Pedagogisk leder gir deg rådene. Og forteller om tabbene du ikke må gjøre.
En ny tidsepoke starter når minsten begynner i barnehagen, og fødselspermisjonen er ferdig. Ofte er foreldre svært spent på hvordan tilvenning skal gå.
Pedagogisk leder Monica Bjerkeengen har jobbet 15 år i barnehage, og har tatt i mot flere hundre nye barn. Og hun kan ikke huske at noen av dem ikke fant seg til rette i barnehagen, selv om det for noen kan ta litt tid.
Hvor raskt barnet blir trygg i barnehagen kommer mye an på hvordan foreldrene tar det. Her er noen råd som gjør starten best mulig for barnet.
LES OGSÅ: Finnes det ideell alder for barnehagestart?
Start forberedelsene hjemme
– Det er lurt å forberede barna i forkant hjemme før de starter i barnehagen. Snakk om barnehagen og navnene på de voksne som skal jobbe på avdelingen. Alle barnehager har som regel "bli kjent dager" i forkant. Det er også som regel fullt mulig å besøke barnehagen før barnet skal begynne, enten når barnehagen er åpen eller ved å leke ute i barnehagen i helger/ettermiddager, råder Bjerkeengen.
– Ta gjerne med noe hjemmefra til barnehagen som er kjent og kjært for barnet – en smokk, et koseteppe, bamse eller lignende. Gjerne også bilder av familie, huset eller kjæledyr.

Bruk god tid!
– Sett av nok tid til tilvenning. Tre dager skal i utgangspunktet være nok for de fleste, men alle barn har individuelle behov, opplyser Bjerkeengen.
Det er ganske vanlig å få innvilget permisjon i inntil tre dager ved barnehagetilvenning, men ikke en lovfestet rettighet.
LES OGSÅ: Rett til fri ved barnehagestart?
– De første dagene i barnehagen sammen med mamma eller pappa bør være korte. Har man mulighet til å ha flere dager å bruke på innkjøring er det fint. Bruk for eksempel to timer med mamma/pappa første dag. Neste dag kan dere være der litt lengre. Dag tre kan du prøve å la barnet sove i barnehagen. Dag fire kan man prøve å "forlate" barnet i barnehagen. Men det er lurt å være lett tilgjengelig på telefon, sier Bjerkeengen og understreker at det er veldig viktig for både barnet og personale at avtaler blir holdt om når barnet skal hentes.
– Etter disse dagene er korte dager absolutt å foretrekke de første ukene, til barnet er godt innkjørt, råder hun.
Slik tar du avskjed med barnet i barnehagen
Selve avskjeden er kanskje det aller viktigste å ha et bevisst forhold til for foreldre.

– Det kan som sagt oppleves vanskelig for foreldre å gi slipp på barnet ved barnehagestart. Det kan veldig gjerne være godt å snakke med barnehagepersonalet om disse følelsene, hvis det skulle gjøre altfor vondt, oppfordrer førskolelærer og spesialpedagog Lene Hovdan.
– Når man som foreldre har vanskeligheter med å gå fra barnet sitt, utstråler man det gjennom kropp, ansikt og gjennom tale, og det er lett å overføre disse følelsene til barnet, da barnet leser kroppsspråket vårt perfekt. Viser man utryggheten sin, så vil barnet ha vanskeligheter med å si hadet. Derfor er det utrolig viktig at vi som foreldre signaliserer overfor barnet, at det her er helt ok, og at vi har kontroll over situasjonen – selv om vi kjenner det svir inni oss. Det er foreldrene som har ansvaret for, hvordan situasjonen skal forløpe, og det er foreldrene, som skal hjelpe barnet gjennom avskjeden, forteller hun.
Når dere sammen med kontaktpersonen i barnehagen er blitt enige om at nå passer det å si hadet, bør dere avtale hvordan det skal gjøres.
-En god måte å ta avskjed på er at dere avleverer barnet til kontaktpersonen, gir den lille en kos og sier at nå går mamma/pappa. "Navnet på den ansatte" skal passe på deg.
-Vink til barnet, smil og gå ut.
-Det er viktig at barnet ser deg gå, så det er klar over at du har overlatt det til den ansatte. Man må aldri bare forsvinne, da det vil gi grobunn for usikkerhet hos barnet.
-Ettersom barnet blir mer og mer trygg og kjent i barnehagen, vil ikke avskjedene lengre være så triste for barnet.
Vær tilgjengelig
Den første perioden er det viktig at barnehagen klarer å få tak i deg mens du er på jobb.
– Vær tilgjengelig når du er tilbake på jobb. Si ifra til personalet i barnehagen hvordan du jobber, og noe om hvor fleksible du kan være i jobben din. Da vet de om du kan komme og hente hvis noe skjer, og om det er greit at de kan ringe deg for å fortelle at alt går bra med småen, sier Bjerkeengen.
God kommunikasjon med barnehagen er alfa omega
Bjerkeengen råder også foreldrene til å sett seg godt inn i tilsendt infobrosjyre fra barnehagen.
– Skriv ned ting du lurer på og ta med deg lappen i barnehagen. Informer personalet om alt dere syns er viktig for at barnet dere skal trives best mulig i barnehagen, sier Bjerkeengen som understreker at god kommunikasjon mellom foreldre og personalet er svært viktig.
– Vær ærlig og åpen, snakk sammen og spør om det du måtte lure på. Vær heller ikke redd for å ringe om du er bekymret. Informer om ting som barnet er spesielt engstelig for. Det er viktig å skape likheter mellom det barnet gjør hjemme og det som blir gjort i barnehagen. Fortell derfor barnehagepersonalet hvilke rutiner dere har, hvilke sanger dere synger og om barnet pleier å ha med seg kosedyr når det sover. Alt dette skaper trygghet for barnet.
LES OGSÅ: Anette (24) fødte i heisen
Vær sammen med barnet når dere kommer hjem!
Nesten alle barn får perioder hvor de ikke vil i barnehagen, skriver Voksne For Barn. - Årsaken kan være mange, men uansett hva det kommer av bør du ta det opp med de ansatte.
VFB poengterer også at barnet ditt trenger deg når dere kommer hjem. Hvis du selv er trøtt og sliten kan det være vanskelig å møte barnets behov. Ofte holder det at du er til stede og er tilgjengelig. sitt gjerne sammen med barnet en stund, eller lag middag sammen.
Hos VFB kan du laste ned brosjyren "Når barnet begynner i barnehagen"