Tre barn er greit. Deretter kommer fornærmelsene

Sjekk de utrolige kommentarene familiene med mange barn får!

TYPISK GUTTEFAMILIE Elin forteller at det finnes flere eksempler fra familien hennes på at det er overvekt av ett kjønn.  Foto: Privat
TYPISK GUTTEFAMILIE Elin forteller at det finnes flere eksempler fra familien hennes på at det er overvekt av ett kjønn. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elin Beate Johannessen (31) og Arne-Svenn Jakobsen (33) er foreldre til Arn Magnus (5), Brage Sakarias (3,5), Sigur Olai (2) og Einer Mikal (9 mnd).

Med fire barn såpass tett, mangler det ikke på reaksjoner fra folk de treffer.

Flest positive kommentarer

– De fleste er positive. De sier gjerne «wow, det er imponerende!» eller «hvordan har dere sovet de siste fem årene??», smiler Elin.

– Mange er oppriktig nysgjerrige og lurer på hvordan det er med så mange og tette unger. Noen fordi de selv har to tette og lurer på å få flere, andre fordi de synes det er mer enn nok å hanskes med to unger med flere år mellom seg, sier hun.

UVENTET REAKSJON: – Da vi fortalte nyheten om at vi ventet vårt fjerde barn var det faktisk flere som reagerte negativt, forteller Elin. Foto: Privat
UVENTET REAKSJON: – Da vi fortalte nyheten om at vi ventet vårt fjerde barn var det faktisk flere som reagerte negativt, forteller Elin. Foto: Privat Vis mer

Fleiper om prevensjon

Men det å skulle fortelle venner og bekjente om familieforøkelse er ikke alltid like greit.

Selv om Elin tror at de fleste kommentarene er ment som tull, er enkelte av dem litt «på kanten».

– Særlig mannen min har fått sleivete kommentarer om at han må da klare å holde fingrene av fatet. Mitt inntrykk er at særlig menn kan komme med fleipete kommentarer om prevensjon og sex, sier hun.

– Vi har fått både fleipende og alvorlige spørsmål av typen «er dere medlem av en sekt?», «det kan da ikke være planlagt?» eller «konkurrerer du med søsteren din om å få flest unger?»

 

Negativ respons på nummer fire

For Elin opplevdes det litt sårende når man ikke helt får den responsen man hadde håpet på.

– Da vi fortalte nyheten om at vi ventet vårt fjerde barn var det faktisk flere som reagerte negativt. Manglende entusiasme er vel kanskje ikke så rart når det er fjerde gangen, men å bli møtt med fullstendig stillhet gjorde vondt, sier hun.

– Kanskje folk ikke skjønner at når man venter en unge, enten det er første eller sjette, så gleder man seg uansett.

LES ELIN BLOGGINNLEGG: «Vet dere ikke at det finnes prevensjon?»

ÅTTEBARNSFAMILIEN: Linda og ektemannen Dan Richard 41 har barna Silje (16), Julian (15), Elias (11), Mia (10), Lilli (8), Eskil (5), Mika (2) og en nyfødt gutt som foreløpig er uten navn (ikke avbildet). Foto: Privat
ÅTTEBARNSFAMILIEN: Linda og ektemannen Dan Richard 41 har barna Silje (16), Julian (15), Elias (11), Mia (10), Lilli (8), Eskil (5), Mika (2) og en nyfødt gutt som foreløpig er uten navn (ikke avbildet). Foto: Privat Vis mer

- Folk får hakeslepp!

Linda Cathrine Hagen fra bloggen «Absolutt hjemme» kjenner seg godt igjen i Elins beskrivelser. Som åttebarnsmamma synes hun det alltid er like morsomt å se hvordan folk reagerer når de får høre hvor mange barn hun har.

– De får rett og slepp hakeslepp, og så må de spørre igjen om de hørte riktig. Og så kommer alle spørsmålene. Øynene blir vidåpne og de kan nesten ikke tro det, sier hun.

Linda forteller at veldig mange av kommentarene hun får går på det rent praktiske. Kommentarer som «Hva slags bil har dere?», «Får dere dratt på ferier?» og «hvor mange vaskemaskiner kjører du i uka» er typiske gjengangere.

– Mange lurer også på hvordan vi klarer oss økonomisk. Andre synes det er egoistisk av oss å få mange barn fordi de mener at det er så stor nød i verden at vi ikke trenger flere mennesker her i den rike delen av verden, sier hun.

Gruer seg for å fortelle om familieforøkelse

Hun kjenner også til at det kan være vanskelig å skulle dele nyheten om at man venter barn nummer fire eller mer.

– Jeg har hørt om noen som gruer seg for å fortelle familie og venner om familieforøkelsen fordi det er en del fordommer. Hvorfor få flere enn tre barn liksom? Da må man jo ha større bil og alt blir litt mer komplisert, sier hun.

LES OGSÅ: Slik kan du fortelle verden den gode nyheten

I SAMLET FLOKK: Hele søskenflokken sammen med sin nyfødte lillebror. Foto: Privat
I SAMLET FLOKK: Hele søskenflokken sammen med sin nyfødte lillebror. Foto: Privat Vis mer

Mange fordommer

Ellers mener Linda at den største fordommen går på at foreldrene ikke klarer å følge opp alle barna sine.

– Det er en stor misoppfatning, sier hun. – Har man flere barn prioriterer man automatisk mer tid sammen med familien og man har antageligvis færre hobbyer. Mange involverer barna sine i sin egen hobby eller omvendt.

- Ikke det at familier med færre barn ikke er engasjert nok i familielivet, men har du så mange barn som vi, så er det heller ikke rom for mye annet, legger hun til.

LES OGSÅ: Kari og Stig-Arne får spørsmål om de har tenkt å befolke bygda alene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer