Tenåringsforeldre - ikke gå i masefella!

Stein Erik Ulvund
Stein Erik Ulvund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du er villig til å lytte til tenåringen din, vil du oppleve at foreldrejobben blir langt enklere. Det er nettopp dette tenåringer etterlyser, forteller Svein Erik Ulvund: "Ta tenåringen med på diskusjon, og lytt til hans synspunkter". Hvis du skal du mase, velg de viktige og riktige tingene å mase om!

Det finnes få norske bøker om store barn. Mye litteratur og forskning dreier seg om babyer, men etter som barnet blir større er det stadig mindre litteratur for foreldre. Stein Erik Ulvund gir ut i disse dager femte og siste bok i serien "Forstå barnet ditt". Den anerkjente, norske professoren i pedagogikk ønsket å skrive en norsk bok for tenåringsforeldre. Bokens tittel er "Forstå barnet ditt 12-16 år". Han har selv overlevd 4 tenåringer, og mener at personlig erfaring har vært helt nødvendig for å skrive boken, i tillegg til sitt faglige ståsted.

Kontroll og frihet
Ulvund forteller om en 14 år gammel jente som sa: "Foreldrene mine bekymrer seg mye, og det har de god grunn til!"

Et ordtak sier: Det du ikke vet, har du ikke vondt av. Ulvund mener at dette blir direkte feil i denne sammenheng. Tenåringsforeldre som opplever å ikke ha oversikt, har det vondt. Hva gjør barnet mitt nå? Hvilket miljø oppholder hun seg i? Bruker hun rusmidler? Når kommer hun hjem i kveld?

Tenåringsforeldre står overfor en stor utfordring i å finne en balanse mellom kontroll og frihet. Ordet kontroll kan oppfattes som et negativt ladet ord, men Ulvund mener at det handler om å bry seg: - "Du kan ikke kontrollere alt din tenåring gjør. Men du kan være opptatt av hvem ditt barn er sammen med, hvor det er og hva det holder på med. Samtidig kan du ikke ha full oversikt, og det skal du heller ikke når barnet ditt øver på selvstendighet. Dette er en vanskelig utfordring."

Vil du være kverulant eller en diskusjonspartner?
Foreldre som avskjærer diskusjoner på en autoritær måte kan få tenåringer til å føle seg nedverdiget. Autoritære foreldre som ikke aksepterer innvendinger og forlanger lydige tenåringer vil kunne oppleve at det snille, lydige barnet oppfører seg ganske annerledes utenfor hjemmet. Disse kuede tenåringene blir ofte ganske "ville" forteller Ulvund. Han anbefaler foreldre å være gode diskusjonspartnere for tenåringen, å være forståelsesfulle og lyttende, men samtidig ha faste grenser for det de mener er viktig. En tenåring vil ofte prøve å tøye grensene litt, det er en del av utviklingen.

Gå i tospann
Tenåringer kan ha stor fornøyelse av å spille foreldrene opp mot hverandre. Mange  vil bruke en uenighet for alt den er verdt for å fremme egne interesser. Ulvund mener at mange konflikter i tenåringsfamilier kunne vært unngått ved at foreldrene snakker regelmessig sammen om viktige holdninger og grenser. På denne måten kan dere unngå splittelsen som kan oppstå når tenåringen spiller ut den velkjente frasen: "Jeg fikk lov av mamma!"

Tenåringer er kroniske klesslengere
Mange foreldre går i masefella, forteller Ulvund. Mange foreldre bruker masse energi på å mase om mange små detaljer; Skoene skal stå på den plassen, klær som skal henges opp og faste dagligdagse oppgaver og gjøremål som skal utføres. Alt mas for å få disse tingene gjort kan føre til en utrivelig stemning. Ulvund sier at tenåringer er kroniske klesslengere, klær slenges rundt overalt i huset - bortsett fra kleskurven. Alle foreldre må regne med å mase litt, men kjenner du at du bruker mye energi på all masingen din, er det på tide å gjøre opp status. Har du gått i masefella? Hva er viktig å mase om, og hva er mindre viktig. Bruk energien på viktige og riktige saker!

Kan kjæresten overnatte?
Tenåringsforeldre kan bli satt overfor en del vanskelig valg. Mange tenåringsforeldre har spurt Ulvund om hva han mener om overnatting og kjærester. Når kan man tillate at barnet ditt har kjæresen på overnatting? -"Noen saker må man være ganske firkantet på. Og når det gjelder kjæresteovernatting, hytteturer med andre ungdommer av begge kjønn osv, så mener jeg at man skal være skikkelig firkantet. Dette er IKKE OK før barnet ditt er 16 år. Du kan bare gi opp å kontrollere at barnet ditt ikke skal ha sex, fordi dette vil uansett skje med eller uten din tillatelse, men du trenger ikke å legge forholdene til rette ved å tillate overnatting. Hvis du gjør det vil du signalisere at det er greit å ha sex."

Alkohol - snakk med tenåringen
Her er det mye vag samtale, mener Ulvund. Når foreldre skal snakke med ungdom om alkohol er det flere grunner til at denne praten ikke får noen god effekt:

  • Foreldrene venter for lenge med å ta opp temaet, og ofte fordi de er redde for å bli konfrontert med eget alkoholforbruk
  • Foreldrene går rett på temaet "alkoholens farer", men de med fordel kunne ha vært mer skalige og nøkterne, og heller først fortalt ungdommen om hvorfor mange liker alkohol. Dette gjør deg mer troverdig, også når du etterpå forteller om alkoholens farer.

Aldri gi barn under 18 år alkohol!
Her skal du gå knallhardt ut, mener Ulvund. For det første er det et lovbrudd å gi barn under 18 år alkohol. Men viktigere er det at det viser det seg at ungdom som får sendt med alkohol hjemmefra, drikker langt mer enn andre ungdommer på fest. Både norsk og internasjonal forskning viser at det ikke er lurt å gi sine tenåringer alkohol.

Oppretthold dialogen gjennom den krevende perioden
På spørsmål om tenåringsperioden er den mest krevende perioden å være foreldre, svarer Ulvund et rungende - "JA! Jeg kan ikke være mer enig. Tenårene er en utfordrende tid, både for tenråringen selv og foreldrene. Husker du hva du bekymret deg for da barnet ditt var baby? Det vil du sikkert le av nå!" Ulvund sier også at den viktigste kjøreregelen for tenåringsforeldre må være å opprettholde dialogen: -"Ikke innta en fiendtlig/avvisende holdning! Vis barnet ditt at uansett hva som skjer så er du glad i det."

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer