Fødselsangst:

Tinashe om fødselsangst: - Ingen velger keisersnitt, med mindre det er nødvendig

- Det er så skambelagt. Vi vokser opp med en slags forventning om at alle er urkvinner og skal klare å føde vaginalt.

FØDSELSANGST: Tinashe er en av mange kvinner som har fødselsangst, men mange snakker ikke om det, fordi det er tabu. FOTO: Mckenzie Price
FØDSELSANGST: Tinashe er en av mange kvinner som har fødselsangst, men mange snakker ikke om det, fordi det er tabu. FOTO: Mckenzie Price Vis mer
Publisert

Fødselsangst er ikke en egen psykiatrisk diagnose, men det betyr ikke at det ikke skal tas på alvor. Det er helt normalt å grue seg til å føde, men noen utvikler alvorlig fødselsangst.

– Vanligvis deler vi disse kvinnene inn i to grupper: Noen har hatt en traumatisk opplevelse i forbindelse med tidligere fødsel, mens andre er redde for smerter, rifter, at det skal skje noe med barnet, eller for å miste kontroll, sier Thorbjørn Brook Steen.

Steen er overlege ved kvinneklinikken, Oslo Universitetssykehus. Han har også skrevet boken «Nytt liv, alt om graviditet, fødsel og barseltid».

Det er også en gruppe kvinner som sliter med andre psykiske lidelser, slik som angst og depresjon, eller som har blitt utsatt for overgrep eller andre traumatiske hendelser.

– En fødsel er noe nytt og vanskelig for veldig mange. Det jeg ofte legger merke til, er at mange kvinner til en viss grad ønsker å ha kontroll, og de er redde for at de ikke klarer å opprettholde kontrollen når de skal igjennom en vaginal fødsel, sier Steen.

LES OGSÅ: Marna fikk hjelp til å takle fødselsangsten

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer