Amming:

Tobarnsmamma: - Jeg tror det er flere som velger å amme søskenpar enn det man vet om

Ifølge Ammehjelpen kan det å amme søsken ha flere fordeler, både for mor og barn.

AMMING: Det er ikke nødvendig å avslutte ammingen når man venter et nytt barn. Illustrasjonsfoto: Khrystofor/NTB Scanpix
AMMING: Det er ikke nødvendig å avslutte ammingen når man venter et nytt barn. Illustrasjonsfoto: Khrystofor/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å få to barn veldig tett byr på mange gleder og utfordringer. Et spørsmål en del mødre med to tette barn må ta stilling til, er hvorvidt de skal fortsette å amme det eldste barnet etter at det yngste barnet er født.

Helsedirektoratet anbefaler at barn ammes hele det første året, men ifølge Nasjonal kompetansetjeneste for amming finnes det flere helsegevinster ved å amme barn en god del lengre enn det.

Langtidsamming og tandemamming (det å amme to barn med forskjellig alder), er imidlertid noe som fortsatt vekker oppsikt og noe de fleste nok foretrekker å gjøre bak lukkede dører.

En som har fått erfare dette, er tobarnsmamma Jeanette Langmo (24). Hun forteller at hun allerede under graviditeten med datteren Sanna (8 mnd) begynte å få spørsmål om hun ikke snart skulle slutte å amme sin eldste datter Sophia (2).

– Sophia var bare ni måneder da jeg ble gravid og jeg hadde et ønske om å amme henne en god stund til. Men fordi jeg fikk så mange kommentarer og spørsmål, var jeg litt i tvil om jeg skulle fortsette, forteller hun.

VALGTE Å FORTSETTE AMMINGEN: Jeanette er stolt over at hun fortsatt ammer sin eldste datter, men sier at hun noen ganger er litt nervøs for hvordan andre vil reagere. Foto: Privat
VALGTE Å FORTSETTE AMMINGEN: Jeanette er stolt over at hun fortsatt ammer sin eldste datter, men sier at hun noen ganger er litt nervøs for hvordan andre vil reagere. Foto: Privat Vis mer

Jeanette tror mange ser på tandemamming som noe rart og at dette fører til at ikke alle tør å snakke om det.

– Jeg forteller stolt til andre at jeg fortsatt ammer eldste også, selv om jeg noen ganger kjenner meg litt spent og nervøs for motpartens reaksjon. Jeg tror det er flere som velger å amme søskenpar enn det man vet om, det er vel kanskje bare ikke noe man går rundt og prater så mye om, sier hun.

– Dersom jeg hadde sittet på en benk på kjøpesenteret og ammet begge barna mine, så tror jeg dessverre det ville kommet en del ukomfortable blikk fordi folk kanskje ikke er så vant til å se søsken amme samtidig.

Men det er ifølge Jeanette også praktiske årsaker til at hun ikke tandemammer offentlig, da det å skulle amme to barn samtidig naturlig nok krever en del plass.

Det å få to små barn til å ligge helt stille sammen ved hvert sitt bryst, kan til tider også være en utfordring.

Ammestundene er fine, men noen ganger litt stressende fordi storesøster liker å turne mens hun dier og lillesøster fort blir distrahert. Lillesøster dier fort, mens storesøster dier gjerne til jeg sier stopp. Men jeg passer ofte på at de får noen ammestunder helt alene med meg også, slik at det blir mer ro rundt ammingen.

– De får som oftest bryst samtidig om morgenen og etter at storesøster har kommet hjem fra barnehagen. Storesøster ønsker egentlig å die ganske ofte når vi er hjemme sammen, men jeg prøver å begrense det litt for min egen del. Men når lillesøster skal die, sier jeg alltid ja til at storesøster får også.

LES OGSÅ: - Jeg nekter å la meg presse til å la være å amme på cafe

Blir til tider lei av ammingen

Jeanette sier hun ikke har opplevd særlig søskensjalusi i ammesituasjonen, annet at storesøster ikke vil at lillesøster skal die ved «hennes» bryst.

– Men når de begge ammes sammen kan storesøster bli litt lei hvis lillesøster pirker henne for mye i håret og ansiktet. Andre ganger ligger de og tuller og fniser sammen. De stundene hvor de har øyekontakt med hverandre og fniser mens de koser seg på hvert sitt bryst, varmer mammahjertet ekstra godt, smiler hun.

– Noen dager er jeg også lei ammingen, fordi jeg kan føle at noen henger i brystene mine hele dagen. Det kan kjennes slitsomt, men jeg angrer ikke på at jeg har valgt å amme begge.

Akkurat hvor lenge hun kommer til å fortsette ammingen, vet hun ikke ennå. Hun ser for seg at det kan bli vanskelig å avvenne storesøster mens lillesøster fortsatt får.

– Jeg ønsker ikke at det skal bli noe mer sjalusi enn det det må bli. Men jeg håper jo at den eldste selv ønsker å slutte når hun føler seg klar. Mitt første mål er å amme lillesøster til hun er minst ett år, noe som kan være en utfordring ettersom hun periodevis har vegrer seg for brystet. Så tar jeg det heller som det kommer etter det!

Mange fordeler ved tandemamming

Ammehjelper Tina Grytdal hos Ammehjelpen har selv erfaring med tandemamming. Hun mener tandemamming kan gjøre overgangen til rollen som storesøsken enklere.

– Fordi mor og barn kan opprettholde et spesielt bånd gjennom graviditeten og etter at lillebror eller lillesøster er født. Barna kommer også tett på hverandre under tandemamming, sier hun.

– Ammer man gjennom hele svangerskapet har man ofte rikelig med melk til den nye babyen allerede ved fødsel, noe som gagner den nyfødte som må «jobbe» mindre for å få melk. Hvis mor har trøbbel med tette melkeganger, kan storesøsken være en effektiv suger og hjelpe til med å løsne opp tilstopningene.

– For det største barnet er tandemammingen også ideell fordi det fortsatt drar nytte av fordelene som morsmelken har. Anbefalingene fra Helsedirektoratet og WHO er at barn får morsmelk til de er to år, og gjerne lengre.

En ulempe med tandemamming kan ifølge Grytdal være at det for enkelte mødre kan oppleves som intenst, overveldende og slitsomt.

– Opplever mor tandemammingen som ukomfortabel eller ubehagelig, kan det være like greit å trappe ned eller avvenne ammingen hos det største barnet. – Noen barn vil amme «hele tiden» etter at melken kommer etter fødsel av småsøsken, og blir det overveldende må mor sette grenser. Tandemamming skal ikke skje for enhver pris, babyen må prioriteres.

Som regel trygt å amme gjennom svangerskapet

Rent praktisk er det mange måter å tandemamme på; noen velger å ha begge barna ved brystet samtidig, mens andre ammer dem etter hverandre. For enkelte kan det være naturlig å ha fast bryst til hvert av barna, mens andre velger å gi barna «fri tilgang» til begge brystene.

I de fleste tilfellene er det også helt trygt å amme gjennom svangerskapet. Unntakene er ved for eksempel fare for prematur fødsel, premature rier og blødninger.

– Så lenge mor ikke har fått ammeforbud, eller sex-/orgasmeforbud, fra lege, er det i utgangspunktet ikke noe problem å amme. Stimuleringen av brystene som skjer under amming, frigir oxytocin, som kan gi kynnere. Opplever man ubehagelige eller sterke kynnere under amming, må man ta kontakt med lege, for å forsikre seg om at det ikke er premature rier, sier Grytdal.

– Med tanke på det ufødte barnet, så får det nok næring selv om mor ammer storesøsken, og så lenge mor har et sunt og variert kosthold, er det ingen problem. Det gjelder å følge kroppens tegn på sult og tørste, og vektoppgang bør være som hos ikke-ammende gravide. Ved særlige tilfeller, som feilernæring hos mor, bør ernæringsstatus følges opp av helsepersonell.

Viktig å ha realistiske forventninger til ammingen

Morsmelken endrer seg gjennom svangerskap og fødsel, og råmelken er ekstra rik på næringsstoffer og antistoffer. Men denne melken inneholder ikke for mye av noe eller noe som kan være til skade for det største barnet.

– Det blir heller som enn «boost» til immunforsvaret, men råmelken har en lakserende effekt som kan påvirke det største barnet, sier Grytdal.

– Hvis en tandemammende mor gir et fast bryst til den nyfødte og det andre brystet fast til det største barnet, vil hun tydelig se forskjell på melken i de to brystene. Dette skjer på grunn av et feedback-system hvor melka tilpasses etter barnets spytt, og det produseres melk etter barnas behov. Det er likevel ikke nødvendig å ha et fast bryst til hvert av barna, melka er velegnet til begge uansett.

Dersom man ønsker å amme søsken, synes hun det er viktig å ha realistiske forventinger og at man må være forberedt på endringer.

– Ikke planlegg alt i forhold til ammingen på forhånd, men ta det litt som det kommer. Selv om ammingen går strålende med førstemann, trenger ikke ammingen bli lik ved nestemann. Den nyfødte skal ha førsteprioritet, særlig de første dagene når den begrensede råmelka kommer. Sannsynligvis ammer det største barnet i mindre omfang uansett, fordi det spiser fast føde i tillegg.

LES OGSÅ: - I min vennekrets er det helt naturlig å amme hverandres barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer