Tidlig skriveglede: Slik lærer du førskolebarnet å skrive

Tilrettelegg for tidlig skriveglede
Tilrettelegg for tidlig skriveglede Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plutselig en dag har barnet skrevet bokstaven sin! Men det er mange ting du kan gjøre før dette som vekker barnets nysgjerrighet for skriftspråket. Gi barnet massevis av tegnesaker fra tidlig alder, både blanke ark og fargeleggingsbøker, oppfordrer Kathrine Wegge, pedagog og forfatter av Skolestartboka.

Når barnet tegner og forklarer hva tegningene forestiller, er dette faktisk barnets første måte å formidle et skriftlig budskap på.

 

 

Å få barnet interessert i det skrevne ord handler i stor grad om å møte barnet når det viser interesse, forteller Wegge. Foreldre og lærere bør ikke tvinge eller pushe barna til å skrive før det selv viser interesse, men det er mange måter man kan legge til rette for dette, sier den engasjerte pedagogen og fembarnsmoren.

- Mange 3-4 åringer er i full gang med å å oppdage bokstavens former og øve på dem. Etter den første bokstaven, går det ikke lang tid før barnet kan skrive hele navnet sitt. Selv om barnet har lært å skrive navnet sitt, betyr det ikke at det har forstått forbindelsen mellom lyden og bokstaven. Men det er en god start, forsikrer Wegge.

Vi voksne kan hjelpe barna til å forstå at skriving er en viktig måte å kommunisere på. Og du kan vise dem hvordan! Fortell hva du gjør når du noterer en beskjed, sender en e-mail eller betaler regninger på PCen din. Kathrine Wegge mener også at det er viktig å vise at du noen ganger skriver feil, og at du retter på dette. Da lærer de helt fra starten av at en setning kan bli bedre av å rette på den.

Dette kan du gjøre for å stimulere ditt barn:

 • Gi barnet ark og tegnesaker fra han er i stand til å håndtere det ved toårsalderen. Både blanke ark og fargeleggingsblokker er fint.
 • Tegn sammen med barnet ditt. Bruk deg selv som en god tegne- og skrivemodell!
 • Fortell historier om det dere tegner. Etter hvert kan dere skrive ned fortellingene.
 • Når barnet har lært å skrive, kan du be ham om å skrive sine egne bursdagsinvitasjoner (de er jo mye finere enn dem som man lager på pc-en!)
 • La barnet skrive merkelapper på pakker, julekort, dørskilt til rommet sitt m.m.
 • Oppmuntre barnet til å skrive ulike lister, for eksempel ønskeliste, handleliste, liste over lekene sine, cd-er, kort, dukker eller møbler i et rom.
 • La barnet leke eller spille spill som øker ordforrådet, for eksempel kryssord, loggo eller MasterMind.
 • La barnet få egne album og dagbøker.
 • La barnet skrive avskrift. Det er fin trening i øye-hånd-koordinasjon, han øver opp håndskriften - og ikke minst er det tilfredstillende å se en hel side som han selv har skrevet!
 • La barnet prøve seg på pc, både ved å skrive selvstendig og ved å bruke gode ordlæringsspill.
 • Skryt av barnet når han arbeider. Det er alltid noe som kan fremheves. Vis at du er begeistret!
  (Kilde: Skolestartboka, Kathrine Wegge, Cappelen Damm 2010)

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer