Fødsel

To mødre forteller: Derfor valgte vi å føde alene

Ikke alle kvinner synes fødselen blir lettere av å ha med seg en masserende barnefar. KK har snakket med to kvinner som valgte å føde kun med helsepersonell til stede.

FØDE ALENE: Mens de fleste kvinner velger å ha med seg partneren eller en annen nær person under fødselen, velger andre kvinner å føde med kun helsepersonell til stede. FOTO: NTB Scanpix
FØDE ALENE: Mens de fleste kvinner velger å ha med seg partneren eller en annen nær person under fødselen, velger andre kvinner å føde med kun helsepersonell til stede. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En fødsel er ikke et «show» der det handler om å ha best mulig tilskuerplass! Den som er med bør være sitt ansvar bevisst når det gjelder å kunne takle og tie om intime detaljer rundt fødselen, sier «Katrine» (42).

Tobarnsmoren, som ønsker å være anonym, forteller at hun har født begge barna sine kun med helsepersonell til stede.

Den første gangen ble graviditeten oppdaget bare fem uker før termin og barnefar var en sommerflørt som allerede hadde innledet et nytt forhold.

– Han hadde med den største selvfølge bestemt seg for at han skulle være med på fødselen og vi hadde noe kontakt disse ukene. Men etter å ha hørt ham legge ut om detaljer fra fødselen til hans første barn, om hvordan moren taklet smerter, revning og så videre, strittet alt i meg imot å ha ham med på fødselen, sier Katrine.

– Tanken om å blottlegge meg og ikke vite hvordan jeg ville takle fødsel, nakenhet og ikke minst smertene, var utrolig skremmende. Jeg var og er overvektig og gruet meg veldig til å måtte blottstille meg, sier hun.

Stolte ikke på barnefar

Katrine forteller at hun følte det hele som et stort dilemma. På den ene siden ville hun ikke frarøve far og barn den første kontakten på fødestua, samtidig var hun veldig stresset over å skulle dele denne intime situasjonen med en person hun ikke stolte helt på.

Hun var redd for at barnefar kunne komme til å spre detaljer fra fødselen til andre.

Katrines mor ytret også ønske om å få være med under fødselen, men Katrine valgte til slutt å si nei til begge to.

– Jeg kan si mye godt om min mor, men hun er ikke den som evner å gi omsorg på en slik måte jeg så for meg at man bør forvente under en fødsel. Jeg gikk til ei flott jordmor som gjorde sitt beste for å forberede meg på fødselen og hun anbefalte at jeg fokuserte på meg selv og mine behov. Det er kvinnen som går igjennom fødselen, så omgivelsene må forholde seg til det, sier hun.

Ba om å få være mest mulig alene

Det skulle i ettertid vise seg at fødselen gikk så raskt og lett at hverken barnefar eller Katrines mor ville ha rukket frem i tide.

Da hun to år senere ble gravid på nytt og heller ikke denne gang hadde et forhold til barnets far, var det for Katrine et enkelt valg å skulle føde helt alene igjen.

I et fødebrev til fødeavdelingen ba hun om at også helsepersonalet skulle la henne få være alene så mye som mulig under fødselen. Hun ga også beskjed om at hun ikke ønsket annen smertelindring enn å få ligge i et badekar.

– Da fødselen startet tok jeg bussen til sykehuset. Riene var ennå ikke så tette, men jeg ville ha ro rundt meg. Etter en stund fikk jeg en fødestue hvor jeg fikk ligge i badekar og jeg hadde det aldeles himmelsk. Jeg husker jeg tenkte at dette nesten var som å være på spa, det var verdifull egentid for ei alenemor, smiler hun.

– Etter to timer alene valgte jeg å plinge på jordmora for å spørre om fødselen hadde stoppet opp. Da viste det seg at jeg hadde ni cm åpning og hun anbefalte at jeg kom opp og over i fødesenga. Pressriene kom like etterpå og etter to pressrier, og én pressing med halv styrke, kom babyen.

Takler smerter best alene

Katrine er overbevist om at det å være alene under fødselen har bidratt til at hun har hatt to flotte og enkle fødsler. En av årsakene er at hun takler smerter best alene.

– For meg har det vært befriende å slippe måtte forholde seg til noen andre og deres reaksjoner og stress. Jeg føler at jeg har blitt styrket av å være tro mot min personlighet og mine behov, fremfor å gi etter for samfunnets idealer om en far som masserer ryggen eller en mormor som er tilstede som psykisk støtte.

– Jeg har bare opplevd respekt og forståelse fra helsepersonell om mitt valg. Etter å ha gjennomgått to flotte fødsler har jeg faktisk fått et mye bedre selvbilde og fått masse tilbakemeldinger fra jordmødre om at den «perfekte fødekroppen» kommer i alle slags størrelser.

Håndterte alenefødselen best

Tobarnsmamma Elma (26) forteller at hun allerede etter sin første fødsel bestemte seg for at hun neste gang ikke ønsket å ha barnefar med på fødestuen. Hovedårsaken var at hun ville bevise for seg selv at hun kunne klare å føde helt alene.

– Det høres kanskje egoistisk ut, men det var det jeg følte var det beste for meg. Vi diskuterte om hvorvidt det var lurt eller ikke, da det jo kan skje mye under en fødsel. Selv om han ikke var helt for at jeg skulle være alene, respekterte han til slutt ønsket mitt, sier hun.

Elma forteller at hun ble kjørt til sykehuset av faren sin, men at hverken han eller barnefar var tilstede på sykehuset under fødselen. Fordi fødselen startet om natten, syntes hun det ville være bedre at barnefar kom neste morgen.

– Fødselen gikk litt sakte fremover, men det var en bekreftelse for meg om at valget om å føde alene var riktig. Jeg var verken redd eller bekymret underveis, men fokusert på det jeg skulle gjøre. Jeg ga også beskjed til jordmor om at hun ikke trengte å være mye tilstede, fordi jeg helst ville gjøre det mest mulig alene.

Elma som har fått erfare hvordan det er å føde både med og uten barnefar tilstede, synes hun håndterte alenefødselen best.

– Det er jo vi som står for selve fødselen uansett og det er veldig smertefullt både med og uten støtte, men det var helt annerledes å håndtere smerten alene enn det var med barnefar tilstede. Jeg brukte ham veldig mye som støtte under den første fødselen, men å gjøre det helt alene fikk meg til å føle meg veldig stolt av meg selv.

– Fødselen tok fire timer, men det hadde ikke gjort noen forskjell om fødselen hadde vært hard og lang. Det å føde alene er en helt fantastisk og unik opplevelse, da man må være sterk på egenhånd, sier hun.

Sjelden kvinner ønsker å føde alene

Avdelingsjordmor Kristin Boge, ved Fødeseksjonen på Haukeland universitetssjukehus, forteller at det i utgangspunktet ikke finnes noen regler for hvor mange personer en kvinne kan ha med seg under fødselen, men at det mest vanlige er å ha med seg en til to personer.

At noen kvinner ønsker å føde alene er mer sjelden og kan ifølge Boge ha flere årsaker.

Noen sterke flergangsfødende har kanskje prioritert at partneren må ta seg av barna hjemme, fordi de er trygge nok og har erfart dette før. Mens andre er enslige eller har partnerne sine bortreist i jobbsammenheng og lignende, sier hun.

Boge forteller at de ved fødeavdelingen alltid gjør det de kan for å møte kvinners ulike behov under fødselen.

Jordmor jobber til enhver tid med å identifisere hva kvinnen trenger, uansett om hun er alene eller sammen med noen. I noen situasjoner kan behovet for massasje og fysisk støtte bli større når partner ikke er der.Hvis kvinnen føler seg trygg og blir ivaretatt i en atmosfære av kjærlighet og empati, er det fremmende for hele fødselsprosessen, sier hun.

– Ledsagere kan også være utrygge, ha seg selv i fokus og være dominerende, og dette kan hemme fødselen. Hvis partnerne ikke ønsker å være med, gruer seg, blir en belastning, slik at det er fødekvinnen som ivaretar ledsager og tar ansvar for partnerens opplevelse, kan det virke hemmende på stemningen på fødestuen, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer