Tran til baby

Tran - anbefalt for baby! Foto: Shutterstock.com ©
Tran - anbefalt for baby! Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsedirektoratet anbefaler at alle spedbarn bør få daglig tilskudd av vitamin D fra de er fire uker gamle. Det anbefales at spedbarn får vitamin D-tilskudd i form av tran. Barn som ikke får tran, bør gis vitamin D-dråper.

Morsmelken er tilpasset barnets behov inntil seks måneders alder og inneholder nok av alle energigivende næringsstoffer, samt vitaminer og mineraler med unntak av D-vitamin. Av denne grunn skal baby fra fire ukers alder gis tran eller D-vitamindråper.Det er viktig å følge doseringen på preparatet. Bruk et egnet måleredskap eller medisinmål som fås på apoteket og gi kun angitt mengde. D-vitamin vil ved betydelig overdosering kunne hope seg opp i kroppen og gi forgiftning.

TranBegynn med noen dråper tran på en lunken skje (lunk skjeen litt i varmt vann) for å venne barnet til smaken. Anbefalt dosering av tran er 2,5 ml fra fire ukers alder. Øk mengden gradvis. Dosering ved seks måneders alder og videre er 5 ml daglig.

Barnet vil ikke ha tranHer får du noen praktiske råd om hvordan du gir babyen tran

D-vitamin dråperNoen foreldre synes det er mest praktisk å gi barnet D-vitamin i form av D-vitamin dråper, særlig hvis barnet gulper mye. Doseringen er 5 dråper daglig. Dråpene kan dryppes direkte i barnets munn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer