Når man går gravid for første gang, er det vanskelig å ta inn over seg hvordan hverdagen med barnet vil bli. Men det er kanskje enda vanskeligere å se for seg hvordan det vil bli å få flere barn.
Enkelte mener det blir enklere når man får barn nummer to, men slett ikke alle er enige.
Mammanett har snakket med et knippe mødre for å høre hva det var de gjorde annerledes da de fikk barn nummer to.
Alt skulle være nytt
Jørgine Massa Vassastrand, også kjent som bloggeren «Funkygine», har ei jente på syv og en gutt på tre år. Hun forteller at hun gjorde «alt» annerledes da hun fikk yngstemann.
– Da jeg ventet datteren min Filippa brukte jeg vanvittig mye tid på planlegging; jeg kjøpte inn alt på forhånd og gikk masse i butikker. Jeg var også opptatt av at hun ikke skulle arve noe, alt skulle være nytt. Men det var ikke så nøye når jeg fikk Sokrates.
– Han fikk arve rosa pysjer av søsteren sin og jeg tok imot arveklær fra femten søskenbarn. Du kan si jeg at tok imot alt jeg ikke ville ha første gangen, smiler hun.
– Jeg var også flinkere til å lese for Filippa og lekte mer med henne på gulvet. Man har mye bedre tid til det når man har ett barn. Andremann må finne mer ut av ting på egenhånd, fordi det er en til som vil ha oppmerksomheten din.
FORUM: Hva gjorde DU annerledes med barn nummer to?

Lagde all babymaten selv
Jørgine forteller at hun også var mye mer nøye med maten da hun fikk sitt første barn.
– Jeg stod i timevis på kveldene og laget hjemmelagede middagsglass. Alt skulle være tipp topp, men så dabbet det mer av når jeg innså at det var vanskelig å holde på sånn etter at jeg begynte å jobbe igjen.
Følte seg mer trygg andre gang
Blogger og forfatter Kristine Storli Henningsen er mamma til tre gutter. Hun sier den største forskjellen på å få de to første barna, var tryggheten hun følte i sin egen rolle som mor.
– Jeg klarte ikke amme noen av barna mine og med nummer en var jeg helt panisk rundt dette. Men da jeg fikk nummer to visste jeg at det ville gå greit med ham uansett, sier hun.
– Jeg hadde også mange fikse ideer med nummer en, som jeg droppet andre gang. For eksempel at jeg hele tiden skulle prate mye med den nyfødte babyen og forberede ham på hva vi skulle gjøre. I etterkant tenker jeg at det nok var som å prate til en blomst, han skjønte nok ikke så mye av det.
– Jeg var også veldig opptatt av at førstemann skulle stimuleres på alle mulige måter, at jeg skulle lese billedbøker for ham når han var bare en uke gammel og sånn. Det ble det heller lite av når jeg fikk nestemann, smiler hun.
LES OGSÅ: Sjalu på den nyfødte babyen? Helt normalt!

Travelt med tre tette
Kristine sier at det å få tre barn på tre og et halvt år også har hatt en del å si for hvordan hun har forholdt seg til barna.
– Man har rett og slett ikke tid til å dille like mye med nummer to slik man gjorde med nummer en. Jeg tok også mye mer hensyn til meg selv andre gang, når det gjaldt det å ha barna i senga sammen med meg og slike ting. Jeg hadde ikke lenger ambisjoner om å være supermamma, så jeg kunne senke skuldrene mine og slappe mer av.
LES OGSÅ: Den yngste i søskenflokken er ofte den morsomste

Hadde aldri armene fri
Firebarnsmamma Anne Brith Davidsen fra bloggen Annebrith.blogg.no forteller at hele tilværelsen ble snudd på hodet da hun fikk sitt andre barn.
– Vi hadde plutselig dobbelt så mange barn og vi hadde alltid ett barn hver i armene. Det var ingen av oss som kunne få armene fri, om så bare for en liten stund. Annika hadde også kolikk og gråt stort sett hele tiden de første fire månedene så det er klart ting ble annerledes, forteller hun.
I likhet med Kristine, følte hun en mye større trygghet med barn nummer to.
– Når jeg fikk mitt første barn, lyttet jeg til alle råd og turte nesten ikke gjøre noe annet enn det som ble meg fortalt. Når barn nummer to kom var jeg mer sikker i mammarollen og turte å stole mer på meg selv og mine egne meninger. Ikke minst hadde jeg denne gangen litt erfaring som mor.
– Det å bli mamma ikke bare en gang, men fire ganger, er det beste som har skjedd meg, legger hun til.
LES OGSÅ: Flat mage etter fødselen? Glem det!