Embryodonasjon:

Tina (25) fødte barn fra 24 år gammelt embryo

- Hvis dette embryoet hadde blitt født da det egentlig skulle blitt, så kunne vi vært bestevenner, sier den nybakte moren.

EMBRYODONASJON: Lille Emma Gibson vet det ikke ennå, men er sannsynligvis innehaver av en helt spesiell verdensrekord. Foto: NTB Scanpix
EMBRYODONASJON: Lille Emma Gibson vet det ikke ennå, men er sannsynligvis innehaver av en helt spesiell verdensrekord. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

25. november kom en liten jente til verden i den amerikanske delstaten Tennessee, foreløpig uvitende om at hun sannsynligvis sitter på en verdensrekord. For selv om lille Emma Gibson ble født for bare noen uker siden, ble hun unnfanget for over 24 år siden.

Embryoet har ligget nedfryst på en fertilitetsklinikk i Knoxville, Tennessee, siden det ble donert bort av et par i oktober 1992.

- Hvis dette embryoet hadde blitt født da det egentlig skulle blitt, så kunne vi vært bestevenner, sier den nybakte moren, Tina Gibson, i et intervju med CNN.

Hun er 25 år og født halvannet år før embryoet ble fryst ned, noe som betyr at mor og datter ble unnfanget med bare ni måneders mellomrom.

- Dette er en interessant nyhet og det er egentlig ikke så overraskende at de har fått det til. All biologisk aktivitet skal stoppes når vi fryser ned embryoene til minus 196 grader, og da er det ingenting som skal kunne skade embryoet, uansett hvor lenge det ligger nedfryst, sier Peter Fedorcsak, avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus til KK.

LES OGSÅ: Flere norske kvinner føder i 50-årene

LES OGSÅ: Hvorfor er så mange kvinner barnløse?

NYBAKTE FORELDRE: Benjamin og Tina Gibson fikk nylig datteren Emma, ved hjelp av embryodonasjon. Foto: Skjermdump CNN
NYBAKTE FORELDRE: Benjamin og Tina Gibson fikk nylig datteren Emma, ved hjelp av embryodonasjon. Foto: Skjermdump CNN Vis mer

Kan ikke få barn naturlig

Da Tina for syv år siden giftet seg med kjæresten, Benjamin Gibson, visste hun at de sannsynligvis aldri ville få barn på den naturlige måten. Til CNN forteller de at Benjamin har cystisk fibrose, en arvelig sykdom som blant annet kan påvirke fertiliteten og gjøre menn sterile.

Paret planla å adoptere barn, men fikk høre om en annen type adopsjon, nemlig embryoadopsjon, også kalt embryodonasjon.

- Embryoadopsjon foregår som regel på den måten at nedfryste embryoer som ikke blir brukt av par som får prøverørsbehandling, doneres til par som ikke kan få barn, forteller Ole Johan Borge, direktør i Bioteknologirådet til KK.

Tina og Benjamin søkte om å få gjennomgå embryoadopsjon, og ved fertilitetsklinikken The National Embryo Donation Centre i Knoxville, fikk paret valget mellom 500 embryodonorer.

- Når du går gjennom profilene, så får du ikke vite når de var nedfryst. Vi hadde ingen anelse om dette, sier Tina Gibson til CNN.

Tre embryoer ble satt inn i Tinas livmor. Ett embryo festet seg og ni måneder senere fødte hun en frisk jente, som altså har fått navnet Emma.

Så vidt man vet, så er hun resultat av det lengst nedfryste og donerte embryoet som har endt med et levende født barn. Verdensrekorden er imidlertid ikke 100 prosent sikker, fordi det normalt ikke oppgis og registreres når embryo blir fryst ned når det doneres.

Den teknologiske utviklingen innen prøverørsbehandling og nedfrysing av embryoer har gjennom de siste tiårene vært enorm, men man vet lite om hvorvidt det påvirket embryoer å være nedfryst lenge.

- Vi vet ikke hvor lenge et embryo kan vare, men så vidt vi vet er det ikke noen utløpsdato, sier Jeffrey A. Keenan, lege ved National Embryo Donation Center, til CNN.

LES OGSÅ: Hilde fikk barn da hun var 46 år

LES OGSÅ: Norske kvinner får eggdonasjon utenlands

Ulovlig i Norge

Embryodonasjon har i mange år vært tillatt i USA, og er også tillatt i en rekke europeiske land, deriblant Finland.

- Embryodonasjon er ikke lovlig i Norge og det er heller ikke en behandlingsform som er særlig etterspurt. De fleste par ønsker genetisk tilknytning til barnet, enten gjennom eggceller eller sæd, forteller Fedorcsak til KK.

Ved prøverørsbehandling hormonstimuleres eggstokkene, slik at flere eggceller enn normalt modnes, og man øker sjansene for å få hentet ut minst ett egg av god nok kvalitet til befruktning. Normalt hentes det ut 6-10 modne eggceller, som deretter befruktes med partnerens sæd, slik at embryo blir skapt.

I Norge er det praksis å bare sette ett av embryoene tilbake i kvinnen.

- De overtallige embryoene blir enten lagret for senere forsøk på å få barn, eller de blir destruert om de ikke er av god nok kvalitet, forteller Borge til KK.

I forbindelse med prøverørsbehandling, vil en del par oppleve at de sitter igjen med flere embryo enn de selv får behov for og det fryses i dag ned mange embryoer fra norske par, som aldri blir brukt.

Noen kan ønske å donere disse embryoene til andre barnløse og Bioteknologirådet har behandlet dette spørsmålet to ganger. Først i 2012 og sist i 2015 i forbindelse med innspill til bioteknologiloven, som nå er til behandling i Stortinget. Flertallet (11 av 15) i rådet mente i 2015 at det ikke bør åpnes for donasjon av overtallige embryo.

- Det er et politisk og etisk spørsmål om det skal åpnes for embryodonasjon eller ikke. Det argumenteres med at barn av donerte embryoer ikke får noen genetisk tilknytning til sine foreldre. Men, det er heller ikke etisk uproblematisk at embryoer destrueres, sier Borge til KK.

Tina Gibson og National Embryo Donation Center har ikke besvart KKs henvendelser.

LES OGSÅ:​ Én gruppe kvinner sliter ekstra med å få barn

LES OGSÅ: Redd for å vente for lenge?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer