Tilfeldig at noen bare får gutter eller bare jenter?

Se hva professoren svarer og hva statistikken avslører

TYPISK GUTTEFAMILIE Elin forteller at det finnes flere eksempler fra familien hennes på at det er overvekt av ett kjønn.  Foto: Privat
TYPISK GUTTEFAMILIE Elin forteller at det finnes flere eksempler fra familien hennes på at det er overvekt av ett kjønn. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Som gravid har jeg følt på meg at det var gutt med alle fire. Det har startet med at jeg plutselig har ligget våken om natta og tenkt på guttenavn, sier Elin Beate Johannessen.

Med samboeren Arne-Svenn og fire sønner i alderen ett til fem år, er Elin i et klart kjønnsmessig mindretall i familien.

Overvekt av ett kjønn i familien

Elin forteller at det finnes flere eksempler fra familien hennes på at det er overvekt av ett kjønn.

Arne-Svenn kommer selv fra en søskenflokk bestående av fire gutter, mens hennes mor var en av fire søstre. 

Selv er Elin godt fornøyd med å ha fire gutter og sier at hun egentlig ikke er så særlig opptatt av denne kjønnsbalansen. 

- Og tenk så fantastisk når guttene blir eldre og vi skal på badeland, mannen må holde styr på alle fire og jeg slipper alt som heter garderobestress, ler hun. 

BLOGGINNLEGG: Guttefamilier og jentefamilier?

SOM Å SLÅ KRONE OG MYNT: Professor Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU mener det er helt tilfeldig at enkelte familier har en tydelig overvekt av et kjønn. Foto: Aurora Nordnes
SOM Å SLÅ KRONE OG MYNT: Professor Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU mener det er helt tilfeldig at enkelte familier har en tydelig overvekt av et kjønn. Foto: Aurora Nordnes Vis mer

Mener det er tilfeldig

Ifølge Professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Psykologisk Institutt på NTNU, er det bare helt tilfeldig at enkelte familier har en tydelig overvekt av et kjønn.

– Du slår egentlig krone og mynt i stor grad. Om du kaster mynten i luften flere ganger så er det tilfeldig hva du får, og slik sett kan du få en lang rekke like resultater, rett og slett på grunn av tilfeldighet, sier han. 

Uklart om gener påvirker sædsellene

Kennair forklarer at det er kjønnskromosomene som bestemmer barnets biologiske kjønn.

– Jenter er XX, gutter XY. Det betyr at man får X kromosomet fra mors eggcelle, uansett. Fars sædceller har enten X eller Y kromosom. Så det er virkelig ikke mannen som bestemmer kjønnet, men hvilken sædcelle som smelter sammen med egget gir altså biologisk kjønn, sier han.

– For noen år siden ble det publisert en artikkel som foreslår at det i tillegg er noen genvarianter som påvirker i hvor stor grad mannen produserer levedyktige X eller Y sædceller.

Den har derimot ikke fått mye oppmerksomhet, så det er fremdeles uklart om dette også kan være en av forklaringene, legger han til. 

LES OGSÅ: Kan denne røpe fosterets kjønn?

Tilfeldig hva det neste barnet blir

– Men stemmer det at om man har tre gutter, vil det være størst sannsynlighet for at det fjerde barnet også vil bli en gutt?

– Generelt ville jeg svart nei, om man ser bort i fra den mulige arvbare genetiske forklaringen.

– Dette er vel en variant det man i psykologien kaller «gamblers fallacy», der man tenker at det at noe har skjedd flere ganger i fortiden vil medføre enten at «det snur» eller «det fortsetter». Som regel antar folk at det snur.

– Her er det stort sett tilfeldig med nesten 50/50 sannsynlighet. Og hver fødsel antas, stort sett, derfor å være en ny loddtrekning med nesten like sjanser, sier han.

Sannsynligheten øker med antall barn

Ifølge SSB fødes det i Norge vanligvis litt flere gutter enn jenter, mellom 103 og 108 gutter per 100 jenter.

En analyse foretatt på tall av 2,8 millioner fødte fra 1950 til 2007, viser at sannsynligheten for å få en jente faktisk øker med antall jenter i søskenflokken. Det samme gjelder gutter, men ifølge SSB er mønsteret her mer uklart.

Selv om SSB understreker at variasjonene er små, er deres konklusjon at par som forsøker å få barn av motsatt kjønn, har stadig mindre sjanse for å lykkes.

BLOGGINNLEGG: - Jeg tar en jente, takk!

ØKER SJANSEN FOR SAMME KJØNN: Selv om variasjonene er små viser tabellen fra SSB at jo flere barn man får, desto større sjanse for å få flere av samme kjønn. Foto: SSB
ØKER SJANSEN FOR SAMME KJØNN: Selv om variasjonene er små viser tabellen fra SSB at jo flere barn man får, desto større sjanse for å få flere av samme kjønn. Foto: SSB Vis mer

Resulterer i flere barn?

Mammanett har tidligere skrevet om Bjørg Elen som åpent fortalte om savnet etter en jente. Etter å ha fått fire sønner, var hun overlykkelig da hun endelig fikk en datter.

Tallene fra SSB viser at kvinner som har to barn av samme kjønn, oftere får ett barn til. Noe som kan tolkes som en indikasjon på at man ønsker seg et barn av motsatt kjønn.

Rundt 45 prosent av kvinner med to gutter (46,1 prosent) eller to jenter (44,4 prosent) fått ett barn til, mot bare 40,4 prosent av kvinner med én gutt og én jente.

Også for kvinner med tre eller fire barn av samme kjønn er det klart flere som får ett barn til, enn de som har blandede barneflokker.

Guttemødre ønsker seg jente

I tillegg viser tallene at kvinner med to sønner ser ut til å ha et større ønske for å få en jente, enn kvinner med bare døtre har for å få en gutt. Det er nemlig flere kvinner som har fått ett barn til blant dem som bare har gutter (46,1 prosent), enn blant dem som har bare jenter (44,4 prosent).

Blant kvinner med tre barn av samme kjønn er det litt flere guttemødre enn jentemødre som får ett barn til, men forskjellen er liten.

LES OGSÅ: Maria Kristine gikk 18 dager på overtid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer