen. Undersøkelse av rød refleks kan avdekke brytningsfeil og om barnet har medfødt grå stær (katarakt).
  • Test av detaljsyn (visus) for alle barn på helsestasjonen ved fireårsalder. Hensikten med undersøkelsen er å oppdage nedsatt syn på ett øye der det ikke kan påvises sykdom i øye.
  • Når det er mistanke om øyesykdom, skal lege ved helsestasjonen eller fastlege henvise til øyelege eller øyepoliklinikk for videre undersøkelse. Hvis barnet skjeler eller har synsnedsettelse på ett øye (amblyopi), kan barnet henvises til optiker som samarbeider med øyelege. 
  • Optikere og optometrister har henvisningsplikt til øyelege når det er behov for videre øyemedisinsk undersøkelse.
  • Ved komplekse synsvansker eller når årsakene til synsvanskene er diffuse, kan Statlig spesialpedagogisk tjeneste tilby tverrfaglig utredning av synsfunksjon

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer