Julekort

Tipsene som gir de beste julekortene!

Ved hjelp av gode fotoredigerings-apper, søte sjarmtroll og mye tålmodighet, er årets julekort snart i boks.

PÅ TIDE MED JULEKORT: Julekort-fotografering har blitt en kjær tradisjon i mange familier. Her er tipsene som gir deg de beste bildene! FOTO: Tanja Skoglund, TS Foto
PÅ TIDE MED JULEKORT: Julekort-fotografering har blitt en kjær tradisjon i mange familier. Her er tipsene som gir deg de beste bildene! FOTO: Tanja Skoglund, TS Foto Vis mer
Publisert

Personlige julekort med bilder av familien har blitt en kjær tradisjon for mange, og i en tid hvor det å få post i postkassen blir mer og mer uvanlig er det ekstra hyggelig med denne lille oppmerksomheten like før jul.

Når det er sagt, er det å skulle ta koselige og pene bilder av en hel familie ikke alltid det enkleste. Det er tross alt en årsak til at det i dag finnes nettsider som Awkward Family Photos (som for øvrig har sin egen jule-kategori!).

En del familier velger derfor å få profesjonell hjelp og mange fotografer kjører i disse dager tilbud på julekortfotografering. Prisene ligger stort sett på 500-600 kroner.

Velg et tidspunkt hvor alle er opplagte

For å lykkes med familiefotograferingen er det ifølge fotograf Kristin Jona hos Mirra Photography alfa og omega at man finner et perfekt tidspunkt hvor alle er godt innstilt og gleder seg til fotograferingen.

– Tiden rett etter at skolen og barnehagen er ferdig for dagen kan være dårlig for mange, spesielt barn, da de gjerne er trøtte og ikke har lyst til å gjøre det som mamma og pappa vil. Pass også på at ingen er sultne, sier hun.

Hvis hele familien skal være med på fotograferingen mener hun det kan være lurt å tenke over hvilke klær alle skal ha på seg. Det betyr ikke at alle nødvendigvis må ha like klær i samme farge, for eksempel dongeribukse og hvit t-skjorte, men at du ser på hvilke mønster og farger som passer sammen.

En person med røde klær når alle andre har grå, kan nemlig ifølge fotografen stjele fokus fra de andre.

– Slapp av og ha det gøy på fotoshooten og ikke bestem på forhånd hvordan du vil at bildet skal være. Ingen to fotografer er like eller tar like bilder, og ingen to familier får helt like bilder, alle er unike, sier hun.

ET SKIKKELIG BLINKSKUDD: Noen ganger trenger man bare en god idé (og en liten sjarmør!). Hovedpersonen er Maximilliam K. Nygård som var nesten ett år da bildet ble tatt. FOTO: Privat
ET SKIKKELIG BLINKSKUDD: Noen ganger trenger man bare en god idé (og en liten sjarmør!). Hovedpersonen er Maximilliam K. Nygård som var nesten ett år da bildet ble tatt. FOTO: Privat Vis mer

Ikke stress med å få det «perfekte» bildet

De siste årene har det også vært en trend å lage morsomme julekort, gjerne godt hjulpet av ulike redigeringsprogrammer som Photoshop og apper på mobilen.

Hos flere av butikkene som tilbyr fremkalling av bilder kan du også enkelt legge på rammer med ulike motiv.

Mange bruker også forskjellige rekvisitter som nisseluer, reinsdyret Rudolfs røde nese eller horn, som er å få kjøpt på butikker som Nille og TGR.

NYDELIGE SMÅNISSER: God julestemning kan skapes ved hjelp av enkle rekvisitter. Mamma Malin Amane Kristoffersen forteller at bildet av Runi Olea og Kian André ble tatt med smarttelefon og at hun redigerte det i appen «Photodirector». FOTO: Privat
NYDELIGE SMÅNISSER: God julestemning kan skapes ved hjelp av enkle rekvisitter. Mamma Malin Amane Kristoffersen forteller at bildet av Runi Olea og Kian André ble tatt med smarttelefon og at hun redigerte det i appen «Photodirector». FOTO: Privat Vis mer

Andre går for mer øyeblikksbilder, gjerne noen som illustrerer hvor hektisk juleforberedelsene kan være. Felles for mange morsomme julekort er at de ikke nødvendigvis trenger å være perfekte rent fototeknisk.

– Hvis du selv skal ta bilder av barna til julekortet så er der som regel best å ikke ha de for mye oppstilt og ikke stresse dem for mye. Prøv å ha det gøy! Det viktigste er å se de fine smilene og ikke at alle sitter helt perfekt på sofaen. Jeg synes for eksempel at det kan være kult å ta bilder mens alle hopper i senga sammen, sier Jona.

INSTAGRAM-INSPIRERT: Familien Wulff har i en årrekke samarbeidet om å lage kreative julekort. - Ideen i fjor var å vise glansbildet innenfor Instagram-rammen, mens det litt grå og kjedelige hverdagslivet var synlig utenfor. Jeg hadde en svær isoporplate som jeg skar hull i og så måtte alle pynte seg oventil og se vanlig ut nedentil. Resten er gjort med ganske enkle Photoshop-effekter, forteller pappa Christian Wulff. FOTO: Privat
INSTAGRAM-INSPIRERT: Familien Wulff har i en årrekke samarbeidet om å lage kreative julekort. - Ideen i fjor var å vise glansbildet innenfor Instagram-rammen, mens det litt grå og kjedelige hverdagslivet var synlig utenfor. Jeg hadde en svær isoporplate som jeg skar hull i og så måtte alle pynte seg oventil og se vanlig ut nedentil. Resten er gjort med ganske enkle Photoshop-effekter, forteller pappa Christian Wulff. FOTO: Privat Vis mer

Velg antrekk som matcher hverandre

Fotograf Tanja Skoglund hos TS Foto Design er enig i at planlegging og gode forberedelser er nøkkelen til å ta et vellykket julekort.

Når det gjelder å finne passende antrekk til fotografering hos fotografen, sier hun plaggene helst bør ha en «rød tråd».

– Hvis det er vanskelig å se helheten, legg alle familiens antrekk ved siden av hverandre. Slik kan det være lettere å se om det er noe som stikker seg ut, tipser hun.

– Og husk at detaljene spiller en rolle! For eksempel kan sko eller strømpebukser som ikke matcher «ødelegge» hele looken.

JULEFRYD: Jula kan være hektisk (i alle fall for noen..) slik dette julekortet fra Tone Salte med familie illustrerer. FOTO: Privat
JULEFRYD: Jula kan være hektisk (i alle fall for noen..) slik dette julekortet fra Tone Salte med familie illustrerer. FOTO: Privat Vis mer

Det enkle er ofte det beste

Et annet viktig punkt er ifølge Skoglund å være ute i god tid før jul, slik at du faktisk rekker å bestille kort, få dem levert, samt sende dem til dine nære og kjære.

Hvis du skal gjøre familiefotografering selv og ikke hos fotografen, mener hun det kan være lurt å tenke gjennom hvor enkelt eller komplisert du ønsker å gjøre det hele.

– Kanskje en enkel tur i skogen blant snødekte grantrær holder, eller kanskje du ønsker en fotoshoot med masse juledekor i bakgrunnen, enten hjemme i stua eller ute i hagen.

– Hvis du vil ha mer «julete» stemning, gjør det ute etter at snøen er kommet. Enten mens det snør, eller når det er nysnø. Minuset med dette er at det kan fort bli kaldt, særlig for små barn. Og det er litt vanskeligere å finne passende antrekk for utefotografering.

TO FLUER I EN SMEKK: Heidi Marie Haldorsen benyttet for et par år siden julekortet til å fortelle om den kommende familieforøkelsen. - Vi klarte å holde på hemmeligheten så det var mange som syntes det var ekstra kjekt med julekortet det året, sier hun. FOTO: Maiken Ohr, Kvernberget fotostudio
TO FLUER I EN SMEKK: Heidi Marie Haldorsen benyttet for et par år siden julekortet til å fortelle om den kommende familieforøkelsen. - Vi klarte å holde på hemmeligheten så det var mange som syntes det var ekstra kjekt med julekortet det året, sier hun. FOTO: Maiken Ohr, Kvernberget fotostudio Vis mer

– Hvis du ønsker å ta bildene selv, er det mye større sjanser til å lykkes hvis du kun tar bilder av barna. Er det en hel familie, og alle medlemmer skal være med, blir det et mareritt å få det bra til, selv hvis du har noen fotograf-skills. Dermed anbefaler jeg på det sterkeste å gå til fotograf, sier Skoglund.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer