Tenåringers mobilbruk: - Mange foreldre er helt fortvilet

Hvordan skal man håndtere at tenåringen har mobilen klistret i hånden døgnet rundt?

ALLTID PÅ MOBILEN: Tenåringens mobilbruk kan i mange familier være en kilde til konflikter. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
ALLTID PÅ MOBILEN: Tenåringens mobilbruk kan i mange familier være en kilde til konflikter. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Jeg snakker ofte med foreldre som er helt fortvilet over ungdommens bruk av mobil og sosiale medier, forteller Nina L. Behncke.

Behncke er coach og driver kurs og foredrag for tenåringsforeldre gjennom Modigmamma.no. Hun forteller at mange foreldre ønsker å sette grenser for ungdommens mobilbruk, men at de opplever det som vanskelig og slitsomt å skulle ta denne fighten flere ganger om dagen.

– Foreldre opplever at tenåringen er på mobilen konstant, og at det kan være vanskeligere å få kontakt og snakke sammen. Mobilen blir et forstyrende element og ødelegger lett samtalen. De opplever at ungene lever i sin egen verden, at de er koblet på hele tiden og redde for å gå glipp av noe som skjer.

– Mobilen er med når de gjør lekser, til frokost og middag, i bilen og i sengen. Foreldre bekymrer seg også over at mobilbruken går utover skolearbeid og nattesøvn, sier hun.

HJELPER FORELDRE: Coach Nina L. Behncke erfarer at mange foreldre er bekymret over hvor mye tid tenåringene tilbringer på mobilen sin. Foto: Privat
HJELPER FORELDRE: Coach Nina L. Behncke erfarer at mange foreldre er bekymret over hvor mye tid tenåringene tilbringer på mobilen sin. Foto: Privat Vis mer

Skaper dårlig stemning og krangling

Mobilbruk fører ifølge Behncke lett til mye irritasjon og krangling mellom ungdom og foreldre, slik at stemningen i hjemmet blir dårlig.

– Den kan påvirke felles familieopplevelser og muligheten til gode samtaler fordi mobilen er med på å skape avstand og fravær av tilstedeværelse. Dette går begge veier. Ungdom jeg snakker med synes også at foreldre er mye på telefonen, og de kan oppleve at jobben og andre ting er viktigere enn dem.

Det er mange foreldre som får en oppvekker når de er med på en øvelse på kursene jeg holder for foreldre som ønsker bedre dialog med tenåringen. Da sitter de to og to sammen hvor den ene forteller om noe hun eller han er opptatt av. Den andre følger først interessert med. Etter en stund snur den som lytter seg vekk et kort øyeblikk for å se på mobilen. Samtalen stopper, og den som fortalte føler at det er vanskelig å finne ord og at det de forteller er uinteressant for den andre, sier hun.

LES OGSÅ: - Nettvanene til tenåringsjenter kan gjøre mye med selvbildet deres

MOBILAVHENGIGHET: Ifølge professor Torbjørn Torsheim trenger ikke det at tenåringen bruker mye tid på telefonen sin bety at han eller hun er avhengig. Foto: UiB
MOBILAVHENGIGHET: Ifølge professor Torbjørn Torsheim trenger ikke det at tenåringen bruker mye tid på telefonen sin bety at han eller hun er avhengig. Foto: UiB Vis mer

Ikke nødvendigvis avhengighet

Enkelte foreldre bekymrer seg over at tenåringen bruker mye tid på mobilen, da de frykter at det er en form for avhengighet.

Professor Torbjørn Torsheim ved Det psykologiske fakultet på Universitetet i Bergen, sier det kan være faretegn når ungdommens mobilbruk går ut over de aktivitetene de vanligvis liker å gjøre.

– Det finnes noen generelle kjennetegn på avhengighet som også kan gjelde mobilavhengighet. Blant annet at man føler sterk og økende trang til å bruke mobil, tenker på det hele tiden, selv om man kanskje ikke har lyst. Og at man prøver å kutte ned, men ikke greier det. Når man snakker om problematisk bruk, har man noen av disse kjennetegnene men ikke nødvendigvis alle, forklarer han.

Men det å bruke mye tid på mobilen er ifølge Torsheim i seg selv ikke nok til å kalle det en avhengighet eller et problem.

– Mange ungdom bruker mobilen til å være i kontakt med andre, som underholdning eller informasjonskanal, slik at det å være mye på mobilen trenger ikke bare være negativt. Men hvis mobilbruken går ut over den sosiale kontakten, leksene eller andre aktiviteter, så kan det naturligvis være grunn til bekymring, sier han.

LES OGSÅ: Derfor blir stadig flere barn nærsynte

Foreldrene bør selv overholde reglene for mobilbruk

Behncke synes det er bra om foreldrene sammen setter hovedrammene for mobilbruk i hjemmet, men sier det er viktig at de også selv overholder reglene.

Vi foreldre er forbilder og det er viktig at vi går foran som gode eksempler. Det er lett for oss foreldre å irritere oss over at ungdommen er så mye på mobilen, og så glemmer vi å ha et bevisst forhold til egen mobilbruk.

Hun mener det kan være lurt å snakke med barna om rammene for mobilbruk når stemningen i hjemmet er rolig.

– Hjernen er ferdig utviklet først i begynnelsen av 20-årene, og det er mye som skjer i kroppen til en tenåring. For foreldre er det derfor klokt å gi tenåringen litt tid til å tenke seg om før samtalen. Det er lettere å få til en god dialog med tenåringen rundt ting som er viktige for oss når vi sier ifra hva vi har lyst til å snakke om en dag eller to i forkant, råder hun.

– Vi kan si at vi synes mobilen skaper dårlig stemning og mye krangling, og at vi ønsker å finne en løsning på hvordan vi vil ha det i familien. Be dem om å tenke igjennom hva de synes, og bli enige om et tidspunkt for når dere snakker sammen om dette. Under samtalen er det viktig å vise interesse og lytte til hva de synes om mobilbruk for eksempel ved måltider, lekser og leggetid. Når de blir lyttet til føler de seg sett og betydningsfulle, og da er det lettere å forholde seg til det vi blir enige om.

Behncke mener det også kan være smart å la ungdommen få være med å bestemme innenfor rammene foreldrene har satt.

– Ofte blir foreldre overrasket over hvor mange gode løsninger ungdommen kan komme opp med og det er lettere å bli enige. Det kan være at vi foreldre også må gi og ta litt, og da er det viktig for oss å tenke igjennom hvilke kamper det er viktigst for oss å ta.

– Når vi har blitt enige om rammene er det viktig å sammen komme frem til hva som skjer hvis avtalen brytes. Hva dette skal være kan ungdommen få bli med på å bestemme. Det viktigste er at grensene er realistiske slik at vi klarer å overholde disse.

LES OGSÅ: «Gaming» kan ha flere positive effekter på barn og unge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer