- Tenk at akkurat jeg skulle få oppleve dette!

– Jeg føler meg bare helt utrolig privilegert og takknemlig, sier trillingmamma Unni Tveit.

TRE PÅ EN GANG: Gir tre ganger så mye søl, men også tre ganger så mye kos.  Foto: Privat
TRE PÅ EN GANG: Gir tre ganger så mye søl, men også tre ganger så mye kos. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mye har skjedd siden trillingene Iben, Luca og Nora ble forløst ved keisersnitt for snart to og et halvt år siden.

Svært forskjellige

Trillingene er svært like av utseendet og følger hverandre tett utviklingsmessig, men mamma Unni forteller at de alle har svært så forskjellige personligheter og temperament.

Iben er en snusfornuftig liten dame, som er dyktig på å snakke og som gjerne gjentar moren når hun irettesetter de andre. Luca er sjarmøren som er uredd og utadvendt, mens Nora er den omsorgsfulle som gjerne låner bort lekene sine og gir trøst og klem til andre.

– Til tross for at de er så ulike, har de et eget samhold. De beskytter hverandre og trøster hverandre mer enn hva jeg tror er vanlig blant søsken. Dersom Iben har slått Luca og er på vei til å måtte sitte i trappen, begynner han å kjefte på oss og klemme på henne, forteller Unni.

 - Jeg skulle ønske de ba om tillatelse!

LYKKELIG: Selv om det til tider kan være slitsomt, synes Unni at hun er priviligert som får være mamma til trillinger. Her også sammen med storebror Theo (4). Foto: Privat
LYKKELIG: Selv om det til tider kan være slitsomt, synes Unni at hun er priviligert som får være mamma til trillinger. Her også sammen med storebror Theo (4). Foto: Privat Vis mer

Snakket eget språk

Tidligere hadde trillingene også sitt eget språk, noe som gjorde at det tok litt tid før det «vanlige» språket løsnet.

– Det skjedde vel rundt barnehagestart, da de var ca. 18 måneder. Frem til da hadde de vært mye hjemme med meg, og ettersom jeg var den eneste som ikke snakket deres språk, ble det liksom tre mot en.

– Flere ganger bablet de seg imellom før de brøt ut i krampelatter, uten at jeg skjønte noe som helst, forteller Unni med et smil.

Hva gjør man når barnet våkner om natten?

Klare kjønnsforskjeller

Selv om de tre vokser opp i helt like omgivelser, ser moren også klare forskjeller i forhold til kjønnene. Iben og Nora foretrekker dukkevogner og bamser, mens Luca helst vil ha biler og motorsykler.

– Da de fikk batteridrevne motorsykler til bursdagen, var det bare Luca som kunne kjøre fra første stund, mens jentene kjørte utfor terrassen og måtte følges nøye flere dager før de fikk det til, forteller hun.

– Ellers er det ganske fascinerende at alle tre ser ut til å være venstrehendte. Nå er det tidlig å fastslå, men de bruker så og si bare venstre hånd, legger hun til.

I BUTIKKEN: Helgehandelen kan være utfordrende når man skal ha med seg fire små. Foto: Privat
I BUTIKKEN: Helgehandelen kan være utfordrende når man skal ha med seg fire små. Foto: Privat Vis mer

Tøft til tider

Familien har generelt en veldig god hverdag, men Unni legger ikke skjul på at det i perioder også kan være tøft. – Det tøffeste har nok vært at man er ganske sliten over ganske lang tid, og har veldig liten mulighet til å hente seg ordentlig inn, sier hun.

På grunn av plassmangel sover trillingene fortsatt i sprinkelsenger på foreldrenes soverom, men i løpet av høsten skal huset bygges på med to nye soverom, et stort oppholdsrom og en stor stue. Forhåpentligvis vil dette føre til bedre nattesøvn på sikt.

Trillinger - mot alle odds!

Tiden strekker ikke til

En annen utfordring har vært å følge opp alle barna på best mulig måte. Bjørn har to døtre på 10 og 13 år som deltar på mange aktiviteter, samt at de har storebror på 4 år som har behov for mer aktivitet og action i løpet av dagen enn de tre minste.

– Vi har på en måte unger på tre forskjellige stadier som trenger forskjellig oppfølging. I tillegg har de alle behov for individuell oppmerksomhet, og der er jeg av og til redd at tiden ikke strekker helt til, sier Unni.

TAKKNEMLIGE: Unni og Bjørn setter stor pris på støtten de har fått fra familie og venner.  Foto: Privat
TAKKNEMLIGE: Unni og Bjørn setter stor pris på støtten de har fått fra familie og venner. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg var «den mora» som aldri deltok på foreldremøter

Har knyttet familien sammen

Til tross for dette, synes hun at familien har blitt mer sammensveiset på grunn av de små.

– Jeg fryktet på forhånd at dette ville splitte oss, at vi måtte dele oss mer og at jeg ikke ville få være så mye med de største lenger. Faktisk tror jeg at arbeidsmengden som har gjort at vi må legge ned fritidssysler og holde oss mer hjemme, har ført til at det er lettere å fokusere på ungene ettersom vår hverdag snurrer rundt dem, sier hun.

– De store barna har gjort alle mine bekymringer til skamme, og vi føler oss utrolig privilegerte som har fått oppleve å få trillinger og som har fått en slik fantastisk barneflokk, legger hun til.

Umulig å forberede seg

Når Unni ser tilbake på de to årene som har gått, vedkjenner hun at mange ting ikke har blitt slik hun trodde og fryktet.

– Det er umulig å være forberedt på hvordan det er å plutselig få tre barn samtidig. Jeg tror med sikkerhet at jeg kan si at det er umulig å forstå hvordan vi har det uten å oppleve det, sier hun og legger til hvor takknemlig hun er for familiens støtte.

– De store barna sin tilpasningsdyktighet til vår nye situasjon og omsorg for de små har også vært enestående. Jeg har ikke et sekund etter ultralyden tenkt at jeg skulle ønske at det var annerledes.

Unnis blogg om livet i trillingfamilien

Svært uvanlig 

Unni forteller at familien får mye oppmerksomhet, og hvis vi ser på statistiske fødseltall er også trilingefødsler svært uvanlig.

Statistikk fra de siste to år er det kun 0,03% sannsynlighet for trillinger hvis du er gravid.

Statistikken viser at den totale trillingforekomsten tredoblet seg fra 1967 til midten av 90-tallet.  Årene 1988-1996 hadde flere rekordnoteringer med opp til 32 trillingefødsler (eller enda flere barn).

En del av årsaken til økningen var assistert befruktning med tre eller flere egg. Fra 2000 så man en nedgang, som skyldtes at man begynte å sette inn bare ett eller to befruktede egg ved assistert befruktning (prøverørsbehandling).

Selv om praksisen rundt innsetting av egg nå er endret, fødes det fortsatt flere trillinger enn på 60- og 70-tallet. 

- En annen forklaring til den økte forekomsten av kan være eggløsningstimulerende midler foreskrevet av lege til kvinner som strever med å få barn. Ved slik behandling, kan to eller flere egg løsne samtidig, sier fødselslege Anne Tandberg i en publikasjon for Universitas Bergen.

- Trillingene våre kom på helt naturlig vis, og er ifølge Haukeland bare en gigantisk tilfeldighet som forekommer veldig sjelden. De er treeggede, så det har heller ingenting med arv å gjøre, forteller Unni.

 

Antall fødte trillinger i Norge

 201120122013
Enkelt fødsler58 43058 38557 203
Tvillingfødsler9731000954
Trillingefødsler og over141817
Prosentandel for trillingefødsler0,02%0,03%0,03%
 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer