Tobarnsmoren Anja er lei av å høre at det er synd på skilte foreldre som ikke får feire jul med barna sine

- Da en bekjent hørte at barna skulle feire jul med faren sin, sa hun «Stakkar dere, skal dere ikke få feire jul sammen?». Dette gjorde meg forbanna! 

FEIRER IKKE JUL SAMMEN: Mens Ida og Vilde tilbringer julen med far og besteforeldre i Spania, skal mamma Anja feire med familien hjemme i Norge. - Men det er slett ikke synd på oss, sier Anja. Foto: Privat
FEIRER IKKE JUL SAMMEN: Mens Ida og Vilde tilbringer julen med far og besteforeldre i Spania, skal mamma Anja feire med familien hjemme i Norge. - Men det er slett ikke synd på oss, sier Anja. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Mange skilte foreldre har feil fokus når de skal feire jul uten barna sine, mener tobarnsmamma Anja Holt.

bloggen sin tar hun til orde for at foreldre bør slutte å syte over at de ikke får feire jul sammen med barna sine.

Innlegget ble inspirert av en kommentar hun fikk fra en bekjent i fjor.

– Da vedkommende hørte at barna skulle feire jul sammen med faren sin, sa hun «Stakkar dere….skal dere ikke få feire jul sammen?!». Dette gjorde meg eitrende forbanna fordi vi har kommet frem til en løsning som fungerer for oss og det er faktisk ikke synd på ungene våre!

– Jeg reagerte også på at hun sa det slik at jentene mine kunne høre det, de skal jo ikke ha dårlig samvittighet for et valg som er tatt og som er avklart og greit, sier hun.

Helt greit å gi fra seg «sin» jul

Døtrene Ida (13) og Vilde (11) skal i år som i fjor feire julen sammen med faren sin og besteforeldrene som bor i Spania.

Selv om de i utgangspunktet har en delt samværsordning, synes Anja det er helt greit å gi fra seg «sin» jul.

– Hvis ungene har lyst til det, så er det deres valg. Jeg skjønner godt at de vil tilbringe to uker sammen med besteforeldrene sine som bor der og jeg synes det er viktigere at de klarer å holde den kontakten enn at jeg skal kjempe for den ene kvelden. Det viktigste for meg er at de får en kjempefin juleferie. Når de har det godt så har jeg det godt også, sier hun.

Hun forstår at ikke alle foreldre vil finne det like lett å frivillig gir bort «sin» julaften, men mener foreldre bør fokusere mer på barna og ikke seg selv.

– Jentene har tidligere spurt om jeg er lei meg når de ikke er hos meg, og da har jeg innrømmet at det i starten var litt rart. Jeg synes man kan være ærlig på det, uten å la barna dra avgårde på juleferie med dårlig samvittighet og vondt i magen. Jeg fortalte dem også at når de er borte, gjør jeg ting de ikke synes er gøy, som å besøke venninner som ikke har barn eller å dra på shopping som de allikevel ikke liker. Dette forstår de og de synes det er greit.

LES OGSÅ: Julen trigger samlivsbrudd

Enkelte foreldre fokuserer for mye på seg selv

Heine Vihovde Vestvik er familieveileder og forfatter av foreldrebøkene i «Den lille-serien», blant annet «Den lille tilknytningsboka».

Han tror noen foreldre kanskje fokuserer litt for mye på hvordan de selv har det når de ikke får feire jul sammen med barnet sitt. Enkelte uttrykker følelsene sine for å få litt trøst eller sympati fra barna.

– Men disse foreldrene gjør det nødvendigvis ikke med vilje, men som en integrert del av sin personlighet. Det kan bare være et lite sukk, et trist blikk, eller en bisetning med «så går jeg bare til meg selv jeg da» som utløser bekymringen hos barnet.

– Men jeg har ikke inntrykk av at dette gjelder et flertall, absolutt ikke. For det meste er foreldre ganske flinke til å være større og sterkere i slike situasjoner, legger han til.

– De fleste jeg har snakket med om dette synes det både er litt vanskelig og trist å feire jul uten å få være sammen med egne barn. Spesielt de som opplever det for første gang kan godt grue seg til hvordan dette blir. Det er ofte selve julekvelden, med all den felles glede og magi som denne kvelden har, de fleste gjerne skulle ha delt med sine barn hvis de kunne, sier han.

LES OGSÅ: - Vi ser ofte at foreldrene tar beslutninger uten barna

TØFT FOR MANGE FORELDRE: Familieveileder Heine Vihovde Vestvik sier høytider som julen ofte får oss til å føle oss ekstra ensomme uten barna. Foto: Privat
TØFT FOR MANGE FORELDRE: Familieveileder Heine Vihovde Vestvik sier høytider som julen ofte får oss til å føle oss ekstra ensomme uten barna. Foto: Privat Vis mer

Unngå å dele følelsene dine med barna

Selv om man kan bære på disse følelsene, mener han det ikke er en god idé å dele de med barna sine. Selv ikke større barn.

– Hovedgrunnen er at du ikke har lyst at barna dine skal gå rundt i jula og bekymre seg mer for om du har det bra enn de gleder seg over jula. Barn er utrolig sensitive og lojale overfor foreldre, og selv om de kanskje ikke viser det utad, kan de være preget av slike tanker, sier han.

– Da er det bedre at du snakker om dine følelser med en god venn, eller egne foreldre. Du kan heller fokusere på at barnet selv vil savne den andre forelderen i julen, og prøve å gi rom for barnet til å snakke med deg om dette. Hvis barnet skal få en god jul, trenger det at du sender det avgårde til den andre forelderen med gode ønsker og et smil, og at du heller viser savnet ditt når de kommer tilbake til deg i form av en god kos.

Han sier det heller ikke er nødvendig for skilte foreldre å overkompensere eventuell dårlig samvittighet over familiesituasjonen med ekstra store eller flotte gaver.

– Barna trenger det ikke. De har det mest sannsynlig fint og koser seg, og du kan glede seg over det. Da er det bedre at du lener deg litt tilbake, åpner en gave og tar litt vare på deg selv isteden. Det har du helt sikkert fortjent.

- Ikke ødelegg julen til ungene dine!

Selv skal Anja tilbringe mye av julen sammen med sin egen mor, noe alle setter stor pris på.

– Jeg har selvsagt gjort mye juleforberedelser sammen med barna, vi har pyntet til jul, vi synger julesanger i gatene og har pakkekalender. Men når de reiser til Spania, sitter jeg ikke alene i leiligheten min og gråter, sier hun.

Hun mener foreldre som synes det er vanskelig å feire julen uten barna, bør tenke på hvordan de opptrer ovenfor barna.

– Ikke ødelegg julen til ungene dine! Om du griner, begynner de å grine og det eneste du har oppnådd er at alle har fått en dårlig jul. Å være borte fra barna sine kan være tøft i starten, men det blir lettere etterhvert!

LES OGSÅ: Slik blir dere enige om pengene etter samlivsbruddet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer