Tenåringsmødre klarer seg når de støttes

De unge mødrene opplever motgang, men erfaringene er delte. Foto: Shutterstock.com ©
De unge mødrene opplever motgang, men erfaringene er delte. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan opplever tenåringsmødrene sin livssituasjon? Hvorfor er det noen som takler det, andre ikke? I den danske boken ”Et nyt liv” av Lene Byriel kan en lese om tenåringsmødrenes personlige erfaringer. Kvinnene er opptatt av å klare morsrollen, men noen opplever motgang. 

Skrevet av Line Konstali

Stygge blikk og kommentarer

”Det verste med å være tenåringsmor er alle blikkene og de stygge kommentarene. Og her snakker vi om voksne mennesker, altså.” Kvinnen som sa dette til meg var 20 år. Hun hadde blitt mor som 17-åring. Som gravid tenåring opplevde hun blikk og kommentarer på gaten. Det la sten til byrden i en livssituasjon som i utgangspunktet er vanskelig. Kvinnen har fullført videregående med gode karakterer. Da jeg spurte henne hvordan hun klarte å få til dette ved siden av å være småbarnsmor sa hun følgende: ”Jeg har en fantastisk mamma som har støttet meg hele tiden. Fra første stund har hun stilt opp og ønsket det beste for meg og datteren min. Dessuten er ting lagt til rette på skolen slik at jeg skulle klare dette best mulig.”

Å mestre rollen som tenåringsmor

I 2003 ble 1221 barn født av tenåringsjenter. Antall tenåringsmødre er blitt redusert fra 44 barn per 1000 kvinner i 1971 til 11 barn per 1000 kvinner i 2001. Gunnas Salvanes har forsket på dette fenomenet og mener at mer obligatorisk utdannelse for tenåringsjenter kan være grunnen til at antall uønskede tenåringsgraviditeter har gått ned. ”Dette er en utelukkende positiv utvikling,” sier han i en artikkel publisert på forskning.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer