Live Nelvik

Tok grep i datterens klasse

- Sprer seg som en epidemi, sier trebarnsmor Live Nelvik.

LIVE NELVIK: Har engasjert seg i skjermbruk. Foto: Morten Eik/Se og Hør
LIVE NELVIK: Har engasjert seg i skjermbruk. Foto: Morten Eik/Se og Hør Vis mer
Publisert

- Vi har foreldremøter – initiert av meg – hvor vi prøver å holde en regel: «Frem til neste foreldremøte, får ingen mobiler». Vi prøver å gjøre det sånn, fordi når én får mobil, så får en til, og så sprer det seg som en epidemi. Plutselig er det mange åtteåringer som har telefon.

Det sier programleder Live Nelvik (41) i den nyeste epiosoden av TV2s podkast «Familiekoden».

Nelvik, som også trebarnsmor til Liv (11), Elsa (8) og Ingrid (5), forteller at hun lenge har engasjert seg mot skjermbruk hos de minste.

- Når du blir voksen og skal se tilbake på livet ditt, så tror jeg ikke at du kommer til å se på TikTok som et minne. Jeg tror ikke det lagres i minnebanken, for det er ikke verdt det. Man må ha noen opplevelser å se tilbake på, og det er derfor jeg har tatt opp kampen mot skjerm, utdyper hun i podkasten.

41-åringen er ikke så bekymret for at barna bruker skjermen til å spille, men mer over hva de kan bli eksponert for på internett.

- Det finnes grusomme eksempler hvor 11-årige gutter var litt interessert i muskler – for det kan en 11 år gammel gutt være – og så går algoritmene helt bananas, og så kommer: «Sånn slanker du deg!». Og så er det i gang, legger hun til.

Nelvik har ikke svart på KKs henvendelser.

Ny nasjonal anbefaling

Hun er ikke alene.

Tidligere i februar kom Utdanningsdirektoratet med en ny nasjonal anbefaling om mobilfrie klasserom både på barneskole, ungdomsskole og videregående skole. De mener også friminuttene bør være mobilfrie på både barne- og ungdomsskolen.

Det fikk lærer Trude Vasstrand til å reagere.

SAVNER STANDPUNKT: - Hvis de først mener at mobilbruk er et problem, så må de også ta ansvar for å gjøre noe med det. FOTO: Ida Bergersen
SAVNER STANDPUNKT: - Hvis de først mener at mobilbruk er et problem, så må de også ta ansvar for å gjøre noe med det. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

- Jeg henger meg opp i ordet anbefaling. Det som kan skje når man kun anbefaler, er at det åpner for ulik praksis i fylker, kommuner og skoler, uttalte hun til KK tidligere, og utdypet:

- Det er litt i tida, mye av lærerplaner og annet i skolen er så vagt, og det ender opp med at det er rektorer og lærere som får denne poteten i hodet.

KAFFETABBE: Visste du at du mest sannsynlig oppbevarer kaffen din helt feil? Selv heller jeg kaffen ut i en tett beholder. Men dette er tydeligvis ikke optimalt! Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

- Foreldrene må på banen

Vasstrand mente også at man bør tørre å ta et tydeligere standpunkt.

- Hvis de mener at mobilbruk er et problem, så må de også ta ansvar for å gjøre noe med det, og ikke bare komme med en vag anbefaling. Ikke legg det over på meg og andre lærere.

Foreldrene burde dessuten koble seg mer på, og vite hva barna holdt på med på nettet, fremhevet Vasstrand.

- Jeg tenker litt «hvor er foreldrene»? Jo, de er der jo for så vidt, men foreldre må være mye mer på banen og vite hva barna holder på med på nett. Så må skolemyndighetene og politikerne slutte å si at det er mitt ansvar. De må involvere foreldrene i mye større grad.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet