Fødselsangst:

Tinashe om fødselsangst: - Ingen velger keisersnitt, med mindre det er nødvendig

- Det er så skambelagt. Vi vokser opp med en slags forventning om at alle er urkvinner og skal klare å føde vaginalt.

FØDSELSANGST: Tinashe er en av mange kvinner som har fødselsangst, men mange snakker ikke om det, fordi det er tabu. FOTO: Mckenzie Price
FØDSELSANGST: Tinashe er en av mange kvinner som har fødselsangst, men mange snakker ikke om det, fordi det er tabu. FOTO: Mckenzie Price Vis mer
Publisert

Fødselsangst er ikke en egen psykiatrisk diagnose, men det betyr ikke at det ikke skal tas på alvor. Det er helt normalt å grue seg til å føde, men noen utvikler alvorlig fødselsangst.

– Vanligvis deler vi disse kvinnene inn i to grupper: Noen har hatt en traumatisk opplevelse i forbindelse med tidligere fødsel, mens andre er redde for smerter, rifter, at det skal skje noe med barnet, eller for å miste kontroll, sier Thorbjørn Brook Steen.

Steen er overlege ved kvinneklinikken, Oslo Universitetssykehus. Han har også skrevet boken «Nytt liv, alt om graviditet, fødsel og barseltid».

Det er også en gruppe kvinner som sliter med andre psykiske lidelser, slik som angst og depresjon, eller som har blitt utsatt for overgrep eller andre traumatiske hendelser.

– En fødsel er noe nytt og vanskelig for veldig mange. Det jeg ofte legger merke til, er at mange kvinner til en viss grad ønsker å ha kontroll, og de er redde for at de ikke klarer å opprettholde kontrollen når de skal igjennom en vaginal fødsel, sier Steen.

LES OGSÅ: Marna fikk hjelp til å takle fødselsangsten

Mange blir påvirket av andres «skrekkhistorier»

Noen har gruet seg til å føde i mange år – også før de ble gravide, mens andre får angst først når de blir gravide.

– Det er ikke uvanlig å bli påvirket av folk rundt seg. Kanskje din egen mor hadde en vanskelig fødsel, at du har venninner med vonde opplevelser, eller at du har lest om skrekkhistorier på nettet. Dette vil bygge oppunder frykten for å føde, forklarer Steen.

Noen har ubesvarte spørsmål eller en konkret frykt som det går an å bearbeide og finne løsninger på. Men noen kvinner er fast bestemt på at keisersnitt vil være løsningen på sin egen fødselsangst.

HJELPER KVINNER MED FØDSELSANGST: Thorbjørn Brook Steen jobber som overlege ved kvinneklinikken, og han møter på mange gravide kvinner som gruer seg til fødselen. FOTO: Kagge forlag
HJELPER KVINNER MED FØDSELSANGST: Thorbjørn Brook Steen jobber som overlege ved kvinneklinikken, og han møter på mange gravide kvinner som gruer seg til fødselen. FOTO: Kagge forlag Vis mer

Omtrent 7-8 prosent av alle keisersnitt i Norge utføres uten god medisinsk begrunnelse. Pasientrettighetsloven tilsier at det ikke er mulig for en kvinne å begjære et ønske om keisersnitt – dette må en lege avgjøre.

– Keisersnitt er ikke en god behandlingsmetode eller løsning for kvinner med fødselsangst. Vi prøver å hjelpe kvinnen med å bygge opp en såpass stor trygghet, slik at hun skal klare seg igjennom en vaginal fødsel. Men i noen tilfeller har kvinnen så alvorlig fødselsangst, at det ikke lar seg gjøre, sier Steen, og legger til:

– Det er også en gruppe kvinner som har født tidligere, og at det opplevdes som en dramatisk fødsel. Det vil være en utfordring å veilede disse til å ha troen på å kunne føde vanlig igjen, men vi prøver å få det til, fordi vi vet at en vaginal fødsel er det helsemessig beste for både kvinnen og barnet.

LES OGSÅ: Setefødsel: Føde vaginalt eller ta keisersnitt?

Fikk innvilget planlagt keisersnitt i syvende måned

Tinashe Williamson (33) fikk datteren India for åtte år siden – det ble et planlagt keisersnitt, da hun har fødselsangst. Først i syvende måned, fikk hun beskjed om at keisersnittet var innvilget. Da hadde hun ikke klart å spise eller sove på mange måneder.

– Fødselsangsten kom først da jeg ble gravid – jeg var så redd for at det skulle skje noe med barnet, og for å miste kontroll. Fødselsangst kan komme av så mye forskjellig. Ingen velger keisersnitt, med mindre det er nødvendig.

SKAL BLI STORESØSTER: India (8) ble født med planlagt keisersnitt - det samme skal også lillesøsteren. FOTO: Privat
SKAL BLI STORESØSTER: India (8) ble født med planlagt keisersnitt - det samme skal også lillesøsteren. FOTO: Privat Vis mer

Tinashe måtte ha fire samtaler med sykehuset før hun til slutt fikk lov til å få keisersnitt. Hun beskriver det som å sitte i et politiavhør.

– Det kan være veldig traumatiserende for den som sitter der. Noen har opplevd misbruk og overgrep, også må de sitte der og fortelle om hva som har skjedd, for å få innvilget keisersnitt. Det kan oppleves som et nytt overgrep. Jeg synes at de kunne ha løst det på en bedre måte, sier hun og fortsetter:

– Det er så skambelagt. Vi vokser opp med en slags forventning om at alle er urkvinner og skal klare å føde vaginalt. Også må man sitte der og fortelle at tanken på det som anses som kvinnelig, er noe man ikke klarer å gjennomføre.

LES OGSÅ: Tinashe Williamson: - Jeg måtte slutte å gi mobberne makt!

Angsten er ikke noe man velger – den er der

Tinashe husker godt hva hun ble fortalt av en jordmor forrige gang: «Om en 14 år gammel jente i Botswana klarer å føde vaginalt, klarer du det også».

– Helsepersonell må klare å forstå at angsten ikke er noe man velger – den er der, og for mange går den ikke bort. Når man skal snakke om noe så privat og intimt, bør det være med noen som har spesiell kompetanse, for eksempel en psykolog.

12. april har Tinashe termin. Det blir planlagt keisersnitt også denne gangen, men nå var ikke prosessen for å få det innvilget like lang. Det er enklere når man har fått det godkjent en gang tidligere, og Tinashe var mer selvsikker denne gangen.

– Jeg har vært igjennom dette en gang før, men det er så lenge siden, så jeg føler egentlig at alt er nytt. Det er klart at jeg gruer meg, men jeg gleder meg også. Jeg gleder meg til å møte mennesket som er inne i magen, men jeg gruer meg til å miste kontroll over ting. Nå er det virkelig siste innspurt, smiler hun.

GLEDER SEG TIL FAMILIEFORØKELSE: Tinashe og Odd Magnus Williamson ser frem til møtet med datteren. FOTO: Privat
GLEDER SEG TIL FAMILIEFORØKELSE: Tinashe og Odd Magnus Williamson ser frem til møtet med datteren. FOTO: Privat Vis mer

Fikk mye kritikk fordi hun valgte keisersnitt

Under forrige svangerskap, fikk Tinashe mye kritikk for valget sitt. Noen kvinner mener at det er feil at enkelte skal få keisersnitt, med mindre det er helt nødvendig.

– Denne gangen har jeg bare fått positive tilbakemeldinger: Folk takker meg for å snakke høyt om et så tabubelagt tema. Det er mange som er i samme situasjon som meg, men de holder kjeft og later som at fødselen endte med hastekeisersnitt, sier hun, og fortsetter:

– Med en gang noen sier at de skal ha planlagt keisersnitt, kommer spørsmålene om hvorfor. Og det kan være så utrolig mange årsaker til det, og mange ønsker ikke å snakke om hvorfor et keisersnitt er nødvendig. Det er synd at det skal være sånn. For meg og mange andre er det ikke et valg, det er noe vi må gjøre.

LES OGSÅ: Så lang tid tar det å komme seg etter en fødsel, fysisk og mentalt ​

Hvordan kan man bli kvitt fødselsangsten?

Men hvordan skal man klare å «overtale» disse kvinnene, som ikke har troen på at en vaginal fødsel vil være mulig?

– Enkelte sykehus har egne jordmorgrupper som bruker mange timer på veiledning, for å finne ut hvor frykten kommer fra, og hva man kan tilby for å dempe denne frykten, sier Thorbjørn Brook Steen.

Mange vil ha god nytte av å ha en jordmor tilstede under hele fødselen – forskning har vist at kvinner opplever fødselen som mindre skremmende, og at de har mindre behov for smertestillende, dersom jordmor er der som en slags «coach».

– Tidligere studier har vist at mange som slet med fødselsangst, fikk et helt nytt og positivt syn på fødsel – uavhengig av om det ble keisersnitt eller normal fødsel. Ingen ble mer traumatisert av å føde, det ble heller en positiv opplevelse, sier Steen, og fortsetter:

– En del kvinner som har slitt med fødselsangst på grunn av tidligere traumer, slik som overgrep, opplevde fødselen som styrkende – det ble en god opplevelse.

LES OGSÅ: Når fødselen ender med akutt keisersnitt​​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer