bekkenløsning
bekkenløsning Vis mer

Tidligere fødsler øker risikoen for bekkenløsning

Publisert

En fersk undersøkelse fra Folkehelseinstituttet tyder nå på at risikoen for å utvikle bekkenløsning øker med antall tidligere fødsler.  Risikoen for alvorlig bekkenleddsyndrom var over doblet for andregangsfødende og tredoblet for tredjegangsfødende sammenlignet med førstegangsfødende.

Bekkenløsning i svangerskapet regnes som normalt og fysiologisk. Noen kvinner utvikler imidlertid symptomgivende bekkenløsning som innebærer at de får smerter i bekkenområdet. Disse smertene kan blant annet føre til gangvansker. Folkehelseinstituttets studie er den største i verden som omhandler bekkenløsning i svangerskapet. 75 939 gravide kvinner i Den norske mor og barn-undersøkelsen har deltatt i studien.

Studien viste at:

Lite kunnskap om årsakene til plagene
Bekkenløsning rammer 20-45 % av alle kvinner i svangerskapet.
- Fordi bekkenløsning er en betydelig årsak til sykemeldinger i svangerskapet, har plagene også samfunnsøkonomiske konsekvenser. Til tross for at bekkenløsning er et stort kvinnehelseproblem, er det lite kunnskap om årsakene til slike plager, sier Dr. med. Malin Eberhard-Gran ved divisjon for psykisk helse, Folkehelseinstituttet. Hun leder prosjektet ”Bekkenløsning: Hormonelle risikofaktorer og prognose” som skal undersøke faktorer som kan ha betydning for utvikling av bekkenløsning samt for tilfriskning etter fødselen. Dette prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer