Ti dager i helvete

– Dagene gikk uendelig sakte, forteller gravide Therese. Foto: PRIVAT
– Dagene gikk uendelig sakte, forteller gravide Therese. Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så kom telefonen gravide Therese (24) ventet på.

Stor glede

Gleden var stor da Therese Pedersen (24) stod med en positiv graviditetstest. Hun og samboeren Rolf Alexander har en sønn fra før på 2 år og følte stor glede av tanken på at han skulle få en lillesøster eller lillebror.  

Therese  bestilte time til organrettet ultralyd i uke 12.

– Jeg gledet meg så utrolig mye og klarte ikke å tenke på noe annet. Snart var det tid for å endelig se det lille vidunderet i magen. Endelig var dagen kommet og vi skulle se en liten baby, erindrer hun.

Gynekologen hadde på geleen og satte  ultralydsonden på magen. 

– Vi så spent på skjermen og vips: Et lite menneske lå der inne! Hode, mage, rygg, armer, ben , hender og tær, ja ALT! Fikk beskjed om at barnet var veldig aktiv. Jeg ble så utrolig glad og lettet inne i meg når jeg fikk se babyen, forteller Therese.

Nakkefolden større enn normal

Men så endret stemningen i rommet seg.

Gynekologen ble stille og så veldig konsentrert på skjermen. 

– Har dere vært på tidlig ultralyd før? spurte han dem. De bekreftet at de hadde vært på ultralyd tidligere. 

– Da har dere sikkert hørt om nakkefold, sa han. – Akkurat i det øyeblikket forstod jeg alvoret. Det var noe galt med babyen vår, forteller Therese.

Det var nakkefolden han hadde sett godt på . Han målte den opptil flere ganger og fikk opp at den hadde en tykkelse på 3,15 millimeter, altså over det som er normalt. 

HADDE STØRRE NAKKEFOLD ENN NORMALT: Ultralydbildet viste et tydelig avvik.
HADDE STØRRE NAKKEFOLD ENN NORMALT: Ultralydbildet viste et tydelig avvik. Vis mer

 

Følte ikke at det var mitt barn lengre

– Følelsen jeg fikk inne i meg er helt ubeskrivelig. Alt ble helt tomt, visste ikke hva jeg skulle si eller  tenke. Jeg sa ikke stort, var nok mest sannsynlig i sjokk. Jeg visste hva fortykket nakkefold KAN bety og tenkte allerede det verste med en gang. Den gode følelsen jeg fikk da jeg så babyen på skjermen fra begynnelsen av ble borte. Følte at det ikke var mitt barn og at jeg heller ikke ville ha det.

Therese forteller også at han var også noen funn som tydet på at diagnosen på ingen måte var sikker.  

– Han kunne se at babyen hadde tydelig neseben og fortalte at det var positivt fordi barn med downs ikke alltid har utviklet neseben.

LES OGSÅ: Tvilen, angsten og usikkerheten - ville babyen være frisk?

Valgte morkakeprøve

Gynekologen fortalte at han kunne ta en telefon til Rikshospitalet dagen etter og ordne en time til morkakeprøve. Det ville gi dem et 100 prosent sikkert svar om det ville vise seg å være kromosomfeil. 

Paret ble fortalt at fortykket nakkefold kunne være indikasjon på trismoi21 (Downs Syndrom), Trisomi13 og Trisomi18. Therese visste med engang at det riktige for henne var å gjennomføre flere undersøkelser.

– Da vi kom ut av bygningen braste jeg ut i gråt og det stakk i magen. Dagen etter ble jeg oppringt av Rikshospitalet og fikk time noen dager etter.  

Grusom ventetid

Therese følte seg mer og mer utmattet av å tenke på det og dagene gikk uendelig sakte.

– Vi møtte opp 50 minutter før timen, og jeg var nervøs og følte meg ikke bra. Jeg fryktet å få samme beskjed igjen og flere dårlige nyheter. Det var forsinkelser på gang og jeg ble ikke kalt inn før 15 minutter senere. Nervepirrende venting, spesielt når det gjelder noe så viktig som barnet i magen, sier Therese

Navnet hennes ble ropt opp og endelig skulle ting skje! 

Fikk tre valg

Først fikk de en ny ultralydundersøkelse.

– Jeg hadde en helt annen følelse nå enn sist vi så babyen på skjermen. Første gangen fikk jeg følelsen av at det ikke var mitt barn siden jeg tenkte med en gang at det var noe galt. Ettersom dagene etter første ultralyd gikk fikk jeg mer og mer dårlig samvittighet ovenfor barnet. Slo meg til ro med at det er vårt barn uansett om det er friskt eller ikke. Det var ubeskrivelig deilig å se babyen igjen. Og denne gangen føltes det helt fantastisk! 

Overlegen på Rikshospitalet kunne bekrefte nakkefold på 3.15 mm. Therese forteller at hun derfor fikk tre valg; fullføre svangerskapet uten noen prøver, morkakeprøve eller duo-test

Siden duotest kun gir indikasjoner følte Therese at det var riktig å gjøre det som gir et garantert svar, nemlig morkakeprøve. 

Stakk nål gjennom livmoren

Overlegen tilkalte assistanse og fant frem utstyr han trengte til inngrepet. Samboeren hennes fikk beskjed om å hente to kopper vann til meg fordi han ønsket at jeg hadde noenlunde full blære. 

– Under hele inngrepet var ultralydsonden plassert på magen min og vi kunne se både babyen hele tiden men også selve prøvetakingen. Lokalbedøvelse ble satt. 

Det ble det stukket en litt tykk nål gjennom magen og livmoren. Deretter ble det ført en tynnere nål gjennom den tykke nålen som gikk inn til morkaken.  

– Akkurat i det den tykke nålen ble satt skvatt jeg veldig til. Det skjedde fort og det var også svært ubehagelig. Jeg pustet sakte ut og inn og spente alle muskler i kroppen. Jeg prøvde etter hvert å slappe mere av og det klarte jeg. Det var svært spesielt å ligge der med nålen rett gjennom magen. 

Det var en del papirer som måtte fylles ut av overlegen. Måtte i tillegg ta blodprøver. 

Therese og Rolf ble fortalt at om de ikke hadde hørt fra sykehuset på en uke skulle de selv ta kontakt. 

– Nå var det tid for enda mer venting. Det var en stor psykisk belastning og gå å ikke vite. Jeg var i jobb og gikk hele tiden med mobilen på meg. Sjekket den omtrent hvert femte minutt og innbilte meg mange ganger at den ringte. Jeg belaget meg på å vente hele uken siden morkakeprøven ble tatt på en mandag. 

 

LES OGSÅ:

Stine (21) fødte alene på badet

Klarte ikke å vekke samboeren. Les mer

 

Den avgjørende telefonsamtalen

Therese er på jobb og plutselig ringer telefonen. Hun kjenner igjen nummeret på skjermen og løpet inn på et rom hvor hun får være i fred.

– Jeg begynte å skjelve. Det var overlegen på Rikshospitalet som ringte.

Og hun hadde helt fantastiske nyheter.

– Jeg ble fortalt at prøvene mine var helt normale! Svaret kom veldig fort og det første jeg sa var "Tuller du!?"

Legen var tydelig også glad for å få formidle det gode budskapet.

Therese forteller at hun resten av dagen svevde på skyer. Det første hun gjorde var å ringe samboer, deretter sin egen mor, hans mor og hans søster. Alle ble så utrolig glade.

– Flere kilo forsvant fra skuldrene mine etter samtalen fra sykehuset. Endelig kunne jeg fortsette å nyte graviditeten og kose meg med barnet i magen.   

Vet ikke hva jeg ville ha gjort

– Hva ville ha skjedd dersom det viste seg at barnet hadde et syndrom?

– Hva vi ville gjort om barnet viste seg å ha et syndrom eller være sykt tenkte jeg ikke mye på fordi jeg heller ville ta det som det kom om det viste seg at det var dårlige nyheter. Jeg hadde hodet allerede fylt med for mange tanker.

Therese er glad hun slapp valget.

LYKKELIG OG LETTET: Therese er lettet for at alt gikk bra. Bildet av henne er tatt fra hennes første svangerskap. Foto: PRIVAT
LYKKELIG OG LETTET: Therese er lettet for at alt gikk bra. Bildet av henne er tatt fra hennes første svangerskap. Foto: PRIVAT Vis mer

 

Ikke tenk det verste med en gang

– Jeg har blitt godt tatt vare på av helsepersonell i denne perioden og synes overlegen på sykehuset var rolig og flink. 

Therese forteller også at veldig mange i hennes bekjentskapskrets aldri hadde hørt om fortykket nakkefold. 

– Jeg synes det er viktig at man er bevisst på dette. Om det skulle vise seg at man får denne beskjeden på den etterlengtede ultralyden, ikke tenk det verste med en gang! Mange fostre har en tykk nakkefold uten at det feiler det noe! Ta ikke sorger på forskudd og i mellomtiden tenk positivt! 

Therese er i dag 15 uker på vei og ser frem til ordinær ultralyd. 

– Disse 10 dagene med venting har vært den verste tiden i mitt liv. Jeg er evig takknemlig for all støtten vi har fått av venner, familie og kjente. Vi gleder oss til å treffe babyen i april 2014.

LES OGSÅ: Anette (24) fødte i heisen

– Mange med for lite kompetanse utfører ultralydundersøkelser

– Det er mye begrepsforvirring og mørketall knyttet til dette temaet, sier seksjonsoverlege Synnøve Lian Johnsen, ved seksjon for fostermedisin og ultralyd, Haukeland Universitetssykehus.

– Tidlig ultralyd kan være mange ting: en ultralyd for å se at fosteret lever, datering, se hvor mange fostre det er eller som ledd i fosterdiagnostikk. Det er kun det siste begrepet som kommer innunder bioteknologiloven og hvor man eventuelt kan vurdere nakkefold.

MANGE FÅR FALSK ALARM: Synnøve Lian Johansen mener undersøkelsene ofte utføres av folk med for lite kompetanse. Foto: UiB
MANGE FÅR FALSK ALARM: Synnøve Lian Johansen mener undersøkelsene ofte utføres av folk med for lite kompetanse. Foto: UiB Vis mer

Hun forteller at cirka 10% av de gravide får tidlig UL som del av fosterdiagnostisk undersøkelse, men lokale tall tyder på at rundt 50% av de gravide har vært til en eller annen form for tidlig UL. Det er store regionale forskjeller knyttet til denne praksisen.

– Omfanget av de som blir henvist videre for funn ved ultralyd er lavt. Jeg vet ikke nøyaktig, men jeg vil anslå rundt 10 prosent av de som har vært til en slik undersøkelse. Av disse igjen er det kanskje 10% av fosterne som det er noe galt med, forteller Lian Johansen.

– Det er mange som opplever falsk alarm ved at man mistenker noe som ikke er reelt galt. Dette skyldes at undersøkelsene ofte utføres av folk med for lite kompetanse eller at man ser etter ting man ikke skal se etter veldig tidlig i svangerskapet, understreker seksjonsoverlegen. 

 

Fakta om fosterdiagnostikk

Tidlig ultralyd 

 • Tidlig ultralyd  skjer i uke 11-14 og tilbys bare gravide i risikogrupper. 
 • Kan kjøpes privat for andre (koster rundt 1000,- kroner)
 • Kan i liten grad påvise utviklingsavvik eller misdannelser
 • Vil i praksis benyttes mest til å se etter tegn på Down syndrom
 • Det stilles sjelden diagnoser ut fra en slik undersøkelse, man kan få en mistanke i en bestemt retning

Duoltest (dobbeltest)

 • Blodprøver fra mor kombineres med tidlig ultralyd
 • Prøvene er ufarlig for foster og den gravide
 • Prøvene kan benyttes til å vurdere risiko for å få et barn med Downs syndrom, Edwards syndrom (til ekstern lenke) eller Pataus syndrom (til ekstern lenke)
 • Dersom testen påviser høy risiko for å få et barn med syndrom, kan man gå videre med fostervannsprøve eller morkakeprøve for å få et sikrere svar  

Morkakeprøve:

 • En liten bit av morkaken hentes gjennom en tynn nål
 • Prøven kan brukes til å se etter kromosomfeil
 • Selve prøvetakningen medfører risiko for abort, ca 1 av 200 (0,5%) aborterer på grunn av prøvetakningen
Kilde: nhi.no                                                                LES MER: Fosterdiagnostikk
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer