Test av våtservietter til baby: Avslører hvilke du bør styre unna

- Hører ikke hjemme i produkter til spedbarn!

VASK AV BABY: For mange er våtservietter en fast del av stellerutinene. Foto: Scanpix
VASK AV BABY: For mange er våtservietter en fast del av stellerutinene. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerrådet har gjennomført en test av ni ulike våtservietter til baby for potensielt skadelige stoffer.

Alle produktene ble kjøpt inn i norske dagligvarebutikker i juni 2015. 

Frarådes i Frankrike

Forbrukerdirektør Randi Flesland sier de er glade for at testen avslører at ingen av produktene inneholder det sterkt allergifremkallende stoffet MI eller hormonforstyrrende stoffer. 

Seks av produktene har imidlertid fått en anmerking for et konserveringsmiddel som det hersker noe usikkerhet rundt.

Konserveringsmiddelet Phenoxyethanol blir blant annet frarådet av franske myndigheter for bruk i bleieområdet på barn under tre år.

Stoffet er for øyeblikket under utredning av EU og Forbrukerrådet har derfor valgt å ikke gi full score til produktene som inneholder dette middelet.

– Føre-var-prinsippet veier svært tungt når vi vurderer produkter rettet mot de mest sårbare forbrukerne. Så lenge det er usikkerhet knyttet til en kjemikalie er vi derfor skeptiske til at det brukes til små barn. Våtservietter med phenoxyethanol får derfor ikke full score i vår test, sier Flesland.

LES OGSÅ: Barnemark - ikke farlig, men veldig ekkelt

FØRE VAR: – Så lenge det er usikkerhet knyttet til en kjemikalie er vi skeptiske til at det brukes til små barn, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.  Foto: Forbrukerrådet
FØRE VAR: – Så lenge det er usikkerhet knyttet til en kjemikalie er vi skeptiske til at det brukes til små barn, sier forbrukerdirektør Randi Flesland. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Testens klare taper

I tillegg avslørte testen at våtserviettene fra Pampers inneholder et av de mest allergifremkallende parfymestoffene som tillates brukt i kosmetikk – til tross for at pakken er merket med «parfymefri».

Stoffet benzylalkohol er blant annet forbudt å bruke i leker fordi det er dokumentert å gi kontaktallergi. 

– Allergifremkallende parfymestoffer hører ikke hjemme i produkter som påføres spedbarns sarte hud. Ekstra ille er det i produkter som våtservietter, som gjerne brukes hyppig og som blir værende på huden uten å skylles av, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

TESTRESULTAT: Kun våtserviettene Natusan Baby First Touch Extra Sensitive Wipes, Soft Style og Neutral Baby Wipes får grønt fjes på alle testkriteriene. Foto: Forbrukerrådet
TESTRESULTAT: Kun våtserviettene Natusan Baby First Touch Extra Sensitive Wipes, Soft Style og Neutral Baby Wipes får grønt fjes på alle testkriteriene. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Bør ikke brukes daglig

Våtservietter er for mange en fast del av stellerutinen, men burde vi egentlig begrense bruken av våtservietter? 

– Ja, mener fagsjef for biologi og kjemi i Astma- og allergiforbundet (NAAF), Kent Hart. 

– Våt- og vaskeservietter til barn skal i hovedsak ikke benyttes som erstatning til vanlig hverdagshygiene. De er imidlertid et fint hjelpemiddel for å vaske barn når det ikke er enkel tilgang på baderomsfasiliteter og lignende, sier han. 

De ser at enkelte småbarnsforeldre benytter våtservietter hyppigere enn andre, og at våtserviettene er mye brukt av småbarnsavdelingene i enkelte barnehager. Selv om det er en lettvint løsning for den som steller, er det ikke like heldig for de små.

– En av utfordringene med å bare benytte våtservietter, er at de inneholder en svak vaskeløsning. Når denne dras over huden vil vannet fordampe, men såperestene vil ligge igjen. Det er derfor greit å vaske over med rent vann, slik at man ikke får opphopning av såpestoffer på huden ved hyppig bruk, råder Hart. 

LES OGSÅ: Kines baby skrek i åtte måneder!

EKSPERT: Kent Hart er fagsjef i biologi og kjemi i Astma- og allergiforbundet (NAAF). Foto: NAAF
EKSPERT: Kent Hart er fagsjef i biologi og kjemi i Astma- og allergiforbundet (NAAF). Foto: NAAF Vis mer

Velg riktig våtserviett

Skal du kjøpe våtservietter til baby er det derfor ekstra viktig å lese hva produktet faktisk inneholder. 

– Dersom våtserviettene inneholder problematiske stoffer som MI, og barna har sår, eksem eller andre hudtilstander i bleieområdet, på hendene eller i ansiktet, vil dette øke sannsynligheten for å utvikle allergier mot slike stoffer.

- Dette er allergier som er livslange, og det er ingen hyggelig gave å gi til små barn, påpeker fagsjefen i NAAF, og legger til:

– Det gir i seg selv en særdeles god grunn for NAAF til å vurdere og anbefale våtservietter for barn, da dette også har en forebyggende effekt i folkehelsen. Det er ikke mulig å snu på folks vaner, og våtservietter har mange gode bruksområder, men de bør aldri være førstelinje når det gjelder kroppspleie.

Disse våtserviettene anbefales av Astma- og allergiforbundet

  • Neutral Baby Våtservietter 
  • Dr Greve Pharma Milde&Myke Våtservietter
  • Bamse våtservietter 
  • UNIK våtservietter til baby

Derfor blir disse våtserviettene anbefalt

– Hvorfor er disse produktene anbefalte fremfor andre? 

– Hovedmålet er å sikre at produkter som tildeles retten til å bære merket «Anbefalt av NAAF» skal kunne tåles av våre målgrupper når de benyttes på tiltenkt vis. Målgruppene våre er landets mest følsomme grupper; blant annet mennesker med astma, allergi og andre som er opptatt av å forebygge utbrudd, eller utvikling, av slike plager, forklarer Hart. 

NAAF vurderer produktene som er anbefalt ved hjelp av ekstern ekspertise og som kommer med en uavhengig innstiling til dem om produktene er egnet for målgruppene eller ikke. 

– For å gjøre dette behøver vi derfor fullstendig og detaljert innsyn i alt som inngår i produktene. Vi vet altså mer om produktene enn myndighetene gjør, og mer enn det som til enhver tid er deklarert. Merket «Anbefalt av NAAF» er da å anse som en tredjeparts bekreftelse på at produktet er egnet for målgruppene. Vi er produsentens sannhetsvitne som kan bekrefte at de snakker sant når det gjelder produktenes egnethet for målgruppene. NAAF-merket tildeles ikke til hvem som helst, og vi avviser også mange henvendelser da vi ser at produktene ikke holder mål overfor våre målgrupper, sier Hart. 

LES OGSÅ: Stor test av solkremer for barn

TESTET: Forbrukerrådet har testet disse ni typene våtservietter. Foto: Forbrukerrådet
TESTET: Forbrukerrådet har testet disse ni typene våtservietter. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Stoffet du bør være obs på

NAAF vil ikke uttale seg om produkter som verken er anbefalt eller vurdert.

De ber forbrukere være oppmerksomme på at det ikke alltid er et samsvar mellom analyse av innhold og det som er lovpliktig deklarert på pakken.

– Det kan være mange årsaker til dette, men en sannsynlig årsak ligger i at hver enkelt innholdsstoff også bringer med seg små mengder av potensielle allergener eller irritanter som produsentene ikke behøver å oppgi i innholdsdeklarasjonen eller er klar over at de har fått med seg på kjøpet. Dette kan være svært alvorlig om det er stoffer som MI (methylisothazolinon), som følger med som en spormengde og som dermed kan ende med å foreligge i ferdig produkt i nivåer som kan utløse en allergi, advarer Hart. 

26 bekymringsfulle parfymestoffer

Enkelte konserveringsmidler og utvalgte parfymestoffer i kosmetikk er bekymringsfulle i forhold til utvikling av hudallergi.

– Vitenskapskomiteen på kosmetikkområdet har pekt ut 26 parfymestoffer som spesielt bekymringsfulle. Det er krav om at disse merkes i ingredienslisten dersom de forekommer i mengder over 0.001% i kosmetiske produkter, som er ment å bli værende på huden, inkludert våtservietter, sier Rune Jemtland, seniorrådgiver, seksjon merking og kvalitet ved Mattilsynet. 

Alle tillatte konserveringsmidler i kosmetikk er deklareringspliktige i ingredienslisten.

– Spesielt utsatte individer skal derfor ha en mulighet til å beskytte seg ved å unngå produkter som inneholder disse stoffene, påpeker Jemtland i Mattilsynet. 

– Bruk av våtservietter bør være opp til folk selv

Mattilsynet har ingen spesielle anbefalinger når det gjelder bruk av våtservietter, og mener dette må være opp til folk selv, ifølge Jemtland: 

– Et alternativ kan være en våt klut med litt mild såpe. Fra Mattilsynets ståsted er vi opptatt av at kosmetikk og kroppspleieprodukter skal være helsemessig trygge i bruk og at merkingen ikke skal være villedende, slik det fremgår av kravene i kosmetikkforskriften. 

LES OGSÅ: Dette bør alle foreldre ha i medisinskapet

Saken er skrevet av: Silje Ulveseth og Anette Snarby

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer