Kreative fedre

Tor-Arne har strikkedilla: - Jeg blir kalt kjerring og homo

La deg inspirere av disse kreative småbarnsfedrene på Instagram.

PAPPA SOM STRIKKER BABYKLÆR: Da han skulle bli pappa for første gang fattet Tor-Arne interesse for strikking. Resultatet har blitt en hel garderobe av vakre plagg til datteren Olivia (2). FOTO: Privat
PAPPA SOM STRIKKER BABYKLÆR: Da han skulle bli pappa for første gang fattet Tor-Arne interesse for strikking. Resultatet har blitt en hel garderobe av vakre plagg til datteren Olivia (2). FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Nydelige babygensere i mykt silkegarn, pekanbukser med hullmønster og strømpebukser i håndfarget bomullsgarn. Dette er bare noe av alt det vakre småbarnsfar Tor-Arne Gyth (29) har strikket det siste året.

Under navnet Strikktilbabyen, deler han sine mange kreasjoner med andre strikkeentusiaster på Instagram.

– Jeg synes det er en kjempefin plattform hvor folk er hyggelige mot hverandre og løfter hverandre opp til stadighet. Jeg anbefaler alle, ikke bare menn, å vise fram hobbysiden av seg selv, enten om det er strikking, klatring eller stjernekikking. Det er lett å bli inspirert av andre og det er viktig å vise at alle kan ha sine egne interesser, sier han.

Interessen for strikking startet da han og ektefellen Hawre (31) ventet sitt første barn, datteren Olivia (2). I tillegg til at de begge jobber som lærere, designer Hawre strikkemønster under navnet Studio Gyth.

– Jeg startet å strikke i januar 2019 og Hawre hjalp meg med å legge opp til en liten lue til vår kommende datter. Tanken var at også jeg kunne bidra med fine hjemmelagde klær til barnet vårt, samtidig som jeg og kona kunne ha en koselig aktivitet og hobby sammen mens vi gledet oss til å bli foreldre, forteller han.

Liker å teste ulike strikketeknikker

Tor-Arne har alltid et prosjekt på pinnene, og ofte flere samtidig, men med en aktiv toåring har det blitt noe mindre tid til strikking. Dersom han får til å strikke ti timer i løpet av uka er han godt fornøyd.

– Jeg bytter mellom store og små prosjekter, samt enkle og mer kompliserte. Jeg liker nok aller best å kunne strikke til datteren min, spesielt nå som hun har begynt å vise interesse for hva hun har på seg. Akkurat nå er hun opptatt av kjoler og hun spør ofte om hun kan få en kjole av meg. Det motiverer alltid å strikke noe hun har lyst på og som hun bruker!

– Både jeg og kona mi er veldig opptatt av bærekraftighet og dermed er det viktig at plagget som lages blir brukt forsvarlig mye, er av god kvalitet og laget av bæredyktige og etiske materialer. Ellers er jeg veldig glad i å strikke ting der «noe skjer», at det er mye mønster og nye spennende teknikker.

FELLES PROSJEKT: Olivia i en vakker genser designet av mamma Hawre og strikket av pappa Tor-Arne. FOTO: Privat
FELLES PROSJEKT: Olivia i en vakker genser designet av mamma Hawre og strikket av pappa Tor-Arne. FOTO: Privat Vis mer

Ble kalt kjerring og homo

Strikking blir nok fortsatt sett på som en kvinneaktivitet og det er uten tvil flest kvinner som strikker her til lands. En undersøkelse utført av SIFO i 2017 viser at bare tre prosent av norske menn strikker, mot 48 prosent av alle kvinner.

Selv om han får flest hyggelige tilbakemeldinger, får han også en del kommentarer som bunner i oppfatningen om at strikking er noe bare kvinner skal drive med.

En av årsakene til at Tor-Arne har valgt å dele hobbyen sin i sosiale medier, er nettopp å bekjempe slike fordommer.

– Alle som ønsker kan tross alt prøve ut strikking, og også alle andre hobbyer, uten at man skal få høre at man er av feil kjønn eller legning. Jeg har flere ganger blitt spurt om jeg er homofil og har fått kommentarer som «kjerring» og «homo». Dette går heldigvis ikke inn på meg som person, men det viser jo at det fortsatt er en jobb som må gjøres med tanke på å bekjempe fordommer generelt.

– Jeg holder kanskje på med en liten og snever kamp mot fordommer, men håper jeg kan være med å belyse det store bildet også. Det må sies at det er litt vanskelig også, fordi jeg har fått såpass mye oppmerksomhet for strikkinga mi, mye fordi jeg er mann. Det blir ganske paradoksalt, sier han.

KREATIV PAPPA: Martin Langaas elsker å snekre barneleker på fritiden og alt er av eget design. FOTO: Privat
KREATIV PAPPA: Martin Langaas elsker å snekre barneleker på fritiden og alt er av eget design. FOTO: Privat Vis mer

Snekrer barneleker som terapi

– Når jeg snekrer har jeg fullt fokus på det jeg driver med og tenker ikke på andre ting. Det er som en form for terapi, samtidig som jeg får utløp for min kreative side, sier Martin Langaas (39).

Som direktør for flyfrakt i Avinor har Martin en travel hverdag med mye reising og lite fri. Men tobarnsfaren, som av venner beskrives som «langt over snittet handy», har funnet den ultimate metoden for å koble av på fritiden; han snekrer barneleker.

For en stund tilbake ble han oppfordret av en venn til å dele sine kreasjoner på Instagram og startet kontoen The Woodworking Daddy.

Men selv om kontoen er forholdsvis ny, har snekring lenge vært en kjær hobby for Martin. Opp gjennom årene har det blitt mange hjemmesnekrede konstruksjoner.

Det startet med en sittebenk med oppbevaring til kjøkkenet, deretter har det blitt både sjørøverbåt-seng, traktor med tilhenger, bondegårder, brannstasjon, lekekiosk og utallige dukkehus.

POPULÆR KLASSIKER: Martin har ikke tall på hvor mange dukkehus og dukkeslott han har bygget opp gjennom årene. FOTO: Privat
POPULÆR KLASSIKER: Martin har ikke tall på hvor mange dukkehus og dukkeslott han har bygget opp gjennom årene. FOTO: Privat Vis mer

Lager aldri arbeidstegninger

Mange av leketøyene har gått til Martins barn på seks og ni år, men mye har blitt gitt bort til venner, nieser og nevøer.

– Barna mine synes det er dritkult, men de tror at alle papper er sånn, smiler Martin.

– Alle i familien og vennene mine vet at jeg er en Snekker-Andersen og det hender jeg får diskret bestillinger, noe jeg bare synes er morsomt. En gang fikk jeg en tekstmelding fra en pjokk som akkurat hadde lært seg å skrive SMS. Han lurte på om jeg kunne bygge dukkeseng til bamsen hans og sendte meg en selvlaget tegning som jeg på et vis klarte å tolke.

– Etterpå fikk jeg bekreftelse fra ham på at det var akkurat slik han hadde tenkt seg det. Gleden for meg ligger i selve byggingen, men når noen blir så glad for det jeg har laget gir det meg dobbelt glede.

Inspirasjonen til nye leketøy kan komme plutselig og da tar det ikke lang tid fra første tanke til idéen settes ut i live.

Men arbeidstegninger bruker han ikke, all planlegging foregår kun i hodet, noe som er ganske imponerende med tanke på hvor detaljerte lekene er.

– Idéene kan ramle ned på de utroligste tidspunkt og ofte lager jeg tegninger i hodet mens jeg er på joggetur. Jeg diskuterer med meg selv hvordan jeg skal løse ulike problemer, som vinkler og hjørner.

– Noen av prosjektene tar lang tid, da jeg er opptatt av at det skal være detaljert og se fint ut for andre. Samtidig skal det være kvalitet og funksjonelt slik at barna faktisk kan leke med det jeg lager, jeg vil ikke at det bare skal havne på hylla og støve ned.

IMPONERENDE BYGGVERK: Lekene er detaljrike, har masse farger og er solide nok til å tåle litt røff lek. Denne store brannbilstasjon ble gitt bort i gave til nevøen Jonas. FOTO: Privat
IMPONERENDE BYGGVERK: Lekene er detaljrike, har masse farger og er solide nok til å tåle litt røff lek. Denne store brannbilstasjon ble gitt bort i gave til nevøen Jonas. FOTO: Privat Vis mer

Gjenbruker gamle furumøbler

Martin bruker også ofte gjenbruksmaterialer, for eksempel gamle furumøbler som gis bort på Finn. Dette har vært ekstra smart i disse koronatider hvor stengte butikker har ført til at tilgangen på materialer har vært dårligere enn ellers.

– Hvis vi demonterer noe tar jeg alltid vare på smådeler som jeg tenker kan komme til nytte, for eksempel skruer og beslag. Jeg er ikke en skrotnisse, men ser nytten i små ting og bygger løsninger rundt dem. Det går litt sport i det også, da det er kult å bruke ting som ellers ikke ville komme til nytte. Det er gøy å bygge en leke av noe folk aldri hadde gjettet var en gammel furukommode eller et skinnesystem i et kjøkkenskap.

– Men det aller viktigste for meg at jeg lager alt med glede. Dersom det blir slik at man føler tvang eller at noe «må» gjøres, mister man mye av gleden. Slik tror jeg det er på mange andre områder i livet også; resultatet blir alltid best om man har det gøy i prosessen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer