Kjønnsroller

Tidligere var rosa regnet som en maskulin farge

Hvorfor er egentlig rosa en «jentefarge» og blått en «guttefarge»?

TIDLIG SKILLE: Det er ikke vanskelig å se hvem som er jente og hvem som er gutt her, eller..? Foto: Katrina Elena / Shutterstock / NTB scanpix
TIDLIG SKILLE: Det er ikke vanskelig å se hvem som er jente og hvem som er gutt her, eller..? Foto: Katrina Elena / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I dagens samfunn synes det å være en etablert sannhet at små jenter elsker rosa, mens gutter foretrekker blått. Fra barna er nyfødte bruker vi fargene for å skille kjønnene fra hverandre, både gjennom klær, utstyr til babyen og leketøy.

Men hvorfor er rosa en «jentefarge» og blått en «guttefarge»? Og har det alltid vært sånn?

Fargeekspert og universitetslektor Kine Angelo ved Institutt for arkitektur og teknologi på NTNU, forteller at rosa og blått har hatt forskjellige betydninger gjennom tidene.

– I forrige århundre var rødt forbundet med krigsguden Mars og dermed en guttefarge, det gjaldt også lysere varianten av rødt: rosa. Blått var Jomfru Marias farge og dermed jentefargen, sier hun.

LES OGSÅ: Er det greit å merke leketøy som «gutteleker» og «jenteleker»?

Mener det har en biologisk årsak

Enkelte forskere hevder at det kan være biologiske årsaker til at mange jenter foretrekker rosa.

Ifølge Forskning.no finnes det blant annet teorier på at evolusjonen kan ha fått kvinner til å foretrekke rødlige farger, fordi kvinnene gjennom historien har vært ansvarlige for å sanke mat og at det var helt livsnødvendig å kunne skille røde frukter fra grønne blader.

Angelo tror imidlertid at det i dag er de kulturelle assosiasjonene som råder.

– Barna formes av samtiden, kulturen og hva de lærer fargene står for. Hvilke farger vi liker eller foretrekker formes av vår erfaring, samt «trend» - uansett alder. Blått er en farge som på klær kler de fleste, siden alle hudtoner har noe gyllent i seg. Hudtoner har varianter av gult som er den komplimentære fargen til blått, og blått er den fargen som flest mennesker liker.

– Rosa derimot, er det ikke alle som kler, så da er preferansen stort sett kulturbasert/trend, sier hun.

Mens blått er en farge det er helt akseptert for jenter å bruke, er det ifølge Angelo fortsatt en del fordommer mot at gutter kan bruke rosa – og at det er mindre akseptert jo yngre barna er.

– I dag assosieres rosa mye med det feminine, og som noe som er sart og søtt, mye mer enn at blått kun er maskulint. Det er også mye fordommer mot rosa, av de samme grunnene, siden fargen tolkes å stå for holdninger og personlige preferanser langt ut av fargerelaterte aspekter, sier hun.

LES OGSÅ: Er det vanskeligere for gutter å begynne med «jenteidrett» enn motsatt?

Rosa ble brukt av menn i finansverdenen

Høgskolelektor Rønnaug Sørensen ved Institutt for kultur, religion og samfunnsfag hos Høgskolen i Sørøst-Norge, sier rosa først og fremst blir sett på som en «jentefarge» når man er barn.

– Dette med rosa og blått er kulturelt betinget, men det går også en distinksjon på alder. Jenter kan for eksempel når de blir 7-8 år gamle begynne å nekte å gå i rosa klær for å markere at de er blitt store. De synes rosa er barnslig.

– Samtidig ser vi at rosa godt kan brukes av overklassemenn eller mannlige tennisspillere. Ved århundreskiftet 18-1900-tallet var rosa regnet som en maskulin farge og vi kan se spor av det i blant annet finansverden hvor menn går i rosa skjorter og økonomiavisene ble kalt «the pink press», sier hun.

LES OGSÅ: «Bare fattige mennesker handler på Cubus»

GUTT I ROSA KLÆR: Å bruke rosa klær blir ifølge Rønnaug Sørensen mer akseptert etter hvert som guttene blir eldre. Foto: SLP_London / Shutterstock / NTB scanpix
GUTT I ROSA KLÆR: Å bruke rosa klær blir ifølge Rønnaug Sørensen mer akseptert etter hvert som guttene blir eldre. Foto: SLP_London / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Skillet mellom jente- og guttefarger økte på nittitallet

Sørensen sier at skillet mellom jente- og guttefarger kom sterkt på sent nittitall begynnelsen av 2000, da klesindustrien ble mer bevisst på barn som forbrukere og foreldrenes villighet til å bruke mye penger på barna sine.

Det at sykehusene tidligere ga nyfødte jenter rosa tepper og gutter blå, tror hun også kan ha bidratt til å forsterke dette skillet.

Men selv om rosa er akseptert blant voksne menn, tror hun mange norske foreldre vegrer seg for å kle sønnene sine i rosa klær fordi vi fortsatt har et homotabu i kulturen vår.

– Vi tror at vi kan se hvilken seksuell legning barn har ved å se på atferden deres, for eksempel at de liker rosa eller å gå med kjole. Hvis vi gjør fargen rosa til noe biologisk naturlig for jenter, skaper vi gutter som er «unormale» fordi de liker rosa.

– Det er når vi gir farger denne betydningen at det begynner å bli problematisk. I liket med dette blir også jenter som nekter å bruke rosa mistenkt for å være «guttejenter, selv om dette ikke er like tabu.

– Men spiller det egentlig noen rolle at jenter går med rosa eller leker med rosa leker, mens gutter går med blått?

– Jeg er ikke opptatt av at vi skal ha kjønnsnøytrale farger og at alle skal gå i gult, men denne kategoriseringen skaper avvikere. Det får folk til å føle seg feil. Kjønnsnøytralitet er ikke målet, men å utfordre hva vi tenker er normalt, fint eller stygt, og tørre å ignorere normen eller utfordre den. Jeg synes barn skal velge selv, men da må de ha noe å velge i!

LES OGSÅ: – Vi synes barna skal få leke med det de vil, uten at noen legger føringer for hvorvidt en leke passer best til gutter eller jenter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer