Tidligere fødsler øker risikoen for bekkenløsning

bekkenløsning
bekkenløsning Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk undersøkelse fra Folkehelseinstituttet tyder nå på at risikoen for å utvikle bekkenløsning øker med antall tidligere fødsler.  Risikoen for alvorlig bekkenleddsyndrom var over doblet for andregangsfødende og tredoblet for tredjegangsfødende sammenlignet med førstegangsfødende.

Bekkenløsning i svangerskapet regnes som normalt og fysiologisk. Noen kvinner utvikler imidlertid symptomgivende bekkenløsning som innebærer at de får smerter i bekkenområdet. Disse smertene kan blant annet føre til gangvansker. Folkehelseinstituttets studie er den største i verden som omhandler bekkenløsning i svangerskapet. 75 939 gravide kvinner i Den norske mor og barn-undersøkelsen har deltatt i studien.

Studien viste at:

  • I siste del av svangerskapet rapporterte 15 % av kvinnene bekkenleddsyndrom.
  • 2,5 % rapporterte om alvorlig grad av bekkenleddsyndrom.
  • 7,7 % av de gravide brukte krykker på grunn av smertene.
  • Risikoen for bekkenleddsyndrom økte med antall tidligere fødsler: 11 % av de førstegangsfødende rapporterte bekkenleddsyndrom, mot 18 % av de andregangsfødende og 21 % av de tredjegangsfødende.
  • Risikoen for alvorlig bekkenleddsyndrom var over doblet for andregangsfødende og tredoblet for tredjegangsfødende sammenlignet med førstegangsfødende, justert for andre faktorer.
  • Andre risikofaktorer for bekkenleddsyndrom var tidligere ryggsmerter, høy kroppsmasseindex, symptomer på depressivitet, lav alder, lav utdanning og tungt arbeid. Derimot hadde verken fysisk aktivitetsnivå før svangerskapet eller røyking i svangerskapet betydning for utvikling av bekkenleddsyndrom.

Lite kunnskap om årsakene til plagene Bekkenløsning rammer 20-45 % av alle kvinner i svangerskapet. - Fordi bekkenløsning er en betydelig årsak til sykemeldinger i svangerskapet, har plagene også samfunnsøkonomiske konsekvenser. Til tross for at bekkenløsning er et stort kvinnehelseproblem, er det lite kunnskap om årsakene til slike plager, sier Dr. med. Malin Eberhard-Gran ved divisjon for psykisk helse, Folkehelseinstituttet. Hun leder prosjektet ”Bekkenløsning: Hormonelle risikofaktorer og prognose” som skal undersøke faktorer som kan ha betydning for utvikling av bekkenløsning samt for tilfriskning etter fødselen. Dette prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.