Julestress:

Tobarnsmor: - Nei, vi vasker ikke til jul!

Går det an å ha en koselig jul uten orden og lukta av grønnsåpe? Ja, mener disse mødrene.

JULESTRESS: Tobarnsmor og influencer Marit Bakkli opplever at en del legger lista altfor høyt når det kommer til juleforberedelser og julefeiring. FOTO: Privat
JULESTRESS: Tobarnsmor og influencer Marit Bakkli opplever at en del legger lista altfor høyt når det kommer til juleforberedelser og julefeiring. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Har du skyhøye forventninger til den perfekte julen og går inn i desember måned med et tettskrevet skjema over alt som må gjøres innen julaften?

Streben etter det perfekte kan føre til smertefulle nederlag for juleperfeksjonister, for hva skjer når ting ikke går helt som planlagt?

– Da blir det fort veldig dårlig stemning, mener forfatter Kristine Storli Henningsen. I sin nye bok «Et siste, trassig forsøk» forteller hun historien om Gro som er gift, midt i livet og som har to tenåringssønner.

Drømmer om den perfekte julen

Gro forsøker å skape den perfekte drømmejulen i fjellet, men når familien skal feire med hennes nyseparerte søster og svigers, blir det ikke helt slik hun hadde tenkt seg.

– Budskapet er at julen ikke er noe annet enn livet selv, den heller. Ofte får vi et forstørrelsesglass på egne roller og konflikter, og når disse blander seg sammen med forventninger blir det fort veldig ladet, sier Kristine.

– Mange kvinner har et ønske om at julen skal være helt perfekt. De har et bilde av barna som løper rundt i lakksko og som er glade for hver eneste gave de får. De drømmer om at maten skal smake perfekt, at snøen daler stille ned utenfor og at alle i familien er glade for å være sammen. Dette er jo et bilde som stadig vises i bøker, filmer og reklame.

Kristine tror mange kjenner seg igjen i denne søken etter den perfekte julen, en forventning vi ofte selv har skapt gjennom flere år.

– Jeg merker selv at jeg er opptatt av at det skal være perfekt, men det er viktig å stille seg spørsmålet; hvem gjør man det egentlig for? Barna bryr seg sannsynligvis ikke og man hadde selv hatt det bedre om man ikke stresset så fælt. Man tenker at hvis julen blir bra, så har vi det bra, men så enkelt er det ikke. Jo høyere forventninger, jo tøffere blir skuffelsen.

JAKTER DEN PERFEKTE JULEN: Forfatter Kristine Storli Henningsen har skrevet en «feelreal-roman» om julestress. FOTO: Privat
JAKTER DEN PERFEKTE JULEN: Forfatter Kristine Storli Henningsen har skrevet en «feelreal-roman» om julestress. FOTO: Privat Vis mer

Orker ikke å ta storvask

Tobarnsmor og influencer Marit Bakkli opplever at en del legger lista altfor høyt når det kommer til juleforberedelser og julefeiring. Hun mener den perfekte julen er en jul med minst mulig stress.

– For meg er det bare å legge bort tankene om et strøkent, pent og velstelt hus med en gang, for det skjer ikke og det er sinnssykt digg å ikke ha de forventingene. Vi overser den gamle julesangteksten «nå har vi vaska gulvet», for det orker jeg faktisk ikke, sier hun.

– Vi tar en dag om gangen og holder forventingene lave. Unger er generelt lite kravstore og ser magien i det meste, noe jeg som voksen også har lært meg å gjøre. Gi meg en julefilm, kakao, fyr i peisen og litt julepynt, så er jeg fornøyd!

Marit er glad i juletradisjoner og starter pyntingen allerede i midten av november.

Tradisjonen med at alt skal være strøkent til julaften, har hun imidlertid kvittet seg helt med.

Prinsesse Kate tok med barna på veldedighet. Reporter: Caroline Vagle. Video: Se og Hør, YouTube/The Prince and Princess of Wales. Vis mer

– Jeg selv er oppvokst med full vasking og styr rundt julen. Den tradisjonen har foreldrene mine fra tidligere igjen og mange får jo julefølelsen av å ha alt på stell. Men slik er det ikke hos meg - heller tvert imot! Så her er det laget egne tradisjoner som er ganske så enkle. Der viktigste er at ungene mine får det rolig rundt julen med en følelse av varme og trygghet, sier hun.

– Hver desember får vi dessuten enten influensa, spysyka eller begge deler. Det er jo også en del av sjarmen med julen!

DROPPER STORVASKEN: - Vi overser den gamle julesangteksten «nå har vi vaska gulvet», for det orker jeg faktisk ikke, sier Marit Bakkli. FOTO: Privat
DROPPER STORVASKEN: - Vi overser den gamle julesangteksten «nå har vi vaska gulvet», for det orker jeg faktisk ikke, sier Marit Bakkli. FOTO: Privat Vis mer

Lurt å ligge unna sosiale medier

Kristine Storli Henningsen mener humor er et godt virkemiddel mot juleperfeksjonisme. Å se komisk på ting som går litt skeis i stedet for å gå inn i tungsinn, kan redde deg gjennom mange situasjoner.

Ellers råder hun alle som kjenner på perfeksjonisme-tendensene til å vurdere hva som egentlig er nødvendig for en god jul og hva som ikke er det.

Selv har hun og familien for eksempel valgt å kutte kraftig ned på gavene.

– Gaver er jo veldig stressende i seg selv, så denne julen har vi blitt enige om at vi voksne ikke gir til hverandre. I år har vi alle mulighet til å foreslå dette, da vi jo både kan skylde på klima og dårlig råd. Jeg tror også at det er lurt å ikke styre med så mange ting samtidig og heller sette inn støtet på det som er viktig for deg. Om det for eksempel er sprø svor på ribba, så fokuserer du på det og dropper andre ting, sier hun.

– Forsøk også å ligge unna sosiale medier, prøv å husk at det bare er en liten flik av virkeligheten. Hvis du selv har noen gode minner fra julen i barndommen, hva er det du husker? Jeg har aldri hørt noen svare at det var et strigla hjem, det er gjerne minnet om bestemor eller en god julefilm som dukker opp.

– Ofte er de beste minnene de stundene med barna som oppstår når ting får lov til å regissere seg litt selv, uten at man går inn og forsøker å styre altfor mye.

Kvinner stresser mest

Stressa og utslitte mødre som går litt av skaftet i ukene før jul er ikke et nytt fenomen.

Stresscoach Stine Valjord tror imidlertid at høye forventninger kombinert med at man allerede har alt for mye på agendaen, velter lasset for mange i desember.

– Det kan nok være at det for en del er behov for en realitetssjekk på «tidskontoen». Skal man virkelig håndtere full jobb, fritidsaktiviteter, juleforberedelser, julebord, juleavslutninger, dugnader, baking, familieselskap, vennetreff og være en «perfekt» mamma - og samtidig ha det koselig og rolig? Her tror jeg løsningen er å sjekke ordentlig inn med seg selv; hva er det som egentlig er viktig, sier hun.

Stine tror det i størst grad er kvinner som stresser mest med alt som hører julen til, særlig om man har det mye omtalte «flink pike-syndromet».

– Kjennetegn her er å være ansvarsfull og ha stor omsorg for alle rundt seg, pliktoppfyllende og også en hang til perfeksjonisme. Stress handler ofte om følelse av manglende kontroll, glede og mestring. Og om man stiller for høye krav til seg selv, vil det forsterke mangelen på disse faktorene ytterligere - fordi flere av kravene i realiteten er umulige å innfri, sier hun.

– I tillegg er et kjennetegn å være konfliktsky og redd for å skuffe andre. Om man da har nære relasjoner som har lite romslighet og fleksibilitet når det kommer til hvordan julefeiringen bør være, ender det ofte med at vi svelger store kameler og går på akkord med oss selv.

STRESSCOACH: Stine Valjord tror kvinner har en tendens til å stresse mer enn menn i dagene opp mot julaften. FOTO: Privat
STRESSCOACH: Stine Valjord tror kvinner har en tendens til å stresse mer enn menn i dagene opp mot julaften. FOTO: Privat Vis mer

Blir syk når julefreden senker seg

Hun mener også at sosiale medier har bidratt til økt press. Et råd er derfor å bli mer bevisst på valgene du tar, og hva du selv deler videre i sosiale medier.

– Når det finnes rampenisse-grupper på Facebook som nærmest døgnet rundt diskuterer ulike problemstillinger knyttet til rampenisse-streker og barn, og dette starter gjerne i september – oktober, får jeg en uggen følelse. Vi må ikke bli vår egen verste fiende i vår streben etter å innfri forventninger, som vi i veldig mange tilfeller skaper helt selv, sier hun.

Mange er så redde for å skuffe barn, foreldre og øvrig familie at det indre stresset setter seg i kroppen.

Ifølge stresscoachen er det ikke uvanlig å bli syk når julefreden endelig senker seg, eller at man kjenner på fysisk ubehag som hodepine, sterke smerter i kroppen eller svimmelhet.

– En annen konsekvens kan være at det plutselig «rakner» helt og at alle undertrykte følelser kommer til overflaten. Når man prøver å innfri forventninger om den perfekte julen, og det medfører at man undertrykker egne behov, følelser og grenser, så kan det ende med både tårer og frustrasjon til slutt.

– Så sitter man kanskje der, midt i juleselskapet og kjenner på ytterligere dårlig samvittighet og skam fordi det rant over. Da er det viktig å huske på at vi er alle bare mennesker som gjør så godt vi kan, og at i trygge omgivelser bør alle følelser være tillatte - også når det er jul.

Stresscoachens tips for å motvirke juleperfeksjonisme:

Gå for en lavterskel-jul: Det går helt fint om juletreet ikke er perfekt dekorert eller at ikke julegardinene er nystrøket. Om det er litt vanskelig å droppe noe fra den eviglange lista av det som «må eller bør» gjøres før jul, går det alltids an å tenke: Jeg forsøker å droppe noe av det i år og ser hva som skjer, så kan vi alltids ta det opp igjen til neste år.

Fortell dine nærmeste hva du ønsker: Er det felles julegavehandling, eller en ettermiddag helt uten planer? Selvsagt må man gjerne inngå kompromiss for at julefeiringen skal bli fin for alle involverte, men du fortjener også å bli hørt og få egne behov og ønsker dekket.

Senk egne forventinger: Vær bevisst på hvilke forventninger og press du selv er med på å skape. Dette kan være en krevende øvelse, men det kan virkelig gi mye innsikt og være verdt det dersom det fører til endringer som gir en mindre stressende førjulstid og jul.

Ikke si ja til alt: Se gjerne over desember som helhet før du takker ja til invitasjoner. Det går fint an å samles til lunsj, middag eller fest ellers i året også.

Hent deg inn: Bruk fridagene til en skitur, ta et bad, se julefilmer eller bake julekaker - hva enn som gjør deg tilfreds og gir hvile i noen minutter eller timer.

Deleger oppgaver: Involver familie, naboer og venner i julebaking eller gaveproduksjon. Vi må ikke glemme at julen først og fremst handler om å samles og skape noen gode øyeblikk sammen. Kanskje kan gaver i noen tilfeller erstattes med å gjøre noe sammen i dagene før jul?

Gi litt mer F: Vi tåler stress bedre når vi spiser sunt, sover nok og får litt fysisk aktivitet og dagslys hver dag. Men det er også befriende deilig å gi litt F og ha det gøy. Om du har valget mellom å stryke juleduker og gardiner, pakke inn ørten julegaver og bake deg gjennom syv sorter, eller å gå ut og ake med barna og lage engler i snøen - velg det siste! Om du klarer å se litt humoristisk på det hele og finne noe å le av, helst daglig, er det også sunt for å senke stresset.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet