Kjønnsroller

Tidligere var rosa regnet som en maskulin farge

Hvorfor er egentlig rosa en «jentefarge» og blått en «guttefarge»?

TIDLIG SKILLE: Det er ikke vanskelig å se hvem som er jente og hvem som er gutt her, eller..? Foto: Katrina Elena / Shutterstock / NTB scanpix
TIDLIG SKILLE: Det er ikke vanskelig å se hvem som er jente og hvem som er gutt her, eller..? Foto: Katrina Elena / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I dagens samfunn synes det å være en etablert sannhet at små jenter elsker rosa, mens gutter foretrekker blått. Fra barna er nyfødte bruker vi fargene for å skille kjønnene fra hverandre, både gjennom klær, utstyr til babyen og leketøy.

Men hvorfor er rosa en «jentefarge» og blått en «guttefarge»? Og har det alltid vært sånn?

Fargeekspert og universitetslektor Kine Angelo ved Institutt for arkitektur og teknologi på NTNU, forteller at rosa og blått har hatt forskjellige betydninger gjennom tidene.

– I forrige århundre var rødt forbundet med krigsguden Mars og dermed en guttefarge, det gjaldt også lysere varianten av rødt: rosa. Blått var Jomfru Marias farge og dermed jentefargen, sier hun.

LES OGSÅ: Er det greit å merke leketøy som «gutteleker» og «jenteleker»?

Mener det har en biologisk årsak

Enkelte forskere hevder at det kan være biologiske årsaker til at mange jenter foretrekker rosa.

Ifølge Forskning.no finnes det blant annet teorier på at evolusjonen kan ha fått kvinner til å foretrekke rødlige farger, fordi kvinnene gjennom historien har vært ansvarlige for å sanke mat og at det var helt livsnødvendig å kunne skille røde frukter fra grønne blader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer