Tran og grønnsaker kan forebygge svangerskapsforgiftning

Tran og grønnsaker kan forebygge svangerskapsforgiftning
Tran og grønnsaker kan forebygge svangerskapsforgiftning Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gravide som tar tran og som spiser rikelig med grønnsaker har lavere risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning (preeklampsi). Dette viser to publiskasjoner utgått fra forskere ved folkehelseinstituttet. Studiene omfatter 23 400 førstegangsfødende som har vært med på mor og barn undersøkelsen. 

Svangerskapsforgiftning er en alvorlig tilstandSvangerskapsforgiftning oppstår i siste halvdel av svangerskapet, og kjennetegnes av høyt blodtrykk og protein i urinen. Det er en komplikasjon som rammer 3-5 % av alle gravide. I lette tilfeller kan mor være upåvirket av tilstanden, men i alvorligere tilfeller kan svangerskapsforgiftning bli livstruende for mor og foster. Den eneste behandlingen er forløsning, og svangerskapsforgiftning er derfor en viktig årsak til for tidlig fødsel. Årsakene til svangerskapsforgiftning er ukjente, men mange av risikofaktorene, for eksempel overvekt, høyt blodtrykk og diabetes, er de samme som for hjerte-karsykdom. Det er tidligere vist at enkelte komponenter i kostholdet som sukker, fett og kostfiber påvirker risikoen for svangerskapsforgiftning, og den nye studien bygger opp under dette. Dette er imidlertid den første gangen at kvinners kosthold i form av ulike kostmønster er undersøkt mot svangerskapsforgiftning. Les mer om svangerskapsforgiftning her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer