Test: Billigbleier kontra merkebleier

Hvilke bleier er best og hva lønner det seg egentlig å kjøpe?

BILLIG ELLER DYR? TV2 hjelper deg har testet kvaliteten på et knippe bleier i forskjellige prisklasser. Foto: Produsenten
BILLIG ELLER DYR? TV2 hjelper deg har testet kvaliteten på et knippe bleier i forskjellige prisklasser. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Velger man billigbleier i stedet for de dyrere bleiemerkene kan man spare tusenvis av kroner, men er billigbleiene dårligere enn de dyre bleiene? 

TV-programmet TV2 hjelper deg har sett nermere på dette.

To farmasistudenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus fikk derfor i oppdrag å gjennomføre en grundig labtest etter oppskrift fra Sifo (Statens Institutt for Forbrukstesting).

I laboratoriet ble bleier fra Pampers, Libero, Rema 1000, Coop og First Price testet for hvor raskt og godt de absorberer væske og hvordan overflatefuktigheten på bleiene er.

Trakk til seg fuktigheten raskest

Hvor raskt fuktigheten trekker inn i bleien (absorpsjonstiden) ble testet ved å helle en desiliter simulert urin på et punkt i bleien. Deretter målte de hvor lang tid det tok før det ikke var mer væske igjen på overflaten.  

Hvert bleiemerke ble testet to til tre ganger, på to ulike punkter i bleien.

Av bleiene som ble testet var det Pampers som kom best ut i denne kategorien. Absorberingstiden var i snitt 52 sekunder, i motsetning til bleiene fra First Price som brukte 74 sekunder på å trekke inn fuktigheten.

LES OGSÅ: Du trenger ikke svi av en tusenlapp for å få en bra vinterdress

GRUNDIG TEST: Farmasistudentene Andreas Grue Thorbjørnsrud og Mona Tootoonchi foretok labtesten på vegne av TV2 Hjelper deg. Foto: Mastiff
GRUNDIG TEST: Farmasistudentene Andreas Grue Thorbjørnsrud og Mona Tootoonchi foretok labtesten på vegne av TV2 Hjelper deg. Foto: Mastiff Vis mer

Holdt væsken best

Hvor mye væske bleien klarer å suge opp og holde på (absorpsjonskapasiteten) ble testet ved å helle tre desiliter simulert urin på ett 10 x 10 cm stort prøvestykke i løpet av ett minutt. Deretter ble prøvene snudd til avrenning i ett minutt, før de ble veid. Økningen i vekt fra tørr til våt tilstand forteller absorpsjonskapasiteten eller fuktopptaket.

I denne kategoriene var det faktisk billigbleiene fra Rema 1000 som kom best ut, mens bleiene fra Libero Touch fikk dårligst resultat.

Ga mest følelse av tørrhet

Hvor tørr bleien føles (overflatefuktigheten) ble testet ved å helle 100 milliliter simulert urin på midten av bleien. Etter to minutter la de et filterpapir med et 3,5 kilos lodd oppå bleien i ett minutt.

Filterpapiret ble veid før og etter for å bestemme mengden absorbert væske. Jo mer væske som ble absorbert av filterpapiret, desto våtere føles bleien på overflaten.

Her var det Coops bleier som kom dårligst ut mens bleiene fra Pampers hadde minst overflatefuktighet.

LES OGSÅ: Ny test avslører hvilke vaskeservietter du bør styre unna

TESTVINNER: Det var bleiene fra Pampers som fikk best score i denne testen. Foto: Mastiff
TESTVINNER: Det var bleiene fra Pampers som fikk best score i denne testen. Foto: Mastiff Vis mer

Dyrt merke på topp

Basert på gjennomsnittet av disse tre kategoriene var det bleiene fra Pampers som vant, mens bleiene fra First Price kom dårligst ut.

Tar man derimot også prisen per bleie i betraktning, er det ikke tvil om at bleiene fra Rema 1000 gjorde det veldig bra i denne testen. Bleiene var desidert best når det gjaldt å holde på væsken, og fikk også god score på de to andre kategoriene. 

Bleiene fra Rema 1000 havnet på andre plass totalt sett, men de har en langt lavere pris per bleie enn vinnerbleiene fra Pampers.

1. plassPampers
2. plassRema 1000
3. plassLibero Touch og Libero
4. plassCoop
5. plassFirst Price

 

Testresultat:

 AbsorpsjonstidAbsorpsjonskapasitetOverflatefuktighetPris per bleie
Pampers52260,061,4
Rema 100055320,070,6
Libero Touch58220,12,5
Libero66260,11,5
First Price74250,120,6
Coop64250,250,6

Absorpsjonstid: Antall sekunder i gjennomsnitt

Absorpsjonskapasitet: Antall ganger sin vekt

Overflatefuktighet: Gram fukt på overflaten

LES OGSÅ: Se hvilke brettspill som fikk terningkast seks

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer