Bygget egen hytte:

Terese og de fire barna bor på 12 kvm i feriene

- Vi hører mange dyr i skogen, som ulv, villsvin og elg. Men vi er aldri redde.

BYGGET EGEN HYTTE: Med null tidligere snekkererfaring har Terese og barna bygget sitt drømmested. FOTO: Privat
BYGGET EGEN HYTTE: Med null tidligere snekkererfaring har Terese og barna bygget sitt drømmested. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Terese Schlegel (38) bor i den lille byen Arboga, 15 mil vest for Stockholm, sammen med barna Stella (14), Nova (12) og tvillingene Billy og Sylvester (5). Sammen har de skapt noe helt unikt.

Langt ute i de dype svenske skoger, på en idyllisk lysning blant de høye grantrærne, har de nemlig på egenhånd bygget en drøm av en minihytte.

– Jeg er oppvokst på landet og har tilbragt mye tid utendørs. Helt fra jeg var liten drømte jeg om å overnatte i skogen, forteller Terese til KK.

– Da tvillingguttene var to år gamle, teltet vi i skogen nesten rett ved der hytta ligger nå. På kvelden, etter at de hadde lagt seg, ble jeg sittende å se på solnedgangen. Det var så vakkert med alle trærne og alt blåbærriset, og det slo meg at jeg ville ha et sted i skogen som vi kunne være i. Det var da jeg bestemte meg for å bygge en hytte.

Bygde uten plantegning

I august 2019, en måned etter teltturen, satte hun i gang med byggingen. Men hun hadde hverken en byggetegning eller en klar plan over hvordan hun skulle gå frem. Alt hun hadde var et bilde i hodet av hvordan hun ønsket resultatet skulle bli.

– Jeg ville ikke at hytta skulle se nybygd ut. Den skulle være litt værbitt og smelte inn i skogen. Jeg ville også at man skulle føle tilhørighet til skogen mens man var innendørs. Jeg ville derfor ha store vinduer, slik at man kunne se skogen fra innsiden og bringe skogsfølelsen inn i hytta, forklarer hun.

Drømmen var at familien skulle kunne være på hytta året rundt. Det første innkjøpet ble derfor en gammel vedovn fra Drammen Jernstøberi, som hun fant på Blocket, Sveriges versjon av Finn. Den gir både god varme og brukes til matlaging.

Det meste i hytta er bygget av gjenbruksmaterialer, blant annet gammelt tremateriale hun har funnet på foreldrenes gård. Vinduene kjøpte hun også på Blocket og da selgerne fikk høre om det spesielle prosjektet hennes, ga de henne en dør gratis.

På ettermiddagene utover høsten, selv om det ble tidligere og tidligere mørkt, dro hun og barna ut for å jobbe med hytta i skogen.

– Vi måtte ha hodelykter på oss for å se hva vi holdt på med. Det er heller ingen bilvei ut til hytta, så vi måtte parkere bilen og kjøre ut på firhjulinger, forteller Terese.

– Barna har vært veldig aktive i byggingen. Jentene har malt, spikret og sagd, mens tvillingene har hjulpet til på sin måte. De har sysselsatt seg med å spikre litt her og der, samt funnet frem verktøy. Barna har vært rundt omkring og sammen med meg hele tiden.

VARMT OG GODT: Den gamle vedovnen var det første Terese kjøpte inn til hytta. FOTO: Privat
VARMT OG GODT: Den gamle vedovnen var det første Terese kjøpte inn til hytta. FOTO: Privat Vis mer

Ingen erfaring med snekring

Før hun startet hyttebyggingen hadde Terese mer eller mindre null erfaring med snekkerarbeid. Hun er riktignok vokst opp på gård og har latt seg inspirere av faren sin som har snekret mye. Underveis brukte hun derfor Google og YouTube aktivt, og så var hun ikke redd for å spørre folk med kunnskap om det var noe hun lurte på.

– Faren min har hjulpet meg med enkelte ting, det vil si tunge oppgaver som man trenger to voksne for å klare. Men ellers har det kun vært meg og barna mine. Jeg har hele tiden funnet ting jeg kan bruke og kommet på nye løsninger etter hvert, sier hun.

Fem måneder senere kunne de sove den første natten i sitt lille skogsparadis. Resultatet ble en hytte på 12 m2, med en takhøyde på 2,70 m.

Innvendig har hun snekret en køyeseng med tre senger over hverandre. De to jentene har hver sin seng, mens guttene sover andføttes i den nederste senga, som er litt bredere, sammen med Terese.

Sengen i midten kan også felles opp, slik at den nederste fungerer som sofa. Med et lite bord foran, har de et koselig område hvor de kan spise mat og spille spill.

PRAKTISK SENG: Tereses to eldste sover i de øverste køyene, mens hun sover nederst sammen med sine to yngste barn. FOTO: Privat
PRAKTISK SENG: Tereses to eldste sover i de øverste køyene, mens hun sover nederst sammen med sine to yngste barn. FOTO: Privat Vis mer

At Terese alltid har hatt en stor interesse for interiør kommer tydelig frem, og i hytta er det lagt stor vekt på komfort og kos. Hver kvadratmeter utnyttes best mulig, også i høyden. Over vedovnen har hun for eksempel hengt opp en gammel skuff som hun kan henge kasseroller og annet kjøkkenutstyr i.

– Ellers har vi bare innredet med det aller mest nødvendige, som tallerkener, kopper og kar. Vi liker å komme ut dit og leve det litt enklere livet, sier Terese.

– Gulvet i hytta ble bygget av et 100 år gammelt låvegulv, som jeg også fant hos foreldrene mine. Plankene er kjempetykke og robuste, og av det som ble til overs lagde jeg et bord som vi spiser på ute. Nå holder jeg på å lage sitteplasser av granstubber, som jeg tenker jeg skal ha fåreskinn over om vinteren.

OPPBEVARING I HØYDEN: På bare 12 m2 er smarte løsninger en nødvendighet. FOTO: Privat
OPPBEVARING I HØYDEN: På bare 12 m2 er smarte løsninger en nødvendighet. FOTO: Privat Vis mer

Planlegger flere prosjekter

Etter at hytta ble ferdig har det også tilkommet en fin platting og en utedo, men det stopper ikke der. Terese har fortsatt planer om nye byggeprosjekter og fremdriften dokumenterer hun jevnlig på instagramkontoen Skogskojjan.

– I fremtiden vil jeg kanskje bygge en enklere variant av et utekjøkken, slik at jeg får mer plass til å sette ting. Vi har en stor grillplass ute hvor vi lager mat, så det er mulig jeg bygger noe der. Men det må ikke bli for moderne, det skal være enkelt.

– Vi har også snakket om at det hadde vært deilig å ta en dusj når man er der over flere dager, så det er mulig jeg bygger en utedusj. Men det er fortsatt bare en tanke, da jeg må finne ut hvordan jeg skal løse vannoppsamlingen. Foreløpig tar vi alt vann med oss, både til å vaske hender, drikke og matlaging.

All veden hugger den driftige dama også selv. – Jeg har fått lære mange nye saker som jeg ikke har prøvd tidligere, sier hun med en liten latter.

– Jeg spør gjerne pappa om hvordan ulike maskiner fungerer, men jeg liker å gjøre det selv. Jeg vil klare meg på egenhånd og ikke være avhengig av å få hjelp fra andre.

STORE VINDUER: - Tanken var at man skal kunne ligge i sengen og se på skogen utenfor, sier Terese. FOTO: Privat
STORE VINDUER: - Tanken var at man skal kunne ligge i sengen og se på skogen utenfor, sier Terese. FOTO: Privat Vis mer

Finner roen i skogen

Terese studerer til å bli barnehagelærer og jobber 50 prosent i en barnehage. Som alenemor til fire barn kan man trygt slå fast at hun har en travel hverdag, det virker derfor utrolig at hun har tid og ork til å bruke store deler av fritiden sin på å bygge en hytte langt til skogs. Fører det ikke til masse ekstra stress?

– Nei, tvert imot, svarer Terese. – Selv på dager hvor vi jobber kjempemye føler jeg meg mer uthvilt enn jeg gjorde før jeg kom. Skogsfølelsen gir meg både ro og energi. Når vi reiser ut til hytta, kjører vi først gjennom tett skog. Med en gang vi kommer til lysningen og jeg ser hytta, får jeg en ro i meg som gjør at jeg kan slippe alt annet i livet og bare være i stunden. I dagens samfunn tror jeg det er veldig viktig at man har et sted hvor man kan slappe av og hente seg inn igjen.

– Men er du aldri redd når du er alene i skogen med barna om natta?

– Nei aldri! Og barna mine er heller ikke redde. Vi hører mange dyr i skogen, som ulv, villsvin og elg, og når vi går ut på toalettet midt på natta om vinteren, er det helt svart i skogen. Men barna har aldri sagt noe om at de er redde, kanskje fordi jeg aldri har sagt det heller.

SKOGSIDYLL: Langt inne i skogen har Terese og barna bygget sitt paradis. FOTO: Privat
SKOGSIDYLL: Langt inne i skogen har Terese og barna bygget sitt paradis. FOTO: Privat Vis mer

Terese og barna er i hytta så ofte de kan, helst hver helg og i ferier. Men maten har de med seg i en kjøleboks som holder maten kald i tre dager, det setter derfor en begrensning for hvor lang tid de kan tilbringe i hytta om gangen.

– Jeg kan godt tenke meg å bo der på fulltid, men barna mine gikk ikke med på det, ler Terese.

– Når barna har blitt store, kan det hende at jeg vil bo på en lignende måte. Jeg liker å leve «off the grid». Men noe jeg savner med hytta, er at det ikke finnes en innsjø i nærheten. Hvis jeg skulle bo heltid på et slikt sted, måtte det ha tilgang til vann.

Noe av det beste med hytte-prosjektet er ifølge Terese samholdet med barna og det at de har skapt noe sammen.

– Barna får ta med seg mobiltelefonene sine til skogen, men de holder faktisk ikke på så mye med dem. Jeg pleier ikke å be dem om å legge dem bort, det skjer helt automatisk. Vi omgås, gjør saker sammen og spiller spill. Hjemme blir det mye tv, telefoner og nettbrett, her leker de i skogen.

– Det er viktig for meg å vise barna at man kan klare å skape noe selv, til tross for at man ikke har erfaring med det fra før av. Det at vi har gjort dette sammen, håper jeg kommer til å følge med dem hele deres liv. En viktig lærdom er at ting tar lengre tid når man lever på denne måten, men de klager aldri over det eller at de ikke har tilgang til tv. Jeg tror at også de synes det er behagelig å leve litt enklere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer