Graviditet:

Tina ble gravid for andre gang som 43-åring

- Denne gangen er jeg mer oppmerksom på at tiden går så alt for fort, og at vi aldri får den tilbake. Jeg nyter det fullt ut!

GRAVIDITET: Tina sammen med datteren, Ella, som hun fikk 18 år etter sin første datter. FOTO: Privat
GRAVIDITET: Tina sammen med datteren, Ella, som hun fikk 18 år etter sin første datter. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Tina Sander (44) hadde slått seg til ro med at hun aldri kom til å gi sin 18 år gamle datter en lillebror eller lillesøster. For tre år siden møtte hun sin nåværende kjæreste, Thomas (38), som hadde en sønn på 11 år fra før. Hun tenkte at det kunne ha vært hyggelig med én til, men slo tanken ifra seg fordi hun var 43 år.

Først da menstruasjonen ble uregelmessig, og hun var kvalm og hadde smerter i magen, gikk det opp for henne at hun kanskje var gravid. Hun tok en graviditetstest, og fikk bekreftet hos legen at ja, hun var gravid – i tredje måned.

– Jeg ble så utrolig glad da jeg fant ut at jeg var gravid. Det skal sies at det tok noen dager før det sank inn, men jeg ble så lykkelig! Jeg visste godt at det var min siste sjanse til å bli mor igjen.

Tina innrømmer at hun og Thomas var litt nervøse for hvordan de skulle fortelle Freya og Simon om den store overraskelsen. For et halvt år siden hadde Freya blitt storesøster til en lillebror på fars side – og det kom som et sjokk. Da fortalte hun at det hadde vært merkelig om Tina skulle ha blitt gravid igjen.

– Da jeg fortalte Freya om graviditeten ble hun skikkelig sur. Simon syntes heller ikke at det var så stas. Han bor annenhver uke hos mor og far, og det er litt vanskelig å skulle forholde seg til en søster som hele tiden bor hos far, mens han kun er sammen med ham annenhver uke – noe jeg har full forståelse for.

LES OGSÅ: 15 tidlige symptom på graviditet

Sjokkerte venner og familie med babynyheten

Freya syntes at moren var for gammel til å få barn. Det tok noen dager før hun snakker med Tina igjen. Det tok litt tid før 18-åringen i det hele tatt pratet om den kommende lillesøsteren, men et par måneder før termin begynte hun å delta i babypraten, og hun innrømmet at hun gledet seg.

– Både Freya og Simon elsker lillesøster Ella over alt på jord. Freya er gammel nok til å hjelpe til med å passe henne, men hun er en travel tenåring, så hun gidder ikke å sitte hjemme en fredag- eller lørdagskveld for å være barnevakt.

Tinas familie og venner ble ganske sjokkerte da de fikk vite om nyheten. Hun har mange venner som har eldre barn, og mange av de har sagt at de aldri kunne tenke seg å starte forfra igjen.

– Jeg synes at det er helt fantastisk, og føler meg utrolig heldig! Graviditeten gikk bra, men jeg var mer trøtt denne gangen, selv om jeg var aktiv helt frem til åttende måned. Selve fødselen synes jeg var tøffere denne gangen, eller så husker jeg ikke hvor vondt det gjorde første gang.

LES OGSÅ: De vanligste plagene hos gravide

HJELPER TIL MED LILLESØSTER: Freya reagerte med sinne da moren fortalte om graviditeten, men etter hvert innså hun at det ikke var så ille allikevel. FOTO: Privat
HJELPER TIL MED LILLESØSTER: Freya reagerte med sinne da moren fortalte om graviditeten, men etter hvert innså hun at det ikke var så ille allikevel. FOTO: Privat Vis mer

Bekymret seg for komplikasjoner

44-åringen var meget bekymret under sitt andre svangerskap – man hører mye om at risikoen for komplikasjoner øker med stigende alder.

– Jeg ble veldig overrasket over hvor mange andre på min alder som også var gravide – jeg var ikke så spesiell som jeg trodde. Mange fortalte meg at jeg var modig, men det synes jeg er en merkelig ting å si. Er det negativt? Jeg synes ikke at jeg risikerte noe, og jeg fikk god oppfølging underveis.

En dag da Tina var på jobb begynte hun å blø kraftig. Hun fikk full panikk, og klarte ikke å få tak i legen da hun ringte. Hun syklet til sykehuset som lå like ved, og tryglet en jordmor om å sjekke at alt var i orden.

– Heldigvis var alt fint. Jordmoren sa at jeg kunne slappe av – noen ganger kan det samle seg opp noen små blodansamlinger, og det er ufarlig, men det var et skikkelig sjokk!

LES OGSÅ: Gravid over 40 år – livet blir ikke alltid slik man planlegger

Den største forandringen siden forrige svangerskap, er internett

Tina mener at den største ulempen med å være gravid når man er litt eldre, er at hun er «halvgammel» når Ella blir voksen. Hun skal gjøre det hun kan for at både hun og Thomas holder seg unge for hennes skyld.

– Hun fortjener friske og unge foreldre som gidder å leke med henne og være med på aktiviteter.

NYTER SMÅBARNSTILVÆRELSEN: Tina er mer moden og trygg på seg selv, noe som kommer godt med i morsrollen. FOTO: Privat
NYTER SMÅBARNSTILVÆRELSEN: Tina er mer moden og trygg på seg selv, noe som kommer godt med i morsrollen. FOTO: Privat Vis mer

Det har skjedd mye siden Tina var gravid sist – nå har vi jo for eksempel internett, noe hun synes er fantastisk fordi man kan google etter alt man lurer på underveis, i tillegg til å finne gode råd i diverse Facebook-grupper med andre nybakte mødre.

– For 18 år siden var man jo nødt til å lese bøker eller spørre familie og venner om ting man lurte på. For eksempel syntes jeg ikke at jeg produserte nok melk denne gangen, og da fant jeg ut at det finnes noe som heter melkebombe. Den hjalp! Jeg skulle ønske at jeg kjente til det da Freya var liten, smiler hun.

Det virtuelle fellesskapet som finnes på Facebook-gruppa Tina er medlem av, fører til at hun føler seg mindre ensom i hverdagen nå, enn det hun gjorde første gang hun var nybakt mor.

– Folk har en tendens til å pynte litt på ting på sosiale medier, men alt i alt synes jeg at det er helt fantastisk at vi har internett og slike sosiale grupper.

En annen fordel med å være mor i godt voksen alder, er modenheten. I 20- og 30-årene bruker man mye tid på å finne seg selv, og masse ting skal falle på plass. Tina har allerede vært igjennom den perioden, og kan istedenfor rette alt fokus på babyen.

– Jeg er tryggere på meg selv nå. Denne gangen er jeg mer oppmerksom på at tiden går så alt for fort, og at vi aldri får den tilbake. Jeg nyter det fullt ut!

LES OGSÅ: Flere norske kvinner føder i 50-årene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer