Sommerferien er for mange familier ensbetydende med strandliv, besøk i familieparker og andre spennende opplevelser, gjerne på en av de mest populære feriedestinasjonene i utlandet. Pengene sitter løst og en del foreldre strekker seg langt for å skape gode sommerminner for barna sine.
Men slett ikke alle kan holde tritt med denne pengefesten. Hjelpeorganisasjonene melder om at det i år er rekordstor etterspørsel etter gratis sommerferietilbud for barnefamilier.
Blå Kors forteller at pågangen har vært så stor, at de i år bare kan gi sommerferie-tilbud til en av fem søkere, mot en av fire i fjor.

Storfamilien måtte kansellere ferie for 150.000 kroner
Flotte ferier på lavbudsjett
Trebarnsmor Guro Sollien Eriksrud er både forbrukerøkonom, adferds-coach og medgründer av økonomiappen Frid, og har som regel det mange vil beskrive som stålkontroll på egen økonomi.
Til tross for dette, har også hun opplevd perioder hvor familien har hatt lite til ferie på grunn av høye kostnader på andre fronter.
– Gjennom å gjøre lavbudsjett ting, har vi allikevel hatt flotte ferier. Man skal ikke underslå at det er tøft å ikke ha råd til å ta med barna sine på noe, det kan være beinhardt. Samtidig må vi prøve å se hva vi kan gjøre ut i fra de forutsetningene vi har, sier hun.
Selv har hun sammen med ektemannen Nikolaos og barna Andrea (15), Iver (13) og Klara (9), flere ganger benyttet seg av boligbytte.
Gjennom et medlemskap i Boligbytte.com kan du byttelåne bolig med mennesker over hele verden. Ett års medlemskap koster cirka 1700 kroner og da kan du bytte bolig så ofte du ønsker.
Det er med andre ord mange penger å spare sammenlignet med prisen for overnatting i hytter eller på hotell.
– Med boligbytte bor man gratis og sparer penger på å ha kjøkken, slik at man kan lage maten sin selv. Under boligbyttene har vi også byttelånt sykler, slik at vi ikke har behøvd å bruke penger på transport. Vi har syklet overalt, hatt piknik i parken, hoppet over kostbare turistting og bare kost oss der vi har vært.

Tromsø-familien reiser Europa rundt - helt gratis
Danmarkstur til to tusen
Den aller rimeligste ferien, utenom telttur, anslår hun kostet knappe to tusen kroner for ti dager med boligbytte i Danmark. Selv om dette var noen år siden og turen nok ville kostet litt mer i dag, var det definitivt en svært billig ferie.
– Den gangen var vi bare fire i familien og reiste ned i den billigste lugaren på danskebåten. Vi tok bussen til og fra båten, og hadde med oss matpakker. Med litt lavere priser på mat og drikke enn i Norge, sparte vi nesten inn hele båtbilletten bare på det. Vi dro ikke på tivoli, men besøkte mange lekeplasser, parker og stranda. Det var en helt strålende ferie!
– Men slike turer er nok enklere med små barn. Mine tenåringer hadde nok ikke hatt lyst til å sove så trangt på danskebåten i dag, eller vært like fornøyde med å dra til en lekeplass. Til gjengjeld er de nå superhappy over å være hjemme i ferien, da de bare vil henge med venner.

Ekstra høyt feriepress
Ifølge Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, virker også feriepresset å være høyere enn noen gang før.
Hun viser til en undersøkelse utført av Ipsos på vegne av DNB, hvor 46 prosent svarer at de føler press på å reise bort for at barna skal ha noe å fortelle om når hverdagen begynner igjen.
Dette er en betydelig høyere andel sammenlignet med «normalårene» 2019 (37 prosent) og 2018 (36 prosent).
– Etter to år hvor det har vært normalt å være hjemme i ferien, skal alle ut og reise igjen. Samtidig er vi i en økonomisk situasjon hvor veldig mye har blitt dyrere, for eksempel drivstoff, mat og strøm, i tillegg til at renta klatrer oppover. Mange er bekymret, og det ser vi går ut over ferieplanene. Det er kjedelig å ikke kunne gjøre det man har lyst til, men det betyr ikke at man ikke kan ha det like bra for det, sier hun.
Silje vet selv hvordan det er å vokse opp i en familie med dårlig råd. Foreldrene hennes ble skilt da hun var fire år gammel og hun ble boende hos moren, som i en periode hadde lav inntekt på grunn av skolegang. Det er allikevel ikke mangel på gode ferieminner fra den tiden.
– Det jeg kanskje husker alle best, var da vi tok med oss telt og kjørte rundt i Norge. En gang hadde vi slått opp teltet ganske seint på kvelden og da vi våknet, oppdaget vi at det stod midt på et jorde med kyr som gresset rett utenfor, ler hun.
– Når det kommer til barn tror jeg det er ekstremt viktig å tenke over hvordan man presenterer ferien. Moren min var så flink til å gjøre alt til et eventyr. Hvis jeg kom hjem og fortalte om andre som skulle på flotte turer, sa hun «så fint at de skal det, men vet du hva vi skal gjøre? Vi skal på telttur og ha med oss stormkjøkken hvor vi skal lage favorittmaten vår, og så skal vi grille marshmallows».
– Hvis hun i stedet hadde sagt «nei, vi skal ikke på ferie, vi skal bare på telttur», hadde hun definert ferien som at alle andre hadde det mye bedre.

– Man skal ikke grue seg til å ha ferie med barnet sitt
Ikke alle vil bo i telt
Turistforeningshytter kan ifølge Guro Sollien Eriksrud også være et bra lavbudsjetts-alternativ, men et opphold på ei turistforeningshytte varierer i pris.
Det rimeligste alternativet er overnatting på en ubetjent hytte, noe som koster fra 100-280 kroner.
– Utlånssentraler som Bua og Skattkammeret er også utrolig bra, da man kan få låne utstyr som telt og campingutstyr helt gratis. Det er også veldig miljøvennlig, fordi alle ikke trenger å eie alt mulig.
– Men selv om mange elsker friluftsliv, kan man ikke forvente at alle med kjempedårlig råd synes det er topp å dra på telttur. Det er nok en aktivitet som er lettere å nyte hvis man gjør det frivillig. Om det er ditt eneste alternativ, skjønner jeg at folk lengter etter hotell, sier hun.

Oppfordring til foreldre med god råd
Guro oppfordrer foreldre med god råd til å bli litt mer oppmerksomme på hva de kan gjøre for barn fra familier som sliter økonomisk.
Å bli invitert med på hytta eller en annen morsom aktivitet, kan for mange være et høydepunkt i ferien.
– Det man selv tar som en selvfølge kan være eksotisk for andre og et eventyr for det andre barnet. Bare det å være med på en hyttetur eller en tur ut i båt, er jo noe mange barn aldri har opplevd. Snakk også med barna dine om det å skryte av materielle ting, da jeg noen ganger hører at enkelte forsøker å overgå hverandre i hvem som har gjort det mest spennende i ferien.
– Jeg synes også voksne kan bli mer bevisste på å ikke legge lista for høyt for sosiale sammenkomster, for eksempel at man ikke legger opp til at barna skal spise pizza på restaurant, dra på Tusenfryd eller kino. Før du sender ut forespørsler som koster tusen kroner for en gang, bør du tenke over om det er ok for alle eller ikke.
Hvis man gruer seg for at barna ikke har noe spennende å fortelle om på skolen etter sommerferien, er rådet fra Guro å snakke med barna om det og kanskje hjelpe dem med å forberede et svar.
– Det kan være så enkelt som at i år var vi hjemme fordi vi sparer penger til neste år, eller at vi gjorde dette fordi det er noe vi liker å gjøre.
– Hvis man er komfortabel med det, kan man også være helt ærlig. Det hadde vært fint for oss alle om vi kunne ha større takhøyde for å si «vi har ikke råd til ferie i år vi», uten at det krever masse unnskyldninger og forklaringer. Mange har det slik, men vi tror vi er alene fordi ingen tør å si det.

- Vi fikk melding fra 100 familier som ville lånet huset
Kartlegg barnas forventninger
Silje Sandmæl mener det også er lurt at foreldre snakker med barna sine om hvilke forventninger de har til ferien.
– Det kan vise seg at alle familiemedlemmer har forskjellige ønsker og ser for seg alt fra fjellturer til shopping. Jeg tror derfor det er viktig å snakke om alles forventninger i forkant, slik at man ikke får store skuffelser i ferien, sier hun.
– Hvis man spør barna hva det er de husker best fra fjorårets ferie, kan du få overraskende svar. En mor med stram økonomi fortalte meg at hun hadde brukt nesten hele sommerbudsjettet på å ta barna med på en fornøyelsespark. I ettertid viste det seg at det var bilturen til parken de husket best. Selv om dette nok helst gjelder de yngste barna, er det absolutt et tankekors.
Ordet budsjett får mange til å lukke ørene, da de ikke kan tenke seg noe kjedeligere. Men Silje peker på at det å sette opp et budsjett for sommerferien er et godt hjelpemiddel for å velge aktiviteter ut ifra hva familien synes er morsomst.
– Det blir som en prioriteringsliste. Hvis familien ikke synes det er gøy å bo i telt, kan dere kanskje bruke mer penger på å bo og mindre på å spise. Slik får man brukt pengene på det man selv synes er best.

Mange billige og morsomme aktiviteter
Et av Siljes beste tips til billige aktiviteter er å laste ned apper som kan gjøre turene litt morsommere.
– Som håndballtrener og trebarnsmor, erfarer jeg at konkurranser er veldig gøy. Dere kan for eksempel laste ned stolpejakt-appen, som går ut på at man skal finne forskjellige stolper. Da blir turen mye morsommere og man fokuserer ikke så mye på hvor langt man har gått. Det finnes også apper som hjelper dere med å identifisere dyrespor, fugler og blomster.
Andre fine gratisaktiviteter er lange sykkelturer, rebusløp med ulike poster og oppgaver, lage orienteringsløype eller å dra på fisketur.
Hvis dere skal på Norgesferie kan dere også spare mange penger på å ha en kjølebag med mat og drikke i bilen, slik at dere kan lage maten underveis selv.
– Det er mye koseligere å spise lunsj ved et vann, enn på en bensinstasjon. Og har barna lyst på is, stopper du på dagligvarebutikken og kjøper en hel pakke i stedet for en dyr is på bensinstasjonen, tipser hun.

Kaisa og Robin måtte be om hjelp for å skaffe mat til barna
