Tidlig ultralyd

Tidlig ultralyd
Publisert
Sist oppdatert

Om du er, eller fyller 38 år før du føder barnet ditt, kan du få utført en tidig ultralyd hos en Dr. i fostermedisin. Undersøkelsen finner sted i 11-13 svangerskapsuke.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel - her finner du en ny og oppdatert artikkel: Ultralyd: Alt om undersøkelsen
 

Legen ser på utviklingen og om det er en oppklaring i nakken, også kalt nakkefold. Hvis det finnes en nakkefold som er betydelig kan man gå videre med en fostervannsprøve. Oppklaringen kan indikere øket risiko for kromosomavvik.

Din doktor eller jordmor søker skriftlig om denne undersøkelsen. I Oslo skal henvisningen sendes til Medisinsk Genetikk på Ullevål for en kartleggende samtale før undersøkelsen..
Det er vanlig at tidlig ultralydundersøkelse utføres med 2D

Les mer om Fosterdiagnostikk 

Er du engstelig for at det er noe galt med fosteret?
I loven står det at alle engstelige gravide kan få en tidig ultralyd for å kontrollere at alt står bra til. Husk å søke i god tid!


Foster i uke 14, 3D

Hvorfor får ikke alle gravide denne undersøkelsen?
Den norske stat har bestemt at ikke alle gravide skal få en slik tidlig ultralydundersøkelse. Dette har med politiske, religiøse, medisinske og økonomiske hensyn. Vi vil ikke gå inn på alt dette, men det etiske aspektet er sentralt. Vil f.eks. flere velge abort hvis de oppdager tidlig at barnet er bærer av kromosomfeil? Vil vi få et "sorteringssamfunn" hvor syke individer velges bort?
I Danmark får de aller fleste gravide tilbud om tidlig ultralyd (i uke 11-13) i tillegg til ultralydundersøkelsen i 18 uke. Det er en del lokale forskjeller i Danmark På denne undersøkelsen ser man spesielt etter nakkefold, noe som ikke er lov i Norge.
Mange andre europeiske land har også en mer omfattende bruk av ultralyd med inntil 3 skanninger med ultralyd pr. svangerskap.

Du kan gjøre undersøkelsen privat
Du kan bestille tidlig ultralydundersøkelse ved private klinikker. Det koster ca 1000,- kroner for en privat ultralydundersøkelse. Dette må du da betale selv. Husk å bestille i god tid, det er ofte lang ventetid på slike undersøkelser.

Skrevet av Lena Milling, jordmor med videreutdanning i ultralyd NTNU
og sykepleier Elisabeth Lofthus April 2007

Kilder: Informasjon om ultralyd i svangerskapet, Nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer