Svangerskapsforgiftning

Tobias måtte hentes ut av mammas mage tre måneder før tiden

– Alt gikk så fort, alt var så alvorlig. Jeg var egentlig litt i en tåke av redsel og fortvilelse.

FØDT PREMATUR: Graviditeten og fødselen skulle bli ganske annerledes enn Silje og Joakim hadde sett for seg. Lille Tobias måtte nemlig bli født i svangerskapsuke 27 på grunn av alvorlig svangerskapsforgiftning. FOTO: Privat
FØDT PREMATUR: Graviditeten og fødselen skulle bli ganske annerledes enn Silje og Joakim hadde sett for seg. Lille Tobias måtte nemlig bli født i svangerskapsuke 27 på grunn av alvorlig svangerskapsforgiftning. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Silje Gunnarsdottir (23) forteller at gleden var stor da hun og samboer Joakim Jørgensen Henriksen (24) for cirka ett år siden oppdaget at de ventet sitt første barn.

Graviditeten og fødselen skulle imidlertid vise seg å ikke bli helt slik de hadde forventet.

Flere symptomer på svangerskapsforgiftning

I tillegg til typiske graviditetsplager som sterk kvalme, begynner Silje å få mye vann i kroppen. Først tenker hun at dette er normalt og legger derfor ikke særlig vekt på symptomene.

– Men etter noen dager begynte jeg å få en ekstrem hodeverk. Det var som et trykk som aldri ga slipp, så jeg følte meg konstant i en boble av smerte. Jeg spiste hodepinetabletter som om det var godteri, forteller hun.

– Jeg var på denne tiden også på en 3D-ultralydundersøkelse hvor det kom frem at barnet var litt mindre enn det han egentlig burde være, men hun som tok ultralyden sa ikke noe mer om det så jeg trodde ikke det gjorde noe.

Tidlig i svangerskapet oppsøker Silje også legevakten fordi hun tror hun kan ha fått en urinveisinfeksjon. Dette er ifølge Lommelegen.no vanlig hos gravide men noe som alltid må behandles på grunn av fare for spredning til øvre urinveier og utvikling av komplikasjoner.

– Urinprøven viste at jeg ikke hadde urinveisinfeksjon, men at det var litt proteiner i urinen. Jeg fikk beskjed om at jeg sikkert bare hadde spist noe med kjøtt i rett før jeg kom. Noe jeg hadde, så dette trodde jeg på og reiste hjem i god tro, forteller hun.

– I ettertid har jeg skjønt at det trolig var tegn på en begynnende svangerskapsforgiftning.

UFATTELIG LITEN: Tobias var bare 790 gram og 33 cm da han ble født. FOTO: Privat
UFATTELIG LITEN: Tobias var bare 790 gram og 33 cm da han ble født. FOTO: Privat Vis mer

Hadde veldig høyt blodtrykk

Alle disse plagene fører til at Siljes mor blir stadig mer bekymret for datteren og hun presser på for å få henne til å oppsøke lege.

Her blir det oppdaget at hun har et veldig høyt blodtrykk, noe legen mener kan være et såkalt «hvit frakk» blodtrykk.

Dette er et fenomen som ifølge Sykepleien.no kan oppstå når blodtrykket tas i kliniske miljø. Studier viser nemlig at pasienters psykiske reaksjon på å bli behandlet av lege kan føre til økt blodtrykk.

For sikkerhetsskyld blir hun derfor sendt hjem med en blodtrykks-døgnmåler.

– Dagen etter kunne legen se på måleren at blodtrykket mitt var veldig høyt, selv rett etter at jeg hadde våknet. Urinprøven jeg leverte viste også at jeg hadde mye proteiner i urinen. Jeg ble derfor henvist til sykehuset i Arendal for videre vurdering, forteller hun.

Symptomene må alltid tas på alvor

Svangerskapsforgiftning eller preeklampsi er ifølge Helsenorge.no en komplikasjon som oftest oppstår i siste halvdel av svangerskapet. Tilstanden innebærer at den gravide får forhøyet blodtrykk og skiller ut proteiner i urinen.

Årsaken til svangerskapsforgiftning er ikke fullt kjent, men faktorer som førstegangsgraviditet, alder over 40 år, kroppsmasseindeks over 35 og diabetes, øker risikoen.

Dersom du har hatt svangerskapsforgiftning tidligere eller venter flerlinger, har du også en høyere risiko. Symptomene kan ofte være milde, men må likevel alltid tas alvorlig.

På sykehuset tas det nye prøver samt en ultralydundersøkelse. Silje forteller at hun straks kan se på jordmoren at alt ikke er helt slik det burde være.

– Jordmoren sa at hun bare skulle hente noe og etter en liten stund kom hun inn med fem personer, både leger og sykepleiere, som også skulle sjekke ultralyden. Til slutt fikk vi vite at den ene blodåren til morkaken hadde sluttet å fungere og at barnet var veldig liten i forhold til det han skulle være.

Ble sendt til Rikshospitalet med helikopter

Etter litt diskusjon kommer legene frem til at barnet, til tross for at Silje bare er i svangerskapsuke 27, mest sannsynlig må ut.

Det blir derfor besluttet at hun bør sendes med helikopter til Rikshospitalet i Oslo hvor de har en egen nyfødtintensiv-avdeling.

– Jeg ble satt på en intravenøs medisin for å få ned blodtrykket, da helikopteret nektet å fly meg før jeg hadde 140 i blodtrykk. Det tok fryktelig lang tid å få det ned og jeg var livredd. Samtidig gikk det ikke helt opp for meg hva som var på vei til å skje, forteller hun.

LANGE MÅNEDER PÅ SYKEHUSET: Tobias måtte lenge være tilkoblet en maskin som hjalp ham med å puste. FOTO: Privat
LANGE MÅNEDER PÅ SYKEHUSET: Tobias måtte lenge være tilkoblet en maskin som hjalp ham med å puste. FOTO: Privat Vis mer

Vel fremme på Rikshospitalet viser en ny ultralydundersøkelse at barnet ikke har det bra i magen og at han bør ut snarest. Bare 30 minutter etter ankomst blir Silje trillet inn på operasjonsstuen for et akutt keisersnitt.

– Alt gikk så fort, alt var så alvorlig. Jeg var egentlig litt i en tåke, en tåke av redsel og fortvilelse, sier hun.

– Plutselig kjente jeg at de dro, men det var ikke vondt, og så hørte jeg et lite klynk fra Tobias i det han kom ut. Han veide kun 790 gram og var 33 cm lang. De fortet seg ut med ham og Joakim fulgte etter, mens jeg lå igjen på operasjonsbordet og ble lappet sammen.

– Først da gikk det opp for meg at jeg hadde fått et barn tre måneder før tiden!

Redd for å miste sønnen

Silje synes den første perioden etter fødselen er vanskelig. Ikke bare er de nesten fire timer unna familie og venner, hun er også veldig redd for at lille Tobias ikke kommer til å overleve.

– Jeg følte meg så fortapt. Alt var så skummelt og jeg følte meg så ufattelig hjelpeløs. Både jeg og Joakim var flere ganger redde for å miste ham. Oppholdet på Rikshospitalet var også mye preget av oppfølging av blodtrykket mitt og at jeg var veldig sliten, sier hun.

ENDELIG HJEMME: Gleden var stor da Tobias endelig var frisk nok til å reise hjem. I dag er han fire måneder gammel og veier cirka 4,2 kg. FOTO: Privat
ENDELIG HJEMME: Gleden var stor da Tobias endelig var frisk nok til å reise hjem. I dag er han fire måneder gammel og veier cirka 4,2 kg. FOTO: Privat Vis mer

Etter cirka en måned blir den lille familien overflyttet til Kristiansand sykehus slik at de kan få være nærmere hjemstedet, men Tobias må fortsatt være tilkoblet en maskin som hjelper ham med å puste.

Først etter fire lange måneder på sykehuset kommer endelig beskjeden; Tobias er sterk nok til at han kan få reise hjem.

– Jeg trodde nesten ikke mine egne ører. Gleden vi følte da vi kunne hjem, den er helt ubeskrivelig, sier Silje.

– I dag har vi det helt fantastisk. Tobias er en fornøyd liten gutt som i dag er fire måneder gammel og som veier cirka 4,2 kg. Lungene hans er fortsatt dårlige, men de blir bedre for hver eneste dag. Vi er så utrolig stolte av den lille helten vår!

Kan kun behandles ved at kvinnen forløses

Ifølge jordmor Marie Svedberg ved Klinikk for alle, må man ved en lettere svangerskapsforgiftning sykemeldes. Ekstra oppfølging som jevnlige blodprøver og blodtrykksmålinger er også viktig for å vurdere en eventuell innleggelse. Noen ganger kan det være aktuelt å gi blodtrykkssenkende legemidler.

Alvorlig svangerskapsforgiftning kan imidlertid kun behandles ved at kvinnen forløses.

– Symptomer på svangerskapsforgiftning er hodepine, hevelser, høyt blodtrykk og protein i urinen. Noen kan også få influensalignende symptomer, forklarer hun.

– Ved mer alvorlig svangerskapsforgiftning kan man oppleve flimring for øynene og smerter høyt oppe i magen, i det som heter epigastriet. Noen får også vondt ut mot høyre i siden i magen hvor leveren ligger, da en alvorlig svangerskapsforgiftning kan påvirke de store organene i kroppen.

Dersom du har noen av disse symptomene er det ifølge Svedberg viktig å umiddelbart ta kontakt med lege.

Svangerskapsforgiftning kan føre til alvorlige komplikasjoner hos mor, men tilstanden er også farlig for fosteret. Slike utfall er ifølge jordmoren heldigvis sjelden i dag, da man i de fleste tilfeller vil oppdage problemene gjennom svangerskapskontrollene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer