Dåpsgave:

Tips til dåpsgaver

Trenger du tips til dåpsgaver? Få inspirasjon her!

DÅPSGAVE: Her får du forslag til hva du kan gi i dåpsgave. FOTO: NTB
DÅPSGAVE: Her får du forslag til hva du kan gi i dåpsgave. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her finner du en rekke tradisjonelle og noen litt mer originale forslag til dåpsgaver. Enten du er bedt som gjest i dåp eller har en baby som skal døpes eller ha navnefest, finner du mange gode forslag til hva du kan handle i gave eller ønske at barnet får i gave.

Pengegave

Silje Sandmæl, Forbrukerøkonom i DnB, mener et godt råd kan være å gi en dåpsgave som vokser, nemlig en spareavtale i aksjefond.

- Risikoen i aksjemarkedet reduseres når sparingen skjer over lang tid, og den forventede langsiktige avkastningen i aksjefond er høyere enn for eksempel i banken. Pengene som vil yngle med en spareavtale kan komme godt med til studier eller til poden flytter ut av redet. I tillegg slipper du å bekymre deg over hva du skal gi i bursdagspresang hvert år, sier forbrukerøkonomen.

Mange lurer på om de skal spare i eget eller barnets navn. Det er ulike sider som bør vurderes ved de to alternativene, og dette kan du søke opp på bankens nettsider.

Forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe, er også enig i at et sparebeløp er en gave barnet vil få glede av.

- En barnedåp med besteforeldre, tanter, onkler og venner medfører ofte et verdifullt gavebord. Dermed kan barnet få en betydelig startkapital til sparingen - som kan få stå i fred til den dagen man trenger det. Et lite barn har lang sparehorisont. Dermed er fondsandeler et godt alternativ til kontanter, forteller Warloe, som tror det blir stas for barnet, som etter hvert vokser til, å vite at man har fondssparing som har fått stå å kaste av seg helt siden den dagen man ble døpt.

Barnesmykker

Barnesmykker er en tradisjonell gave, og utvalget er stort. Både jentesmykker og guttesmykker.

Smykkeskrin

Smykkeskrin er en populær og nokså praktisk dåpsgave. Du finner mange søte barnevarianter hos gullsmeden.

SMYKKESKRIN. FOTO: NTB
SMYKKESKRIN. FOTO: NTB Vis mer

Bunadssølv

Søljer til bunad eller festdrakt er en vanlig dåpsgave. Det finnes søljer i barnestørrelser, og man kan også kjøpe mindre søljer som også passer i voksen alder. En bunad eller festdrakt med tilbehør er som kjent et kostbart innkjøp, og noen barn får gjennom oppveksten deler og tilbehør til en voksen bunad. De minste søljene kan også brukes på vanlige plagg når man skal pynte seg litt ekstra.

Barneservise og bestikk

Barnebestikk kan være mer fin dåpsgave - både til hjemmebruk og barnehage.

Medlemskap i boligbyggelag

Den største fordelen du har som medlem i et boligbyggelag (BBL) er forkjøpsretten. I et boligmarked hvor prisene til tider løper løpsk og du må ta avgjørelser som får betydning for resten av livet ditt, er denne retten viktigere enn noensinne. Dette gjelder spesielt i områder hvor presset på boligmarkedet er stort. Ved å kjøpe et gavemedlemskap til et dåpsbarn, vil det i voksen alder ha lang ansiennitet og dette kan være avgjørende for å kjøpe drømmeboligen. Medlemskap i et BBL gir også andre fordeler som gunstige lånetilbud, forsikringer, teletilbud og annet som er forhandlet frem for medlemmene. Medlemskap koster fra ca. 300 kroner i året og oppover. Her er en oversikt over BBL i Norge med kontaktinfo til ditt lokale BBL.

Bokgaver

En fin bokgave, med bøker som barnet kan ha glede av i mange år står ofte på ønskelista. Bøker man typisk gir i dåpsgave er klassiske bøker og samleverk. Man kan også skrive en liten hilsen i boken, men vent til etter gaven er åpnet. Det kan hende man får to like av en gave, og da er det fint å kunne bytte.

Tips til dåpsgaver

Bilderammer

Det finnes et stort utvalg i bilderammer. Mange av dem kan graveres med barnets navn og fødselsdato. Vi anbefaler at du legger ved et gavekort på gravering når du kjøper dette. Det kan hende man får to like av en gave, og da er det fint å kunne bytte. Derfor kan det være lurt å vente med inngravering til gaven er blitt åpnet.

Annet:

  • Faddergave: en fin sølvramme med et bilde av fadderne sammen med dåpsbarnet.
  • Hva med en dyr lagringsvin - som kan åpnes og nytes på barnets 18-årsdag?
  • Fotoalbum i sølv
  • Sparebøsse
  • Plant et tre - en gave som vokser i takt med barnet.
  • Babyteppe med inngravert navn
  • En barnestol med barnets navn

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer