Test: Barnejeans

Les hvilke som kom best og dårligst ut i denne testen av jeans til barn.

UTSETTES FOR STOR SLITASJE: Glade og aktive barn sliter klærne sine godt, men hvilke jeans tåler det best? Foto: Carolin Freiholtz / NTB Scanpix
UTSETTES FOR STOR SLITASJE: Glade og aktive barn sliter klærne sine godt, men hvilke jeans tåler det best? Foto: Carolin Freiholtz / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er på full fart inn i årstiden for mye utelek, noe som selvsagt også fører til ekstra slitasje på barnas klær.

De fleste foreldre synes det er temmelig frustrerende å oppdage hull i buksa til minstemann få dager etter at man har kjøpt dem.

Testet jeans fra kjedene

Hvilke jeans er det da som tåler lek og vask best? Dette har Testfakta.se sett nærmere på.

De har foretatt en test på ulike barnejeans i «unisex modell» fra kjente kleskjeder som Polarn O. Pyret, Zara, H&M, Lindex, KappAhl og Cubus.

Testen ble utført på et laboratorium og metoden som ble benyttet er den samme som man bruker når man tester arbeidsklær. Målet var å teste slitestyrke og om jeansen krympet eller endret farge etter vask. I tillegg ble det foretatt en kjemisk analyse hvor de så nærmere på om det var brukt noen helseskadelige kjemikalier i jeansstoffet.

Vant på slitestyrke og form

Vinner av testen ble et par jeans fra Polarn O. Pyret. Jeansen hadde en god slitestyrke og holdt formen best etter fem vask. Men i likhet med jeansen fra Lindex og KappAhl mister de en god del farge.

– Det er som to helt ulike jeans før og etter vask. Ofte vil man jo at jeansen skal blekne, men ikke at de skal endre farge, sier testleder Ebba Magnusson ved Swerea tekstillaboratorium.

LES OGSÅ: Hvor mye bruker du på barneklær i måneden?

BEST I TEST: Vinneren av testen ble disse jeansene fra Polarn O. Pyret som finnes både til store og små barn. Foto: Produsenten
BEST I TEST: Vinneren av testen ble disse jeansene fra Polarn O. Pyret som finnes både til store og små barn. Foto: Produsenten Vis mer

Inneholder mulig farlig kjemikalie

Dårligst ut kom jeansen fra KappAhl og Cubus. Buksen fra KappAhl har dårlig slitestyrke og inneholder i tillegg kjemikalie Anilin som er klassifisert som mulig allergi- og kreftfremkallende.

– Når vi designer klær for de mindre barna, står plagg som klarer lek og bevegelse i fokus. Kvalitet og slitestyrke er så klart veldig viktig. Når det gjelder slitestyrken på jeans, så er det fremfor alt tykkelsen på stoffet og hvordan det behandles som avgjør hvor godt de holder. Hvordan ulike jeansmodeller slites kan derfor variere. Vi går nøye gjennom resultatet i Testfaktas gransking og ser hvilke lærdommer vi kan dra fra det, sier Charlotte Högberg hos KappAhl.

Hun legger til at jeansen som ble testet er utgående i deres sortiment og at kjemikalet ikke er bevist skadelig for den som bærer jeansen.

– Kjemikalie Anilin kan i vesentlig større mengder være allergifremkallende og miljøskadelig. Det finnes i dag ikke med på lister over forbudte kjemikaler i tekstiler. Vi følger utviklingen nøye og har strikte kjemikaliekrav på våre produkter, sier hun.

LES OGSÅ: Helseskadelige stoffer funnet i barnejakker

Ble større etter vask

Aller dårligst ut kom jeansen fra Cubus, som i tillegg til å ha dårlig slitestyrke faktisk blir større etter fem vask. Buksen er for øvrig den billigste av plaggene i testen.

– Da modellen er lys, er det naturlig at den skårer dårligere enn de mørke buksene på slitestyrke. Lyse jeans har vært gjennom en røffere behandling for å få denne looken, sier kommunikasjons manager hos Cubus, Julie Bragli Eckhardt.

– Det er derimot meget positivt at vår populære jeansen er helt uten tilslag av de kjemiske stoffene Anilin og NPEO. Cubus arbeider aktivt med å skåne mennesker og miljø for unødvendige kjemikalier, legger hun til. 

LES OGSÅ: Sjekk hvilke støvler som ble best i test!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer