Theo nær kvalt av sengebeskytter

Lisa Marie opplevde alle foreldres mareritt.

SKUMMEL OPPLEVELSE: Lisa Marie fikk sjokk da hun så hva som hadde skjedd med sønnen Theo (6 mnd). Foto: Privat
SKUMMEL OPPLEVELSE: Lisa Marie fikk sjokk da hun så hva som hadde skjedd med sønnen Theo (6 mnd). Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det har aldri falt meg inn at sengekanten kunne utgjøre noen fare, forteller tobarnsmor Lisa Marie Mo (24).

Hennes seks måneder gamle sønn Theo skulle sove ettermiddagsluren sin og ble som vanlig lagt i sprinkelsenga på rommet sitt.

– Han ble liggende å skrike i noen minutter og da jeg gikk inn for å trøste og gi smokken, så jeg at han lå på magen og skrek med hodet ved sprinklene, forteller hun.

– Jeg skulle til å løfte ham opp da jeg merket at han hadde snoren til sengekanten surret rundt halsen.

Kunne gått mye verre

Lisa Marie fikk raskt snoren av sønnen og løftet ham opp. Han hadde et klart, rødt merke rundt hele halsen, men til hennes store lettelse var han ellers uskadet.

Lisa Marie tenker med gru på hvor mye verre det hele kunne ha godt.

– Hadde han strammet til mer, ikke fått puste og blitt stille, hadde jeg kanskje tenkt hvor godt det var at han sovnet så fint, sier hun.

– Heldigvis gikk det bra denne gangen, men fra nå av sover min sønn trygt omgitt av sin snøreløse sengekant, legger hun til.

Mo husker ikke hvor hun har kjøpt sengebeskytteren, eller hvilket merke den har, og det har heller ikke lykkes Mammanett.no å finne ut av dette. Bildene hun viser oss av sengebeskytteren viser imidlertid at snorene er lange og lett kan tvinnes rundt en babyhals.

SKREKKOPPLEVELSE: Lisa Marie sier hun ikke lenger bruker sengekanten med snorer i sengen til sønnen Theo. Foto: Privat
SKREKKOPPLEVELSE: Lisa Marie sier hun ikke lenger bruker sengekanten med snorer i sengen til sønnen Theo. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Barneutstyret du ikke trenger

Kan ikke skade seg på sprinklene

Den amerikanske organisasjonen American Academy of Pediatrics (bestående av spesialister innen barnehelse), gikk for et par år siden ut og advarte mot sengebeskyttere.

I følge organisasjonen finnes det ingen bevis for at sengekanter beskytter babyen mot skader.

De mener at et spebarn ikke ville ha styrke nok til å kunne slå hodet så hardt inn i sprinklene på sengen at det blir skadet.

Advarer mot krybbedød

Derimot sier de at sengebeskyttere kan medføre en økt risiko for kvelning. Dette fordi spebarn mangler den motoriske evnen og styrken som kreves for å snu hodet sitt, dersom de skulle rulle inn mot noe som hindrer dem i å puste.

I sine retningslinjer for forebygging av krybbedød, anbefaler de derfor at man ikke bruker sengebeskyttere i babysengen.

LES OGSÅ: Ikke bruk slike madrasser til babyen

FOR LANGE SNORER: Lise Marie husker ikke hvor hun har kjøpt kantbeskytteren, eller hva produktnavnet er. Men at snorene er mye lengre enn standarden er lett å se. Foto: privat
FOR LANGE SNORER: Lise Marie husker ikke hvor hun har kjøpt kantbeskytteren, eller hva produktnavnet er. Men at snorene er mye lengre enn standarden er lett å se. Foto: privat Vis mer

Råder til forsiktighet

Fagsjef Trine Giving Kalstad i Landsforeningen uventet barnedød (LUB) råder til å være forsiktig med bruk av sengebeskytter i sprinkelsengen.

– Noen internasjonale studier tyder på at det kan være økt risiko for krybbedød ved bruk av sengebeskyttere, særlig dersom de er tykke og «puteaktige». Vi har imidlertid ingen norske studier som bekrefter dette, sier hun.

– Generelt viser forskning at jo mer du har i en babyseng, jo mer øker risikoen for krybbedød. Mange ting i sengen fører til at barnet kan få dekket ansiktet, eller at det blir for varmt og klamt i sengen, sier hun.

– Det optimale er å bare ha en god, trygg, ren og fast madrass og en lett dyne som passer til barnet, legger hun til.

LES OGSÅ: Spebarnsdødeligheten faller

Gjennomgår sitt sortiment

Sengebeskyttere til sprinkelsenger selges i mange interiør- og barneutstyrsforretninger. HR og informasjonsdirektør i utstyrskjeden Barnas Hus, Sølvi Foss, forteller at disse skal følge sikkerhetsstandardene for lengde på snorer på klær og utstyr.

Når Mammanett gjør Barnas Hus oppmerksom på denne aktuelle hendelsen, velger de likevel å ta en grundig gjennomgang av sitt sortiment for å se om de oppfyller kravene.

– Barnas Hus er opptatt av barns sikkerhet og trygghet. Vi samarbeider tett med LUB, og vi har alle en felles interesse for å skape et trygt sovemiljø for alle barn, forteller Foss.

1. oktober ble det derfor gjennomført kontroll av snorer på samtlige sengekanter i alle kjedens 19 butikker.

Maks 22 cm lang snor

Også Babyshop opplyser de at de følger denne sikkerhetsstandarden i sine 15 forretninger.

– Her står det at maks lengde på snor skal være 22 cm. Sengekantene fra vår leverandør NordicForm har 18 cm og 13-15 cm lange bånd. Vi jobber også med en tykkere variant sengekant som kan brukes i sengen uten bånd, forteller markedssjef Helene Johnsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer