Trassalder

Trass er en nødvendig del av barnet utvikling. Foto: Shutterstock ©
Trass er en nødvendig del av barnet utvikling. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste som har hatt eller har et barn på 2-3 år vil nok ha opplevd mange runder med sterk vilje og raseri hos barnet. Dette oppleves noen ganger vanskelig for mange foreldre! Men trassalder er en viktig fase i barnets utvikling, som både barnet og foreldrene kommer styrket ut av.

Når barnet er rundt to år, er viljen godt utviklet, men barnets vilje til å utføre ting, er ofte større enn evnen. Barn i 2 års alderen skjønner og forstår mer enn det får uttrykt gjennom språket. Derfor kan de bli svært frustrert når de ikke blir forstått eller får sagt det ønsker, - slik at andre forstår hva en vil og mener.

Ofte vet ikke 2 åringen selv hva han vil og trenger hjelp av voksne som bestemmer for en. Ikke for mange spørsmål, lurt å gi barna feks. 2 valg. Opplevelse over å kunne velge kan føles godt. Eksempel: Valg mellom 2 luer, men ikke valg om barnet skal bruke lue eller ikke. Eller: Voksne stiller ofte spørsmål; "Har du lyst å legge deg?" Egentlig har ikke barnet mulighet til å velge dette, men vi voksne stiller spørsmål for å være mer "hyggelige". Dette kan barnet bli svært frustrert over og kan tro at det har reelt valg

-”Neeeeei!” roper Synne, 2 år, og kaster bollen sin. Uheldigvis lander den på hodet til en sur mann ved nabobordet på cafeen. Synne vil ikke ha bolle, hun vil ha is, og dermed basta! – ”Nei! Ikke is i dag.” sier mamma bestemt, med det resultat at Synne kaster seg ned på gulvet og uler. Ja, riktig gauler! 40 hoder er vendt mot oss to. Den umulige ungen, og den enda mer umulige mammaen…

LES OGSÅ: Slik bygger du opp ditt barns selvtillit 

Hvor lenge varer det?

Trassalderen er mest kjent for å være et 2-årsalderfenomen. Men de fleste barn vil ha flere perioder i alderen 2-4 år med raserianfall. Kanskje heller ikke avgrensede perioder, men flere år sammenhengende med trass i bølgedaler, og med litt forskjellig uttrykk. Hold ut! Det går over! Se deg rundt - svært få voksne mennesker kaster seg på gulvet i hylende raseri når verden går dem i mot!

LES OGSÅ: La barnet får lov til å klare selv

Her har du noen råd om hvordan du kan takle sinneutbruddene:

 

 • Godta at dette er en del av barnets naturlige utvikling, og at dette er et rop om hjelp. Opptre vennelig og bestemt, selv om barnet skriker, sparker og slår. Opptre vennelig, men bestemt, slik kan du roe ned barnet. Husk at det ikke er barnet som er slemt - det mister ganske enkelt selvkontrollen. Barn opplever voksne som trygge når de opptrer vennelig og bestemt.
 • Ikke rop, slå, eller bli sint. Barnet trenger din hjelp for å få tilbake kontrollen. Gjennom et raserianfall sier barnet: "Hjelp! Beskytt meg mot meg selv!" Du kan bare roe ned barnet ved selv å være rolig.
 • Et rasende barn kan bli skremt av sine egne ukontrollerte følelser. Hold barnet tett inntil deg. Hold godt fast, for barnet vil stritte imot. Allikevel vil barnet oppleve dette som trygt. Dette må du prøve deg litt frem med. Noen barn liker ikke å bli holdt når de er sinte, du vil da merke at holdingen bare forsterker aggresjonen. Kanskje det beste er å vente til barnet er litt roligere med å trøste.
 • Vær nøktern. Barnet kan forsøke å nettopp utløse en dramatisk reaksjon.
 • NB! Det er en svært viktig del av utviklingen at barnet får uttrykke seg gjennom sinne. Viktig å si til barnet at du skjønner at det er sint og at det er lov å være sint (men det skal ikke gå ut over andre)
 • Vær parat til å hindre barnet i å skade seg selv eller andre.
LES OGSÅ: Slik bygger du opp ditt barns selvtillit 


  Barnet trenger TYDELIGE og forståelsesfulle voksne
  Les mer om barn og sinne i artikkelen barnets gråt - din trøst
  Pedagog Berit gir råd om "Trassalder":


  Kilder:
  - Vigdis O. Lofthus, førskolelærer
  - "Foreldre for første gang", Miriam Stoppard, 1998
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer