Reise med barn

Tobarnsfaren har besøkt alle verdens land

- Trist at jeg er en klimasynder, sier han.

REISE MED BARN: Den reiseglade danske familien har besøkt en lang rekke land som nok ikke er på bucketlisten hos de fleste. Fra venstre; Jonas, Charlotte, Jakob og Ava. FOTO: Privat
REISE MED BARN: Den reiseglade danske familien har besøkt en lang rekke land som nok ikke er på bucketlisten hos de fleste. Fra venstre; Jonas, Charlotte, Jakob og Ava. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg kommer aldri til å slutte med å reise og det er fortsatt mange steder jeg ikke har sett, sier Jakob Øster (47).

31. juli i år oppnådde den danske tobarnsfaren målet sitt om å besøke alle verdens land, noe han regner som de 193 FN-landene pluss Kosovo, Vatikanstaten og Taiwan.

Det siste landet han kunne krysse av på listen var Eritrea og med seg på turen hadde han samboer Charlotte Felk og deres to barn Ava (12) og Jonas (10).

Var redd for å fly

Idéen om å skulle besøke alle verdens land kom ifølge Jakob gradvis. Som barn reiste han aldri med familien sin og han var faktisk redd for å fly. Men han elsket å lese tegneserier som Tintin og Donald Duck, og drømte om å besøke eksotiske destinasjoner.

Da han hadde besøkt cirka 80 land meldte han seg inn i De Bereistes Klubb, en klubb som også finnes i Norge under navnet Travellers Club. Her fikk han mange nye kontakter som kunne hjelpe ham med å besøke de vanskeligst tilgjengelige landene i verden og det gikk opp for ham at det faktisk kunne være mulig.

– Jeg fant også ut hvor vennlige og like folk er på tvers av rase og religion, og hvor sikker verden er hvis man bare reiser til de riktige stedene, har de riktige kontaktene og er god til å vurdere mennesker man møter. Men det var først da jeg hadde besøkt 150 land at jeg offentlig meddelte at jeg ville forsøke å besøke alle, sier han.

ETIOPIA: I Etiopia fikk familien campe med Mursi-stammen, som er kjent for sine leppeplater. FOTO: Privat
ETIOPIA: I Etiopia fikk familien campe med Mursi-stammen, som er kjent for sine leppeplater. FOTO: Privat Vis mer

Campet med afrikansk stamme

Jakob forteller at han aller helst reiser alene, men at han også elsker å reise sammen med familien. En av de største opplevelsene var da de i 2015 reiste rundt i Etiopia.

Familien fikk blant annet tillatelse til å campe en uke sammen med Mursi-folket, noe nesten ingen turister får mulighet til da det kreves helt spesielle kontakter for å få det arrangert.

– Den etiopiske regjeringen krevde at vi skulle ha to bevæpnede vakter med for å passe på oss. Vi opplevde heldigvis ingen problemer, da stammefolkene var vennlige. Hver dag lekte barna våre sammen med barna deres, blant annet med frisbee og vannpistoler som vi hadde tatt med oss og som Mursi-barna aldri hadde sett før, forteller Jakob.

Har brukt over en million kroner på å reise

Den største ulempen med å reise som familie er ifølge Jakob at det selvfølgelig blir mye dyrere, men så lenge man arrangerer reisen selv mener han allikevel at det ikke behøver å bli så kostbart.

Når de besøker en region passer han for eksempel på at de alltid besøker flere land på samme tur og at de bruker billige lokale busser på å ta seg fra sted til sted.

Totalt anslår han at han har brukt cirka 1,2 millioner danske kroner på å fullføre målet om å besøke alle verdens land.

– Dette er penger som jeg har spart opp via helt vanlig fulltidsarbeid som Account Manager i IT-bransjen. Det tilsvarer cirka 6000 kroner per land eller 48.000 kroner per år, fordelt over 25 år. Jeg tror mange andre familier bruker minst like mye penger på å reise, men da går mange av pengene direkte til turarrangøren, sier han.

AFGHANISTAN: Barnefamilien har blant annet besøkt Afghanistan, et land som Utenriksdepartementet per i dag fraråder alle reiser til eller opphold i. FOTO: Privat
AFGHANISTAN: Barnefamilien har blant annet besøkt Afghanistan, et land som Utenriksdepartementet per i dag fraråder alle reiser til eller opphold i. FOTO: Privat Vis mer

Ligger godt an til å slå verdensrekorden

Som en bieffekt av Jakobs mål, kan også de øvrige familiemedlemmene krysse av en imponerende lang rekke besøkte land. Tolv år gamle Ava har så langt besøkt 79 land, mens Jonas på ti har besøkt 68. Yngstemann Jonas har imidlertid ingen planer om å følge i sin fars fotspor.

– Jeg vil kun besøke landene som er hyggelige å være i og ikke alle mulige merkelige land, sier han og legger til at favorittlandet så langt er Maldivene.

– Jeg liker best å oppleve nye ting og hygge meg sammen med familien. Jeg liker også å bade og se forskjellige dyr som kjempeskilpadder eller øgler!

Dersom han skulle ombestemme seg, ligger både han og søsteren godt an til å kunne slå Guinness verdensrekord om å bli den yngste til å ha besøkt alle verdens land.

Verdensrekorden holdes i dag av amerikanske Taylor Demonbreun som i 2018 fullførte reisene til alle land, bare 24 år gammel.

Den står kanskje for fall, da amerikanske Lexie Alford (21) i mai gjorde krav på rekorden. Ifølge Forbes gjennomgås nå 10.000 bevis hun har samlet underveis fra reisene, for å se om hun godkjennes etter Guinness-reglene.

Alford har imidlertid skapt litt debatt med tanke på hva som egentlig kan regnes som å ha besøkt et land. Hun gjestet nemlig Nord-Korea ved å krysse over grensen i et konferanserom som ligger i et felles sikkerhetsområde mellom Nord- og Sør-Korea.

Jakob følger reglene til De Bereistes Klubb, som sier at man minst må ha oppholdt seg 24 timer i landet for at det skal kunne telle. Det vil si at det å være noen timer i transit på flyplassen eller å ta to steg over grensen, ikke er tilstrekkelig.

21 år gamle Lexie Alford ligger an til å erobre Guinness Verdensrekord som den yngste til å ha besøkt alle verdens land.

Ble anholdt av militærpoliti

Dersom man setter seg som mål om å se alle verdens land, vil man måtte gjeste land som nok ikke er øverst på bucketlisten hos de fleste.

De aller farligste landene har han besøkt alene, men familien har vært med til flere land som det norske Utenriksdepartementet fraråder turister å besøke.

Noen farlige situasjoner har han også opplevd. Som da han i 2000 var med på en bussvelt i Venezuela, og en tysk backpacker som satt ved siden av ham omkom.

I Guinea ble han anholdt av maskingevær-bevæpnede militærpoliti fordi han hadde tatt bilde av en militærinstallasjon. Situasjonen løste seg ved at han under tvang underskrev to lange erklæringer på fransk som han knapt forstod, før han fikk betale en bot og ble satt fri.

Til tross for dette er det få land i verden Jakob ikke ville besøkt sammen med familien.

– I de senere år har jeg reist alene til land som Yemen, Libya og Guinea, hvor jeg absolutt ikke ville tatt med meg barna mine. Men alle andre land i verden ville jeg trygt turt å reise tilbake til med barna. Det er sikre provinser i nesten alle land, også i land som Syria og Irak, sier han.

– Vi har både hatt helt fantastiske opplevelser i tradisjonelle reiseland og i land som Sudan, Somaliland og Afghanistan, hvor det ikke er så mange andre turister og slett ikke familier. Men vi har alltid blitt mottatt overveldende hjertelig og har aldri hatt noen problemer. Å oppleve verden sammen med sin familie er helt fantastisk og noe alle burde gjøre!

Bevisst på klimaavtrykket

Jakob er veldig bevisst på at han med alle sine reiser har et stort klimaavtrykk. Han klimakompenserer noe ved å få plantet trær i Sør-Amerika via organisasjonen carbonfund.org og forsøker alltid å begrense flybruken når han har mulighet til det.

For noen år siden besøkte han for eksempel alle fastlandslandene i Sør-, Mellom- og Nord-Amerika ved å kun fly tur retur Danmark til Rio.

– Totalt sett er jeg litt trist over at jeg er en klimasynder. Men jeg tror også at det er behov for at noen reiser ut i verden og forteller om hvor fredelig verden er og hvor flinke alle mennesker er på tvers av rase og religion. Dersom flere reiser ut, tror jeg folk vil forstå hverandre bedre og at konflikter kanskje kan unngås. Forhåpentligvis kan det tegnes et mer sant og positivt bilde av vår fantastiske verden, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer