To søstre, fem barn - ett hus

- Flere burde gjøre som oss, sier søstrene som valgte en utradisjonell boform etter samlivsbrudd.

MODERNE STORFAMILIE: Søstrene Kristi og Guro valgte å flytte sammen og deler i dag et stort hus med alle sine fem barn.  Foto: Privat
MODERNE STORFAMILIE: Søstrene Kristi og Guro valgte å flytte sammen og deler i dag et stort hus med alle sine fem barn. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da søstrene Kristi (39) og Guro (32) opplevde samlivsbrudd på omtrent samme tid, gjorde de et noe utradisjonelt valg: de kjøpte hus sammen.

For et halvt år siden tok de over en 260 kvm stor enebolig i Oslo. Her flyttet Kristi inn med sønnene Oliver (10) og Martinus (5), mens Guro hadde med seg døtrene Rebekka (11), Emma (9) og Selma (6).

LES OGSÅ: Gir blanke i at høygravide må stå!

Som en drøm

– Vi hadde aldri hatt råd til å kjøpe dette huset hver for oss. Nå har vi god boltreplass med felles kjøkken, stue, trimrom og egen barnestue i første etasje hvor ungene har tv, leker og piano. I tillegg har alle, bortsett fra de to minste, eget soverom, forteller Kristi.

Den moderne storfamilien stortrives i sitt nye hus og søstrene må innimellom klype seg selv i armen over hvor bra det har gått å bo sammen.

– Det er jo et eksperiment, vi vet ikke om det går bra fremover eller ikke. Men det hadde nok vært vanskeligere om vi ikke tenkte likt i forhold til barneoppdragelse, hvordan vi vil ha det i hverdagen og hva vi liker å gjøre, forteller Kristi.

GOD PLASS: Med seks soverom har eneboligen rikelig plass til begge familiene. Foto: Privat
GOD PLASS: Med seks soverom har eneboligen rikelig plass til begge familiene. Foto: Privat Vis mer

Forenkler hverdagen

Søstrene synes fordelene med å bo sammen er mange. I tillegg til det økonomiske, hjelper de hverandre med henting og kjøring av barna, barnepass og matlaging.

– Vi har hvert vårt kjøleskap, men forsøker å spise fire felles middager i uka. Det vil si at jeg kommer hjem til ferdig middag to dager i uka, forteller Kristi fornøyd.

– I tillegg er det en stor trygghet for oss å bo sammen dersom noe skulle skje. Selv om barna har fedre som selvsagt kan passe dem, er det kjekt å ha noen som kan stille opp på minuttet, sier hun.

Savner hverandre

Barna er hos sine respektive fedre annen hver uke, og når de er hjemme hos sine mødre er de der alle samtidig.

– Det hender at det blir endringer på samværstidene og da savner barna hverandre. Spesielt de to minste. Martinus og Selma har nesten blitt som et gammelt ektepar, som både legger seg og står opp samtidig, sier Kristi med et smil.

SAMMENSVEISET GJENG: Ungene savner hverandre når vi ikke er sammen, forteller Kristi og Guro. Foto: Privat
SAMMENSVEISET GJENG: Ungene savner hverandre når vi ikke er sammen, forteller Kristi og Guro. Foto: Privat Vis mer

Har nok tid hver for seg

Søstrene har alltid likt å tilbringe mye tid hverandres selskap. Før de kjøpte huset dro de ofte på ferier sammen, noe de har tenkt å fortsette med.

– Det er ikke slik at vi går «oppå hverandre» bare fordi vi bor sammen. Det er så mye som skjer i hverdagen at vi faktisk må avtale og sette av tid til å være sammen av og til, sier Kristi.

– Samtidig er vi veldig bevisste på å gjøre ting sammen med kun våre egne barn. Innimellom savner ungene å ha mamma for seg selv, og da finner vi på noe uten de andre. Guro reiser ofte på hytta med sine barn og da har jeg og ungene huset for oss selv. Når vi har vært alene en stund, så maser guttene allikevel etter kusinene sine, sier hun.

LES OGSÅ: Julekonflikter i bonusfamilien

Ble overrasket på do

Det er alltid liv og røre når ungene er hjemme og sammen med lekekompisene flyr de fritt rundt i hele huset. De praktiserer «åpent hus» og det sies aldri nei til at ungene kan få ta med seg venner hjem.

Kristi forteller om en overraskelse hun fikk en dag da hun hadde seg en «stille stund» på husets loft-toalett.

– Her har vi knevegger med kott som vi bruker til oppbevaring. Etter at jeg hadde sittet der en stund, kom plutselig en av ungenes kompiser ut døren fra kottet! Det viste seg at ungene lekte gjemsel og at han hadde sneket seg inn på badet før jeg gikk inn for å gjøre mitt, ler hun.

HELE STORFAMILIEN PÅ TUR: Vi kommer ikke til å slutte å reise på ferie sammen, selv om vi deler hjem, forteller søstrene. Foto: Privat
HELE STORFAMILIEN PÅ TUR: Vi kommer ikke til å slutte å reise på ferie sammen, selv om vi deler hjem, forteller søstrene. Foto: Privat Vis mer

Ikke uforenelig med kjærester

Både familie, venner og ekspartnere er svært positive til boformen, men det spørsmålet de oftest får fra andre er «Hva skjer når en av dere får kjæreste?»

- Det har vi snakket mye om og vi skjønner at folk lurer, forteller Kristi. – Vi ser ikke på det som uforenelig. Vi er begge åpne for å finne en kjæreste, men ikke en å bo sammen med.

– Jeg skjønner at det kan virke avskrekkende for enkelte når de får høre om boformen vår, men barna går foran en ny kjæreste. Når jeg treffer noen er jeg med en gang åpen om hvordan vi har det. Jeg har ikke et eget sted, slik er det, sier Kristi.

Søstrene har stor tro på konseptet og tror mange aleneforeldre hadde gjort det lurt i å gjøre som dem. – Det var jo vanlig med storfamilier før. Vi tror at fellesskapet gir barna våre en rikere hverdag, større toleranse og glede ved å være en del av en storfamilie, sier de.

LES OGSÅ: - Vi fikk fem barn på seks år

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer